DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Veliki broj članova i gostiju odazvao se redovnoj izvještajnoj skupštini Udruge HVIDR-a Slatina

U prostoru Hrvatskoga doma danas je održana redovna izvještajna skupština Udruge HVIDR-a Slatina.

Nakon pozdrava predsjednika udruge Ilije Nikolića uslijedilo je imenovanje radnog predsjedništva u sastavu Nenad Križić- predsjednik, te Stjepan Trevizan i Miroslav Marković. Za članove verifikacijske i izborne komisije izabrani su: Aleksander Kiš, Ivan Butka i Miroslav Marković.

Uslijedilo je usvajanje poslovnika o radu redovne izvještajne Skupštine, Izvješće o radu Udruge HVIR-a Slatina u 2019. Godini, Izvješće predsjednika o radu, Financijsko izvješće, Izvješće koordinatora za šport, te Izvješće nadzornog odbora, te naposljetku rasprava i usvajanje izvješća. Treba naglasiti da su sva izvješća jednoglasno usvojena.

U svome izvješću o radu udruge, predsjednik Ilija Nikolić je naglasio kako je slatinska HVIDR-a u 2019. godini proslavila 27. obljetnicu osnutka Udruge te da su predviđeni planovi i ciljeve uspješno ostvareni uz pomoć članova udruge, tijela državne, županijske i lokalne vlasti, a dio njih u suradnji i s drugim braniteljskim i civilnim udrugama. Prateći nove zakonske okvire i odgovarajući na nove standarde u radu udruga, HVIDR-a Slatina svoje aktivnosti tijekom 2019. godine provodila je kroz dva programa: Istina o pobjednicima, te Jači od zaborava. Uz ova dva vlastita projekta, Udruga se rado odazivala na pozive drugih udruga i institucija te su se uključivali u njihove aktivnosti. Projekt „Istina o pobjednicima 2019.“, ostvario je svoj temeljni cilj a to je očuvanje vrijednosti Domovinskog rata i doprinos pozitivnom vrednovanju i percepciji javnosti o Domovinskom ratu, a obuhvatio je niz aktivnosti koje se mogu svrstati u dvije grupe: Informiranje djece i mladih o Domovinskom ratu te Informiranje opće javnosti o Domovinskom ratu kroz obilježavanja datuma vezanih za Domovinski rat na razini Republike Hrvatske. Ovaj projekt provodi se u ovakvom obliku od 2012.godine,a malo detaljnije obuhvaćao je:Uređenje i obnavljanje spomen obilježja mjesta pogibije hrvatskih branitelja dvije akcije te postavljanje klupe (grad Slatina) i izgradnja spomen obilježja u Petrijevcima za Mirka Adžića, Igre povodom dana grada Slatine, Učenici srednje škole Marka Marulića u posjet herojskom gradu Vukovaru, Terenska nastava s djecom sedmih razred OŠ Čađavica, Nova Bukovica, Mikleuš, Voćin i dvije OŠ Slatina,U suradnji s OŠ Josipa Kozarca, puštanje 47 balona za 47 žrtava pokolja u Voćinu, Pomoć ZUIČ HVIDR-a VPŽ u organizaciji 11. hodočašća hrv. vojske i policije u Voćin, kao i odlazak članova udruge HVIDR-a Slatine na spomenuto hodočašće. Projekt Jači od zaborava nastao je 2015. godine. U njega su ugrađene aktivnosti višegodišnjeg projekta Aktivni zajedno te neke nove aktivnosti za koje smo smatrali da će ispuniti potrebe  članova i braniteljske populacije.Njegov je temeljni cilj psihološko, tjelesno, zdravstveno i socijalno osnaživanje članova udruge i članova njihovih obitelji, branitelja oboljelih od ptsp-a i branitelja općenito te jačanja kapaciteta udruge kako bi što učinkovitije odgovorili na nove izazove s kojima se u radu udruga konstantno susreće.U okviru ovoga projekta realizirane su: Športske igre hrv. Branitelja, U suradnji sa župom sv. Josipa održana je duhovna obnova, održano je,za dan grada, i otvoreno prvenstvo u kuhanju čobanca, Obilježene su obljetnice pogibije hrv. branitelja s područja grada Slatine, Memorijalna hodnja Mikleuš – Četekovac uz sudjelovanje policije i članova braniteljskih udruga s područja VPŽ. Održani su i memorijali: Mirko Adžić – Zoran Joć,Stjepan Mlakar, Ivica Filković – Perica Sabo i  Zlatko Karafa. A u okviru projekta treba spomenuti i izgradnju spomenika hrvatskim braniteljima u Kozicama.

