DOGAĐANJAGLAZBAKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

U okviru DMK-a predstavili se pobjednici Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo

Neizostavan dio, Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena, su i nastupi pobjednika Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo.

Nakon improvizacije studenata Muzičke akademije u Zagrebu u jazz maniri, u prostoru Hrvatskog doma ili koncertnoj dvorani GŠ Milka Kelemena, jučer navečer, dan prije zatvaranja festivala, slatinskoj publici su se predstavili vrsni mladi glazbeni umjetnici, pobjednici Hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo, Jan Niković na klaviru i Mario Janković na trombonu uz korepeticiju Brigite Vilč na klaviru .

Natjecati se na “Papandopulu” za mlade je glazbenike velik izazov, ali ujedno i prestiž, jer mnogi su laureati kasnije nizali uspješne nastupe i osvajali nagrade na međunarodnim natjecanjima.

Virtuozni mladi glazbenici, za nastup u Slatini, složili su vrlo dopadljiv i kod publike lako prihvatljiv program.


Jan Niković predstavio nam se sljedećim točkama:

 • Jean-Philippe Rameau: Suita u e-molu
 1. Le Rappel des Oiseaux / Dijalog ptica
 • Claude Debussy: Pour le Piano
 1. Toccata
 • Francis Poulenc: Presto u B-duru
 • Frédéric Chopin: Sonata br. 2 u b-molu, op. 35

1.Grave, doppio movimento       

4. Finale, presto

 • Enrique Granados: Goyescas
 1. El Amor y la Muerte: Balada / Balada ljubavi i smrti
 • Frédéric Chopin: Preludiji op. 28   

br. 16 u b-molu Presto con fuoco


Mario Janković i korepetitorica Brigita Vilč, odsvirali su:

 • Axel Jorgensen: Romanca op. 21
 • Stjepan Šulek: Sonata Vox Gabrieli
 • Camile Saint-Saens: Cavatina za trombon i klavir
 • Giacomo Puccini: Un bel di vedremo, arija iz opere Madame Butterfly

 

 

Ovogodišnji festival DMK-a, večeras će zatvoriti svoja vrata koncertom našeg uglednog violiniste Gorana Končara čiji će gost biti mladi hrvatski pijanist i skladatelj Bruno Vlahek s trenutnom adresom u Španjolskoj. Glazbena ga je kritika prozvala “biserom hrvatske kulture” i “novim Pogorelićem”.

Ovo XXVIII. izdanje Međunarodnog glazbenog festivala Dani Milka Kelemena održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija RH, Virovitičko-podravske županije, Grada Slatine, Turističke zajednice Grada Slatine i drugih.


Nekoliko riječi o mladim glazbenicima!

Jan Niković (Zagreb, 2001.) student je 5. godine klavira na Muzičkoj Akademiji u Zagrebu u klasi profesora Rubena Dalibaltayana. Također je student Scuola di Musica di Fiesole kod profesorice Eliso Virsaladze i redovno pohađa sate na Internationale Musikakademie u Lihtenštajnu. Višestruki je pobjednik na državnim, te međunarodnim klavirskim natjecanjima, kao i brojnih posebnih nagrada. Pohađao je seminare kod poznatih pijanista. Često nastupa u Hrvatskoj i u inozemstvu. Među brojnim nastupima posebno se ističu nastup s Lang Langom na stadionu Bayerna, Allianz Areni u Muchenu, pred 70 000 ljudi i u direktnom TV prijenosu, nastup sa Zagrebačkom filharmonijom, te nastupi sa Zagrebačkim solistima. Sedmerostruki je dobitnik prestižne nagrade Oskar znanja koje dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a 2020. godine je primio i Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Mario Janković (Skopje, 1994.) diplomirao je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. Marija Šinceka. Nastupa na brojnim festivalima i kulturnim manifestacijama u Hrvatskoj i izvan nje. Surađivao je s brojnim orkestrima poput Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkog kazališta Komedija… Dobitnik je brojnih. Dodatno obrazovanje stječe pohađanjem brojnih seminara kod eminentnih profesora. 2018. godine postaje član Simfonijskog orkestra HRT–a.

 

Brigita Vilč (1991.) dolazi iz Županje gdje je stekla redovno i glazbeno osnovnoškolsko obrazovanje. Nakon završene Srednje glazbene škole u Osijeku, studij klavira nastavlja na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu profesora Srđana Filipa Čaldarovića, kod kojega je diplomirala 2015. godine. Uspješno je sudjelovala na mnogim solističkim i komornim hrvatskim i međunarodnim natjecanjima, osvojivši znatan broj nagrada. 2015. godine sudjelovala je na jedinstvenom svjetskom festivalu International Keyboard Institute & Festival u New Yorku, na kojemu je imala priliku usavršavati se kod svjetski poznatih pijanista. Kao korepetitorica često surađuje s kolegama glazbenicima, za što je primila priznanje Europske unije glazbenih natjecanja za mlade. Tijekom studija nastupa kao dio Puhačkog orkestra Muzičke akademije u Zagrebu, a tijekom 2018. i 2019. godine nekoliko puta je surađivala s Orkestrom Oružanih snaga Republike Hrvatske. Sveučilišni studij Edukacijske rehabilitacije na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultet upisuje 2012. godine, a magistrirala je 2017. godine kao najbolja studentica na diplomskoj razini studija za što je nagrađena i Dekanovom nagradom. U jesen 2018. godine uspisuje poslijediplomski doktorski studij Neuroznanosti na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je sada doktorandica 3. godine studija. U proljeće 2022. godine snimila je album Europski zvukolici u izdanju Cantusa. Trenutno je vanjska umjetnička suradnica za korepeticiju na instrumentalnom studiju tambure na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godinama održava glazbene radionice za djecu sa sindromom Down. Redovno koncertira u duu s Martinom Durbekom, kao i Markom Blaškovićem.

(Tekst i Foto: Tea Kiš Slačanac)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button