DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Velika vatrogasna vježba na području općine Voćin – Vatrogasci s istoka VPŽ gasili požare nastale u nevremenu i potresu te spašavali unesrećene

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije provela je jučer, 16. kolovoza drugu ovogodišnju županijsku vatrogasnu vježbu. Prva vježba operativnih vatrogasaca područja zapad održana je sredinom lipnja u općini Pitomača na Križnici po noćnim uvjetima, a ova, druga na području općine Voćin po danu za vatrogasce područja istok.

Vatrogasno operativno zapovjedništvo u Slatini prve dojave o požarima, unesrećenima, trovanju kolorom…, sve nastale kao posljedica velikog nevremena i potresa, dobilo je u 13.15 sati te je pozvalo vatrogasne jedinice s istoka županije da krenu u akciju. Prvi su na izdvojeno zapovjedno mjesto smješteno u šatoru u mjestu Ćeralije stigli voćinski vatrogasci sa svojim zapovjednikom Zdravkom Ojkićem koji je preuzeo koordiniranje vježbom. Sama vježba, čiji je glavni cilj bio uvježbavanje vatrogasnih snaga u realnom vremenu, na nepoznatom terenu i s nepoznatim zadacima kako bi vatrogasci što bolje usavršili svoje teorijsko znanje i uvježbali se za intervencije, održavala se na 13 sektora te su pristigle vatrogasne jedinice raspoređene na zadatke.

U ovoj opsežnoj vježbi, koja se odvijala na području cijele općine Voćin, sudjelovalo je 80 operativnih vatrogasaca s istoka Virovitičko-podravske županije, te 30 sa zapada kao logistika. U vježbi je korišteno oko 30 vatrogasnih vozila. Vježbu su nadgledali županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Slatina Stjepan Venus, obilazeći sektore.

Po uspješnom završetku svih zadataka, vatrogasci su se postrojili u centru Voćina gdje je vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus provela smotru svih sudionika vježbe, nakon čega su se prisutnim vatrogascima, uz zapovjednicu, obratili načelnik Općine Voćin Predrag Filić, zapovjednik JVP Slatina, ujedno i počasni zapovjednik VZ VPŽ Stjepan Venus i zapovjednik DVD-a Voćin Zdravko Ojkić.

– Na ovoj smo vježbi prošli sve vrste intervencija, od svih vrsta tehničkih intervencija, intervencija s opasnim tvarima, požara objekta, do požara otvorenog prostora. Vježba je uspješno odrađena i ona je dokaz da su svi naši vatrogasci osposobljeni i educirani te u dobroj kondiciji za svaku vrstu intervencija s obzirom da je teren bio poprilično naporan. Ovim putem bih apelirala na sve žitelje Virovitičko-podravske županije da u ovoj požarnoj sezoni više paze na preventivu pri paljenju različitih vatri na otvorenom – istaknula je vatrogasna zapovjednica VZ VPŽ Mateja Fras Venus.

Načelnik Općine Voćin Predrag Filić čestitao je vatrogascima na odlično odrađenoj vježbi, te im zaželio što manje intervencija u njihovu poslu.

Zapovjednik JVP Slatina Stjepan Venus istaknuo je kao je ova vježba bila izuzetno zahtjevna, radi samog terena svih 13 sektora, ali i visoke temperature pošto su vatrogasci djelovali pod punom opremom.

– Svake godine imamo u planu raditi dvije pokazne vježbe da vidimo kako su naše operativne snage spremne za izvršenje stvarnih zadataka. Uvjeti su danas bili dosta teški, a tome je pridonijela i visoka temperatura zraka, tako da bih našim vatrogascima čestitao na uspješno provedenoj vježbi – rekao je zapovjednik Stjepan Venus.

Zapovjednik DVD-a Voćin Zdravko Ojkić je također uputio čestitke svim vatrogascima koji su sudjelovali na ovoj vježbi.

Na vježbi su sudjelovali operativni vatrogasci iz: VZG Slatine, K-9 tim (vodič i potražni pas), VZG Orahovice, DVD Čačinci, DVD Nova Bukovica, DVD Četekovac, VZO Sopje, VZO Čađavica, VZO Crnac i DVD Zdenci.
(df, rt/Foto: D. Fišli, R. Turkalj)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button