DOGAĐANJANASLOVNICAŽUPANIJA

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije svoju godišnju skupštinu održala u Sopju

Vatrogasna zajednica Virovitičko-podravske županije jučer je u Sopju održala svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu.
Skupština je održana u sopjanskom Mjesnom domu, a domaćin je bila Vatrogasna zajednica općine Sopje, odnosno Dobrovoljno vatrogasno društvo Sopje.

Skupštinom je predsjedao predsjednik Vatrogasne zajednice VPŽ Željko Palković, koji je nakon intoniranja hrvatske i vatrogasne himne te odavanja počasti svim poginulim i umrlim vatrogascima minutom šutnje, pozdravio nazočne predstavnike vatrogasnih zajednica s područja cijele Virovitičko-podravske županije i ostale goste među kojima su bili virovitičko-podravski župan Igor Andrović i njegov zamjenik Marijo Klement, načelnik Općine Sopje Berislav Androš, načelnik Općine Gradina Marko Ajček i Voditelj odsjeka za javni red Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok.

Potom je podneseno izvješće o radu i financijsko izvješće za 2019. godinu, kao i plan rada i financijski plan za naredno razdoblje. Sva su izvješća jednoglasno usvojena.

Tijekom 2019. godine osposobljeno je 139 vatrogasaca za razna zvanja, a provedeno je i usavršavanje 95 vatrogasaca za specijalnosti. Za bolničara je usavršavanje uspješno položilo njih 20, za vezistu 29, za strojara 27, a radove na vodi usavršilo je 19 vatrogasaca, tako da su do sada na području cijele Virovitičko-podravske županije usavršena ukupno 1279 dobrovoljna vatrogasca za različita područja.

Kroz izvješća iznesena na skupštini vidljivo je da su profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe kao i svi ostali subjekti uključeni u sustav zaštite od požara efikasno obavili sve zadatke što je rezultiralo povoljnim stanjem protupožarne zaštite na području VPŽ, kao i za vrijeme dislokacije vatrogasnih snaga i tehnike na priobalje. Uz uspješno provedena vatrogasna natjecanja, edukacije i brojne druge aktivnosti protekla je godina ocijenjena izrazito uspješnom.

Riječi dobrodošlice nazočnima je uputila i zapovjednica Vatrogasne zajednice VPŽ Mateja Fras Venus koja je tom prigodom izrazila zadovoljstvo radom županijskih vatrogasaca, osobito tijekom zdravstvene krize u 2020. godini iznoseći Izvješće o analizi aktivnosti za vrijeme pandemije COVID-19.

Isto tako županijska je zapovjednica predstavila i novu web stranicu Vatrogasne zajednice VPŽ koja će uskoro biti dostupna, a pratiti će rad i aktivnosti 3 vatrogasne zajednice gradova, 8 vatrogasnih zajednica općina i 5 samostalnih vatrogasnih društava, u sklopu kojih su uključene 52 dobrovoljne vatrogasne postrojbe i 2 javne vatrogasne postrojbe.
Kroz prezentaciju nove web stranice nazočne je provela njezina autorica, Tajana Šokec iz Pitomače koja je nakon što je diplomirala na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu pokrenula vlastiti posao razvoja softverskih proizvoda.

Na kraju svog izlaganja županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus, zahvalila se svim zapovjednicima i vatrogascima na uspješno obavljenim zadacima tijekom cijele protekle godine, a osobito u posljednjih pet mjeseci kada je na vidjelo izašla kvaliteta županijskog vatrogasnog ustroja, hijerarhija zapovijedanja, edukacije i osposobljavanja.

Rad Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije uz izraze svoje daljnje potpore njihovim aktivnostima, pohvalili su gosti u svojim obraćanjima.
Tako su se u ime domaćina obratili predsjednik DVD-a Sopje Vlado Rastija i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, a potom i voditelj Odsjeka za javni red Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok koji je u istaknuo izuzetnu suradnju policajaca i vatrogasaca za vrijeme korona krize.

Vatrogasce je pozdravio i župan Virovitičko-podravske županije Igor Andrović koji im se tom prigodom zahvalio na svemu što čine kako bi se stanovništvo cijele županije osjećalo sigurnije.

– Veliki ste obol dali u sprečavanju ulaska koronavirusa u našu županiju, zajedno s policijom, liječnicima i volonterima predano radeći na prvoj crti obrane. Slušajući izvješća na ovoj skupštini, mogu sa zadovoljstvom istaknuti da predano radite i da ćete za taj vaš rad i ubuduće imati pomoć Županije, kao i do sada – istaknuo je, između ostalog, župan Andrović te najavio skorašnju nabavku novih vozila za dobrovoljna vatrogasna društva i Javne vatrogasne postrojbe s područja županije.
– Na taj način nastavit će se još veća ulaganja u vatrogastvo koje smo na nivou županije pojačali u posljednje dvije godine, – zaključio je župan Andrović.

Po završetku rada skupštine, na kojoj su se mogle čuti samo riječi pohvale vatrogascima, upriličen je prigodni domjenak.
(mf,rt/Foto: Robert Turkalj)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button