DOGAĐANJANASLOVNICAOPĆINE

Uveden u službu novi novobukovački župnik, vlč. Ivan Štivičić

Prema odluci biskupa Požeške biskupije, msgr. dr. Antuna Škvorčevića, vlč. Ivan Štivičić imenovan je za novog župnika Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici koju je 16. kolovoza, na blagdan sv. Roka preuzeo od dosadašnjeg župnika, vlč. Dejana Ilića, koji je imenovan upraviteljem Župe sv. Antuna Padovanskog u Daruvaru.

Župnika Štivičića danas je na svetoj misi u župnoj crkvi u Novoj Bukovici u 11 sati u novu službu uveo delegat požeškog biskupa, kanonik Mario Sanić koji ga je predstavio njegovim novim župljanima.

U uvodnom dijelu pozdravio je sve župljane, zahvalio dosadašnjem župniku Dejanu Iliću na kratkoj ali upečatljivoj službi u ovoj župi, te uputio čestitke na novoj službi vlč. Ivanu Štivičiću. 

– U ovoj prigodi čast mi je biti biskupov delegat koji u službu uvodi vašeg novog župnika koji će na taj način započeti Isusovo djelo i njegovo poslanje koje se ostvaruje u župnim zajednicama pa tako i ovdje u vašoj župi u Novoj Bukovici pod zaštitom drage Majke Marije na Nebo uznesene koju ste častili, štovali, hvalili, osobito na njezin blagdan prije nekoliko dana. I vaš novi župnik rado i često hodočasti dragoj Gospi, a i župe u kojima je do sada služio kao svećenik bile su posvećene Majci Božjoj. Stoga mu na samom početku želim Njezinu majčinsku zaštitu, – istaknuo je prečasni Sanić te pozvao župljane da u suradnji s novim župnikom budu otvoreni za djelovanje Duha Svetoga i učine svoju župu živom zajednicom Isusovih učenika.

Potom je vjeroučitelj Tomislav Peček pročitao dekret o imenovanju novog župnika Ivana Štivičića, te u kratkim crtama predstavio njegovu biografiju nakon čega je novi župnik javno pred vjernicima izmolio Ispovijest vjere i tim činom ušao u posjed župe i preuzeo sve ovlasti i dužnosti župnika.

Novi župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica vlč. Ivan Štivičić zahvalio se Delegatu Mariju Saniću što ga je uveo u župničku službu te radost što mu je biskup iskazao povjerenje i povjerio novobukovačku Župu, kao i svojim novim župljanima na srdačnoj dobrodošlici.

Istaknuo je kako je otvoren za suradnju i da želi nastaviti jednakim žarom na svim područjima duhovne i materijalne izgradnje župne zajednice kako je to do sada činio donedavni župnik Ilić i svi njihovi prethodnici. Obećao je da će čuvati ovdašnje običaje, te se prije svega posvetiti duhovnoj, a onda i materijalnoj obnovi ove župne zajednice i same crkve kojoj je itekako potrebna obnova.

– Radujem se što sam ovdje, a kako ćemo dalje? Vjerujem onim utabanim stazama koje su utabali prijašnji župnici. Kako je red i običaj i neki specifikum ove župe tako ćemo i nastaviti. Što treba raditi, obnoviti? Pa to vi znate bolje nego ja, naravno nastavit ćemo naš sakramentalni život i pokušati živjeti ponajprije kod ovoga oltara i svih oltara u našim kapelicama u župi. To je ono što je temelj našeg vjerničkog života, – istaknuo je vlč. Štivičić te naglasio kako je vrijeme upoznavanja te se nada kako će mu se župljani obratiti kada budu u potrebi, ali i ponuditi svoju pomoć kao što su to činili i do sada.
Naglasio je kako su vrata župnog stana i crkve širom otvorena svim župljanima s kojima će, vjeruje, ostvariti kvalitetan suživot kao što su to uspjeli i brojni župnici do sada, a koji za novobukovačku župu imaju samo riječi hvale.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Župnik Ivan Štivičić rođen je u Novoj Gradiški 25. ožujka 1984. godine, a živio je u mjestu Orubica gdje je od prvog do četvrtog razreda išao u područnu školu. Područna škola danas nosi ime Fra Marijan Lanusović koji po povijesnim činjenicama zasad jedino duhovno zvanje ondje prije svećenika Štivičića. On je prvo svećeničko zvanje nakon 238 godina.
Njegova je obitelj katolička, vjernička, a poveznicu s crkvom ima i preko tete koja je časna sestra. Od petog do osmog razreda išao je u Osnovnu školu Matija Antun Relković u Davoru.

Nakon toga, srednju školu pohađao je u Zagrebu, u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji gdje je četiri godine stanovao u Sjemeništu. Poslije srednje, 2002. godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Zaređen je za đakona u studenome 2007. godine, a prvu službu vršio je kao đakon u Katedrali. Nakon toga, 2008. godine, imenovan je biskupovim osobnim tajnikom i bilježnikom u uredu.

U Pleternici je 2009. imenovan župnim vikarom, a 2010. godine dobio je dekret za službu upravitelja župe sv. Ivana Krstitelja u Crncu. To je jedna mala župa na cesti Orahovica – Miholjac koja je bila dobra odskočna daska za sve ono što jednog svećenika čeka. Imenovan je 2012. godine upraviteljem župe Kraljice Svete Krunice u Novoj Gradiški u kojoj je bio do 2021. kada je imenovan župnikom u župi Rođenja Blažene Djevice Marije u Kutjevu.
Odlukom biskupa Požeške biskupije, msgr. dr. Antuna Škvorčevića na blagdan sv. Ćirila i Metoda, 5. srpnja 2023. imenovan je župnikom Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Bukovici.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button