Realizirane su i brojne aktivnosti izvan projekata.

Predsjednik udruge Ilija Nikolić izložio je i plan rada udruge HVIDR-a za 2020.-tu godinu, jednoglasno je usvojen te u njemu među ostalim stoji da u skladu s dosadašnjim iskustvom i rezultatima koje je udruga ostvarila u 2019. godini, slatinska HVIDR-a nastavlja s provođenjem svojih dvaju projekata: Istina o pobjednicima, te Jači od zaborava.

Uz i unutar ovih projekata planiraju se brojne športske aktivnosti od kojih je najvažniji SŠNIDOR, kao i organizirani odlasci članstva i njihovih obitelji u Knin i Vukovar te sudjelovanje na Hodočašću hrvatskih branitelja, vojske i policije u Voćin. Udruga također planira još više ojačati suradnju sa drugim udrugama i aktivirati članstvo tako što će im ponuditi prihvatljive aktivnosti.

Tijekom skupštine dodijeljene su zahvalnice:

Petru Žarkoviću, Dragutinu Fišliju i Slatinskom informativnom centru za dugogodišnje i vjerno praćenje rada udruge, slatinskim srednjim školama(IOŠ I SŠ Marka Marulića),tvrtki Komrad d.o.o., Općinama Čađavica, Nova Bukovica,Sopje, Voćin i Mikleuš, Virovitičko-podravskoj županiji i Gradu Slatina za podršku i pomoć.

Uslijedili su govori uvaženih gostiju: ispred slatinske Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Slatina-Orahovica govorio je tajnik udruge, Tomo Grahovac; ispred virovitičke HVIDRA-e, Mirko Poljanac; Stjepan Varaždinac ispred orahovačke HVIDRA-e;predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin, Darko Božičković; predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Slatina, Ivan Selenić; predsjednik GO UHDDR-a Grada Slatine, Željko Kolinger; predsjednik Zajednica udruga i članova HVIDR-a Virovitičko-podravske županije i predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije,Mato Bubaš; ispred Hrvatskog časničkog zbora govorio je Josip Černi; načelnik općine Čađavica Mirko Rončević govorio je u ime svih prisutnih načelnika;u ime župana VPŽ obratio se Darko Žužak; nazočne je pozdravio i predsjednik Skupštine VPŽ Miran Janečić.

Počasnim članovima udruge imenovani su Dragutin Fišli,zbog dugogodišnjeg praćenja rada udruge;Dalibor Medved-jedan od nositelja hodočašća u Voćin, te Denis Ivanković kao predani član udruge.

Na kraju je u ime svih koji su tijekom skupštine primili zahvalnice i kao čelni čovjek Grada Slatina govorio gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić. Istaknuo je da je slatinska HVIDR-a najorganiziranija udruga na području grada i da će njen rad, Grad i dalje nastaviti podržavati. Rekao je kako slatinska HVIDR-a nije jaka na riječima, nego prvenstveno na dijelima. Vodstvu udruge poručio je da kao udruga budu i dalje primjer drugima, da u natječajima budu kvalitetni i da ih ostvare. Čestitao je članovima udruge na sportskim uspjesima i na zajedništvu.

Početak skupštine svečano je intoniran hrvatskom himnom, a kraj skupštine zaključen je himnom HVIDRA-e RH.

(Tekst:Tea Kiš Slačanac/Foto:Robert Turkalj i Tea Kiš Slačanac)


 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button