NASLOVNICAŽUPANIJA

Veleposlaniku Države Izrael u RH Ilanu Mor predstavljen 24. Viroexpo

U Hrvatskoj gospodarskoj komori u Zagrebu, održano je predavanje NJ.E. Ilana Mora, veleposlanika Države Izrael u Republici Hrvatskoj o hrvatsko-izraelskim odnosima, a koje je HGK organizirala u suradnji s Veleposlanstvom Države Izrael i Hrvatsko-izraelskim poslovnim klubom.

Okupljenima su se uvodno obratiti Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, prof. dr. Dragan Primorac, osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba, te doc. dr. Saša Missoni, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnog kluba.

„Izraelsko gospodarstvo jedno je od najpropulzivnijih na svijetu i naši poduzetnici, ali i država, mogu puno naučiti na njihovom primjeru. Velika ulaganja u istraživanje i razvoj, njegovanje start-up kulture, razvijanje i uvođenje novih tehnologija, sve su to čimbenici zbog kojih je Izrael u samom svjetskom vrhu.“, istaknuo je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović

Poručio je kako veliki potencijal za poboljšanje gospodarskih odnosa vidi u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, IT sektoru, energetici, turizmu i zdravstvu. Posebno je apostrofirao važnost razvoja suradnje u području obrazovanja i R&D-a bez kojih nijedna ekonomija ne može biti globalno konkurentna.

Dragan Primorac, osnivač i počasni predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba, izjavio je da Izrael živi inovacije već dugi niz godina, a to je smjer u kojem želi ići i Hrvatska.

„Izrael je dokaz da je ulaganja u kvalitetno obrazovanje isplativo i dugoročno jedino što je održivo. Naša suradnja mora biti bolja ne samo na gospodarskoj nego i na sveučilišnoj razini jer uspjesi u gospodarstvu proizlaze iz znanja“, kazao je Saša Missoni, predsjednik Hrvatsko-izraelskog poslovnoga kluba.

Ilan Mor, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj govorio je o strateškom konceptu Države Izrael kao start-up nacije, a osvrnuo se i na trendove razvoja izraelskoga gospodarstva, obrazovnu, znanstvenu i inovacijsku politiku te postojeću i buduću suradnju Izraela i Hrvatske.

„Budućnost pripada onima koji inoviraju, to je jedini način da stalno dodajete vrijednost svojim proizvodima i budete konkurentni u globalnoj ekonomiji. Ideje naših ljudi pomoću novih tehnologija pretvaramo u komercijalne proizvode“, rekao je Mor, dodavši kako trenutno imaju preko 6.600 start up tvrtki.

Naglasio je da uspjeh i posebnost Izraela temelji na obrani, R&D-u, kulturi znanja, ljudskom potencijalu i geostrateškom položaju.

Tom prigodom Milan Vanđura direktor HGK – Županijske komore Virovitica, predstavio je Ilanu Mor, veleposlaniku Države Izrael u Republici Hrvatskoj 24. Viroexpo međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, u Virovitici, 15. – 17. ožujka 2019. god., a Veleposlanik je, na upućeni mu poziv, potvrdio da će posjetiti Virovitičko-podravsku županiju.
(www.radioslatina.hr/Izvor: HGK – Županijska komora Virovitica)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button