DOGAĐANJANASLOVNICA

Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Grada Slatine obnovili opremu novim kacigama

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić i njegov zamjenik Ilija Nikolić posjetili su danas Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Slatine gdje su ih dočekali predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Slatine Branko Belošević i vršitelj dužnosti zapovjednika slatinske Javne vatrogasne postrojbe Tomislav Uher.

Razlog ovoga susreta bila je nabava nove opreme za potrebe slatinske Javne vatrogasne postrojbe koja trenutačno broji 17 operativnih vatrogasaca.

Ovoga puta nabavljeno je 18 novih moderno opremljenih zaštitnih vatrogasnih kaciga budući da su dosadašnje stare preko 15 godina, nemaju potreban atest, dotrajale su i postale nesigurne pri izlasku na intervencije, a vrijednost ove investicije je oko 10.000 eura.

– Uz dogovor s gradonačelnikom Ostrošićem i dogradonačelnikom Nikolićem predsjedništvo i zapovjedništvo Vatrogasne zajednice Grada Slatine odlučilo je uložiti sredstva kojima Grad Slatina financira rad VZG Slatine u daljnje opremanje djelatnika JVP. Tako su nabavljene nove kacige za sve dečke, čak i jedna rezervna kako bi se mogla kompletirati oprema za još jednog vatrogasca ukoliko se ukaže potreba. Nove su kacige opremljenije i lakše za 900 grama od starih što će im uvelike olakšati posao, – istaknuo je Belošević te pojasnio:

– Ova im je oprema potrebna budući da naši vatrogasci „pokrivaju“ 99% intervencija na slatinskom području, te pri izlasku na teren spašavati ljude i imovinu svaki vatrogasac mora imati kompletnu zaštitnu opremu u čijem sastavu je i kaciga bez koje ne smiju u akciju.

Djelatnici JVP Grada Slatine zaštitna odijela imaju, a kako bi bili što opremljeniji kvalitetnom opremom u ranijem periodu nabavljene su nove zaštitne rukavice, sada su dobili nove kacige te još preostaje samo nabava novih čizama jer to je dio opreme koji se redovito mora mijenjati kako bi bili maksimalno zaštićeni. 

S obzirom da je sve više intervencija po pitanju prirodnih katastrofi, jer to nisu više samo požari, već i poplave, olujno nevrijeme i sl., krećemo u nabavu cijevi i električnih muljnih vatrogasnih pumpi, te ostale potrebne opreme koja nedostaje kako bi bili što opremljeniji i za takve intervencije, – rekao je Belošević.

Zadovoljstvo nabavljenom opremom naglasio je i gradonačelnik Ostrošić.

– Zaključili smo da sredstva definitivno treba uputiti prema Javnoj vatrogasnoj postrojbi s obzirom da je dio opreme kojom raspolažu, ne dotrajao, nego je postao i opasan. Nove kacige će pomoći da se Javna vatrogasna postrojba počne opremati novom i kvalitetnom opremom. Bitno nam je da naši vatrogasci budu maksimalno opremljeni i zaštićeni, a onda mogu pomagati onima kojima je pomoć u datom trenutku potrebna, tim više što je sve više intervencija kada nam je njihova pomoć potrebna. I dobrovoljna vatrogasna društva na slatinskom području su poprilično dobro opremljena tako da to jedno zajedništvo pokazuje kako ćemo za sve ono što se otvori kao izazov kada su u pitanju, ne samo požari već i elementarne nepogode biti spremni na prvoj crti obrane. Primjera je puno, od nedavnih intervencija pri rušenju stabala zbog olujnih naleta, do bujičnih poplava i Drave koja je prijetila izlijevanjem iz korita na širem području. Zbog svega toga idemo dalje s opremanjem i nadam se da ćemo uskoro imati Javnu vatrogasnu postrojbu opremljenu onako kako doista treba, – rekao je gradonačelnik Ostrošić te uručio nove kacige slatinskim vatrogascima.

(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button