DOGAĐANJAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Večeras u Slatini koncertirao Trio Gig

Večerašnji koncert komornog sastava naziva Trio Gig, možemo proglasiti i više nego uspješnim.

Publika nije bila brojna ali je svakako bila odabrana i na kraju koncerta vrlo zadovoljna. Zadovoljstvo je bilo prisutno i s druge strane, naši glazbeni gosti, publiku su nazvali tihom, pažljivom i posvećenom njihovom nastupu, odnosno večerašnjem osvježenom repertoaru.

Izmjenjujući red glazbe i red priče, Trio Gig koncert je otvorio kompozijom „Patetični trio“Mihaila Ivanoviča Glinke, uslijedila je kompozicija Margarete Ferek-Petrić „Nothing More Dangerous Than An Honest Man“, treća je u programu bila kompozicija Tene Borić „Trio con brio“, a slijedila ju je „Zagrebačka mini suita“ Ive Tijardovića. Koncert je završen skladbom naziva „Unlooped“, autora Mattiasa Kranebittera.

Oni koji su već ranije posjećivali koncerte Tria Gig ili su na bilo koji način upućeni u njihov rad i glazbeni izričaj, znali su da ih večeras očekuje vrhunska avangardna iliti moderna klasična glazba u izvedbi profesionalaca. Način na koji Trio Gig izvodi odabrane kompozicije u potpunosti je autentičan njima, dakle prepoznatljiv, a opet najlakše ga je usporediti s djelom i radom slatinskog maestra Milka Kelemena, kompozitora svjetskoga glasa, čiji naziv nosi i naša glazbena škola.

Trio GIG je u sastavu Gordan Tudor, sopran saksofon, Ivan Batoš, klavir i Goran Jurković, tenor saksofon, sva trojica renomirani profesori glazbe,  a ovaj komorni ansambl utemeljen je 2006. godine uspješnim nastupom na koncertu u sklopu 52. Splitskog ljeta.

Osim (pra)izvedbi skladbi domaćih i stranih skladatelja, nastalih na poticaj članova ansambla, okosnicu repertoara trija GIG čine transkripcije kapitalnih djela komornog repertoara za klavirski trio i slične ansamble. Proteklih su godina održali brojne koncerte po cijeloj Hrvatskoj uz potporu Ministarstva kulture.

Trio Gig promovira mlade hrvatske skladatelje koji svoja kompozicije posvećuju njima te samostalno obrađuju skladbe vrha svjetske komorne literature. Croatia Records 2016.godine izdala je njihov prvi nosač zvuka.

Profesor Gordan Tudor, član spomenutog ansambla, danas je prigodom koncerta i gostovanja u Slatini, u ranijim prijepodnevnim satima, održao seminar iz saksofona. U seminaru su sudjelovali učenici slatinske glazbene škole i učenici iz srednje glazbene škole Varaždin.

A po završetku večerašnjeg koncerta, domaćin GŠ Milka Kelemena goste je prigodno darivala.

(tks/Foto:Tea Kiš Slačanac)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button