NASLOVNICAOPĆINE

VELIK INTERES ZA ZAKUP DRŽAVNE ZEMLJE: Za 1724 hektara zemlje prispjelo je 155 ponuda

Natječaj je proveden po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, nema prostora za manipulacije ni malverzacije, kaže načelnik Androš


SOPJE – Tijekom proteklog tjedna nadležno općinsko Povjerenstvo provelo je javno otvaranje ponuda pristiglih na Javni natječaj za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području općine Sopje.

Riječ je o česticama u katastarskim općinama Gornje Predrijevo, Gornji Miholjac, Kapinci, Medinci, Novaki, Sopje i Vaška koje je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Općine Sopje predviđeno za zakup i povrat nasljednicima nekadašnjih vlasnika.

Povrat zemlje

Za povrat je predviđeno 247,0937 hektara, i to će zemljište biti dodijeljeno u petogodišnji zakup, a za dugotrajni zakup za trajne nasade na 25 godina i za ostale kulture na 15 godina predviđeno je 1477,0327 hektara. Ponude su otvarane u društvenom domu kako bi tom postupku mogli nazočiti svi zainteresirani ponuditelji, a radi transparentnosti i zakonite provedbe otvaranje ponuda cijeli postupak sniman je kamerom.

– Javni natječaj obuhvatio je više od 240 PTC-ova (proizvodno-tehnoloških cjelina), za koje su obiteljska poljoprivredna gospodarstva i tvrtke dostavili 155 prijava. Prilikom otvaranja ponuda Povjerenstvo je utvrđivalo je li dostavljena sva potrebna dokumentacija i je li ona pravovaljana, a nakon što su otvorene sve prijave, započeli smo unos podataka, odnosno ocjenjivanje i bodovanje. Taj postupak dosta dugo traje zbog velikog broja PTC-ova i ponuda, s obzirom na to da su gotovo svi ponuditelji kandidirali na veći broj PTC-ova, pa će trebati dosta vremena da se utvrdi najbolji ponuditelj. Zakonski rok za taj postupak je 60 dana i nadam se da će u tom roku sve biti obavljeno, ali ako ne budemo uspjeli, zatražit ćemo od Ministarstva poljoprivrede da se taj rok produlji – rekao nam je načelnik općine Sopje Berislav Androš.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu da je natječaj proveden prema novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu, nema prostora ni za kakve manipulacije ni malverzacije, jer je sustav bodovanja poznat, transparentan, a i ponude su javno otvorene. Osim toga, prije otvaranja ponuda natječaj je bio mjesec dana na javnom uvidu pa su svi zainteresirani mogli dostaviti određene primjedbe ili prijedloge nadopuna, ali ništa nije stiglo.

Suglasnost

– Sve prijave imale su obveznu dokumentaciju, tek je poneki ponuditelj zamijenio gospodarske programe za tražene PTC-ove, ali to je zanemarivo u usporedbi s provedenim natječajima u drugim sredinama. Mislim da su se nositelji obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobro pripremili, a velika većina imala je i dobro pripremljene konzultante. Prije natječaja organizirali smo edukaciju u kojoj su predstavnici tvrtke Agrodet d.o.o. upoznali sve zainteresirane s najsitnijim detaljima za ispravnu prijavu na taj natječaj u skladu s novim Zakonom – zaključio je načelnik Androš.

Prijedlog odluke Povjerenstva o izboru najpovoljnije ponude za zakup s popratnom dokumentacijom bit će dostavljen na prethodnu suglasnost Ministarstvu poljoprivrede, a nakon dobivanja prethodne suglasnosti Ministarstva odluku o izboru najpovoljnije ponude za zakup donijet će Općinsko vijeće Sopja na prvoj sjednici nakon zaprimanja suglasnosti. O donesenoj odluci bit će obaviješteni svi sudionici natječaja javnom objavom na oglasnoj ploči i mrežnoj stranici Općine Sopje.

Nakon donošenja odluke o izboru najpovoljnije ponude te po sastavljanju nacrta ugovora o zakupu na koji je nadležno županijsko državno odvjetništvo dalo pozitivno mišljenje, načelnik Općine Sopje i najpovoljniji ponuđač sklopit će ugovor o zakupu.

MAKSIMALNO JEDNOM ZAKUPCU 60 HA

Podsjetimo da maksimalna količina državnoga zemljišta koja se može dodijeliti jednom zakupcu na području općine Sopje iznosi 60 hektara. Valja napomenuti da protiv donesene odluke Općinskog vijeća o izboru najpovoljnije ponude za zakup nije dopuštena žalba i ne može se pokrenuti upravni spor, a eventualno opravdano nezadovoljni sudionici natječaja mogu sudskim postupkom pobijati ugovor o zakupu sklopljen s trećom osobom.
(Petar Žarković, Glas Slavonije/Foto: Petar Žarković, Berislav Androš)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button