DOGAĐANJAFOTO GALERIJEKULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Utrka mira stigla danas u Slatinu

Utrka mira ili bolje rečeno njeni sudionici stigli su danas u Slatinu. Domaćin im je bila OŠ Eugena Kumičića čiji su ih učenici viših razreda, inače atletičari škole, na čelu sa svojom trenericom i učiteljicom tjelesnog odgoja Tomislavom Medvedović, dočekali kod župnog dvora u Strossmayerovoj ulici dotrčavši zajedno do škole gdje im je svima bio pripremljen organizirani doček.

Ravnateljica škole Božica Majhen srdačno je pozdravila goste:
– Zadovoljstvo mi je što ste baš našu školu odabrali kao postaju ove hvale vrijedne aktivnosti kojom promovirate mir, sklad, harmoniju, zajedništvo, poštovanje različitosti i sve to kroz sport i aktivno sudjelovanje svih građana pa i najmlađih u stvaranju kvalitetne lokalne zajednice u kojoj živimo. To su vrijednosti koje i mi njegujemo u našoj školi. Želimo vam da i dalje pronosite sve spomenuto gdje god da dođete.

Učenici drugih i četvrtih razreda i učitelji OŠ Eugena Kumičića svojim današnjim gostima s raznih strana svijeta Portugala, Mađarske, Norveške, Amerike… pripremili su kao pravi domaćini veselu dobrodošlicu uz nekoliko pozitivnih i motivirajućih pjesmica uz koje su i zaplesali. Okrjepu, vodu ali i zdrave kekse, trkačima su pripremile vrijedne ruke članica Učeničke zadruge Zalathnuk ispekavši ih u školskoj kuhinji.

Gosti su im na dobrodošlici uzvratili otpjevavši im pjesmu Utrke mira pokušavši i svoje domaćine naučiti riječima pjesme što im je poprilično dobro uspjelo jer djeca brzo uče. Također su djecu animirali malim zagonetkama u pogađanju zemalja iz kojih dolaze, a onda i skretanjem dječje pažnje na važnost kolegijalnosti, ljubaznosti, općenito pomoći i oslonca ne samo prijateljima nego i drugim ljudima oko sebe.

Djeca i učitelji, mogli su baš kao i svi ostali, koje su sudionici Utrke mira prethodnih godina posjetili, uzeti baklju mira u svoje ruke i pružiti je svome prijatelju, što zapravo simbolizira pružanje mira jednih drugima.

Druženju je nakon nešto više od sat vremena polako došao kraj, a utrka, koja je startala u ponedjeljak u Iloku, je nastavljena dalje prema Virovitici. Konačni cilj utrke je ove subote u Varaždinu.

Jedan od trkača je požurio na nastavak puta dok su se njegovi kolege opraštali sa svojim slatinskim domaćinima.

(Tekst: Tea Kiš Slačanac/ Foto: Tea Kiš Slačanac, Robert Turkalj)


Peace Run / Utrka mira je globalna štafetna utrka čiji je cilj promovirati međunarodno prijateljstvo i razumijevanje. Trkači, putujući kroz više od 100 zemalja svijeta, nose upaljenu baklju čiji plamen simbolizira ljudsku težnju za životom u skladu i predaju je iz ruke u ruku stanovnicima tisuća mjesnih zajednica kroz koje prolaze. Utrka je događaj koji dotiče živote tisuća i tisuća ljudi. Trkači posjećuju škole, zajednice, atletske klubove te mjesne i državne institucije i organizacije. Pri svakom takvom susretu slavi se cilj – svjetski sklad, a ujedno se odaje priznanje ljudima lokalne zajednice koji na svoj poseban način rade na uspostavi harmonije, razumijevanja i prijateljstva.

U ovom događanju koje je 1987. godine osmislio Sri Chinmoy, vizionar svjetskog mira, filozof i sportaš, koji je posvetio cijeli svoj život radu na svjetskom miru sudjeluju ljudi svih naroda i narodnosti, vjera i tradicija.

Iste godine kada je svjetska Utrka mira ustoličena, 1987., u Hrvatskoj je grupa entuzijasta, odmah nakon Univerzijade u Zagrebu, otrčala prvu europsku Utrku mira. Baklja je krenula iz Zagreba prema Grazu u Austriji. Time Zagreb ima osobitu čast da je grad iz kojeg je krenula prva Utrka na europskom kontinentu pa samim tim zauzima posebno mjesto u povijesti Utrke.

Utrka je u Hrvatskoj veoma brzo prihvaćena i prepoznata kao izvorni izraz težnje za mirom. Podršku manifestaciji pružili su mnogobrojni sudionici, građani, sportaši, politički dužnosnici, među kojima vodeći sportski i duhovni velikani vremena, Matija Ljubek, Željko Mavrović, Goran Ivanišević, kardinal Franjo Kuharić i mnogi drugi.

Jedna od najzapaženijih utrka održana je 1995. godine, u vremenima još uvijek prijeteće ratne opasnosti, kada je međunarodni tim trkača prošao cijelom Hrvatskom uz sve njene granice, uključujući i područja pod zaštitom UN-a, pretrčavši 2.000 km u ovoj mirovnoj manifestaciji koja je trajala punih dvadeset dana.

Sportsko-kulturna vrijednost ove manifestacije je također prepoznata od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, pod čijim pokroviteljstvom se održava svake druge godine još od 1993. godine do danas.

Tijekom godina održavanja Utrke u Hrvatskoj, u suradnji s lokalnim zajednicama organizirano je više od stotinu dočeka Utrke mira u školama, na kojima su trkači nastojali prenijeti poruku mira djeci i time ostaviti trajan trag na generacije koje dolaze, kako bi stvorile bolji svijet. Do danas, u Utrci su na području Hrvatske sudjelovali deseci tisuća ljudi, odraslih i djece.

Svojom masovnošću i dugotrajnošću, Utrka mira koja ove godine obilježava 31. godinu od svog osnutka, dokazala se kao jedna od najizvornijih i najuspješnijih globalnih mirovnih inicijativa, kojom se zaista mogu premostiti nacionalne, vjerske, političke i ideološke razlike.

Utrka mira je od samog početka stekla podršku najviših institucija; centralne svečanosti otvaranja i zatvaranjem redovno se održavaju ispred sjedišta UN-a u New Yorku. Manifestacija ima podršku UNESCO-a, s kojim radi na promicanju istih ideala i vrijednosti unutar programa suradnje do 2022. godine. Utrku su službeno u ime Europske unije podržali i njeni visoki dužnosnici.

Cilj Peace Runa nije prikupljanje novca, niti isticanje bilo kakvih političkih ideja, već težnja za promicanjem pozitivnih ideala među ljudima svih naroda i jačanje osjećaja međunarodnog prijateljstva i zajedništva.

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button