DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAŽUPANIJA

Vatrogaskinje iz svih dijelova VPŽ okupile su se u Slatini kako bi obilježile Međunarodni dan žena

Jučer se u prepunoj Sali restorana Noa u Slatini okupilo 145 vatrogaskinja Virovitičko-podravske županije koje su zajedno s gostima po drugi put svečano obilježile Međunarodni dan žena.

Ideja okupljanja svih vatrogaskinja na jednome mjestu kako bi proslavile svoj dan izrodila se na inicijativu županijske vatrogasne zapovjednice Mateje Fras Venus prošle godine kada su po prvi put upriličile ovu svečanost. U organizaciji Vatrogasne zajednice Virovitičko-podravske županije i Virovitičko-podravske županije okupile su se kako bi zahvalile svim sjajnim i hrabrim ženama koje se sa svojim muškim kolegama ravnopravno bore za ljudske živote i imovinu. Na ideju su došli jer su shvatili kako imaju potrebu većini žena osvijestiti njihovu vrijednost. Ovakva vrsta proslave Dana žena među vatrogaskinjama jedinstvena je Hrvatskoj, a ističu kako bi se i druge županije trebale ugledati na njih te odati počast svojim ženama u vatrogastvu.

Virovitičko-podravska županija četvrta je u Hrvatskoj po broju vatrogaskinja, a prva u RH u kategoriji profesionalnih vatrogaskinja. Od ukupno 3.012 članova vatrogasnih postrojbi, starijih od 18 godina, njih 644 su vatrogaskinje. Istodobno, od 880 operativnih vatrogasaca – 136 su vatrogaskinje. Posebna je i po tome što ima jedinu zapovjednicu Vatrogasne zajednice, Mateju Fras Venus, te Mateu Doner, prvu ženu u predsjedništvu Hrvatske vatrogasne zajednice.

Jučer ih se u Restoranu Noa u Slatini okupilo njih 145, a društvo su im pravili i zamjenik župana Marijo Klement, saborska zastupnica Vesna Bedeković, predsjednik HVZ VPŽ Željko Palković i pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske vatrogasne zajednice Gordan Filinić koji su im čestitali Dan žena i uručili ruže.

Županijska vatrogasna zapovjednica Mateja Fras Venus pozdravila je sve nazočne te objasnila razlog njihova okupljanja:

– Drugu godinu zaredom zajedno sa svim vatrogaskinjama VPŽ obilježavamo Međunarodni dan žena. Okupile smo se ovdje kako bi Vatrogasna zajednica VPŽ i Virovitičko-podravska županija na simboličan način zahvalila svim ženama što izdvajaju i svoje slobodno vrijeme i daju sve od sebe što imaju i što mogu, kako za dobrobit zajednice, vatrogasnih društava, naših sela i okoline. S obzirom na to da jako puno žena u manjim sredinama nema mogućnost prisustvovati različitim tematskim radionicama i panelima, na ovaj simboličan dan smo im odlučili svake godine pripremiti određenu vrstu predavanja kako bi se lakše nosile sa svim situacijama koje ih okružuju u obitelji, u društvu, u zajednici, – rekla je Fras Venus.

Kratko predavanje o neverbalnoj komunikaciji održala je Sanja Mrzljak Jovanić, dok je o “ženama u (ne)normalnim okolnostima” govorila dopredsjednica VZ VPŽ Matea Doner čije se predavanje temeljilo na međuljudskim odnosima te kako radom na sebi možemo poboljšati odnose s obitelji, ali i u svojoj zajednici. Na kraju je poručila vatrogaskinjama da “bez obzira na to što je vatrogastvo nametnuto kao muško zanimanje, svaka žena može uspjeti u njemu jednako kao i muškarac, što je posebno vidljivo u našoj županiji”.

Nakon podjele ruža i zajedničkog fotografiranja, uslijedila je večera te zabava uz tamburaški sastav “Panona”.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button