CRNA KRONIKANASLOVNICA

Vatrogasci pobijedili vatrenu stihiju između mjesta Markovo i Nova Šarovka kod Slatine

Jučer  je nešto poslije 17 sati između slatinskog prigradskog naselja Markovo i Nove Šarovke (općina Sopje) izbio požar na otvorenom prostoru. Vatra je zahvatila veliku površinu nasada kulture za proizvodnju biomase miscanthus, te je zaprijetila sušarama slatinskog Agroduhana i plinskoj stanici, a postojala je mogućnost širenja i na kuće u Novoj Šarovki.

Na mjesto požara, nakon više dojava, ubrzo su stigli vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Slatina i operativni vatrogasci DVD-a Sopje te počeli s gašenjem, ali pošto je vatra zahvatila veliku površinu miscanthusa, pozvano je još vatrogasnih vozila s vodom. Tako su na požarište upućene još tri cisterne iz Slatine i jedna iz Vaške (općina Sopje), a ubrzo su stigli i vatrogasci iz DVD-a Čađavica i DVD-a Noskovci. Iznimnim naporima i velikom požrtvovnošću vatrogasci su uspjeli lokalizirati požar i donekle staviti vatru pod kontrolu, a dolaskom vatrogasaca iz dobrovoljnih vatrogasnih društava Nova Bukovica-Brezik, Suhopolje i Orahovica, požar je u potpunosti ugašen.

U obuzdavanju ove vatrene stihije sudjelovalo je oko 50 vatrogasaca s više od 10 vozila s vodom. Na mjestu događaja bili su i policijski službenici Policijske postaje Slatina, koji su priječili prolaz vozilima.

O stvarnoj opasnosti koja je prijetila od požara, svjedočila je jedna mještanka Nove Šarovke:

– Prvo smo mislili da je samo netko upalio smeće, dok sestra, brat i ja nismo krenuli na igralište. Na izlazu iz naše ulice vidjela sam vatru kako se širi. Pozvala sam 112 da ih obavijestim o požaru, no oni su mi rekli da ih je netko već zvao, samo što ih nije obavijestio da je u blizini požara i plinska stanica te sušare za sušenje duhana. Vatrogasci su došli ubrzo i požar se činio pod kontrolom, no opet je sve počelo buktati i širiti se prema Novoj Šarovki. Ljudi iz sela su pomagali izmorenim vatrogascima, koji su nakon više od dva sata borbe vatru ugasili – ispričala nam je mještanka Nove Šarovke.

Podršku svojim vatrogascima dao je i načelnik Općine Sopje Berislav Androš, koji se zaputio na svečanu sjednicu Gradskog vijeća Slatine povodom Dana grada, ali je zbog nastale situacije ostao uz vatrogasce.

Uzrok koji je doveo do ove vatrene stihije ustanovit će protupožarni inspektor.
(df, mf /Foto: D. Fišli, čitatelji)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button