NAJAVE DOGAĐANJANASLOVNICARADIO EMISIJE

Ususret Zlatnom Orahu

Jučer smo u našem studiju ugostili predsjednika Udruge kuhara i slastičara Dražena Šafara i potpredsjednicu Sandru Jadek. Budući da po peti put organiziraju međunarodno natjecanje “Zlatni orah”, željeli smo slušatelje detaljnije upoznati s njihovim radom i ovim prestižnim natjecanjem.

Sandra Jadek je naša “kraljica kolača” koja je briljirala na državnim i svjetskim natjecanjima i osvajala nagrade u svojem slastičarskom poslu, ali je ostala vjerna svome gradu i promovira ga gdje god stigne.

– Ja sam se slastičarskim poslom počela baviti iz dosade. Kao mala sam voljela kolače, a voljela sam ih i praviti. Kada sam se udala, željela sam se dokazati kao dobra snaha i sve se više trudila oko pravljenja slastica. Vidjela sam da mi to dobro ide pa sam odlučila završiti slastičarsku školu i otvoriti svoj obrt i tako je sve krenulo – priča nam simpatična Sandra.

Dražen Šafar je završio ugostiteljsku školu i za višeg konobara. U kuhinji nikada nije radio, a na kraju je završio u kulinarskim vodama.

Stjecajem okolnosti 2006. godine je sudjelovao u osnivanju Županijske kuharske udruge i krenuo na natjecanja.

– Moja ljubav prema kuharstvu je možda i urođena jer baka i djed su mi bili poznati orahovački ugostitelji. Jednostavno volim kuhati i prepustio sam se toj priči – govori nam Dražen.

Dražen i Sandra su se upoznali na u Orahovici na sajmu vina “Slavin”.

Organizatori sajma su došli na ideju da spoje vino sa slasticama i da naprave natjecanje, ali baza slastice mora biti orah. Orah po Orahovici, ali i drvetu koje dominira tim krajem.

Sandru su jedva nagovorili na sudjelovanje na tom natjecanju jer se do tada nikada nije natjecala. Međutim, tada je osvojila prvu nagradu s tortom od oraha i dizanicom od oraha. To su zapravo bili prvi začetci natjecanja koje će se kasnije nazvati “Zlatni orah”.

Naša Sandra je bila na brojnim natjecanjima i svuda je prepoznata kao vrhunska slastičarka, ali ono najdraže joj je ipak Državno natjecanje slastičara gdje je osvojila prvo mjesto i smatra ga najdražim.

Dražen je krenuo s kuharstvom, ali se slučajno susreo sa carvingom – rezbarenjem voća i povrća i u tu tehniku se zaljubio. Prošao je radionicu i seminar i usavršio do zadnjeg detalja. Osvojio je prvo mjesto na državnom natjecanju, a bio je i na svjetskim natjecanjima.

– Sandra i ja smo bili na svim natjecanjima i osvojili nagrade koje smo željeli i za koje smo se trudili. Jako dobro funkcioniramo i super surađujemo. Iza sebe imamo i ljude iz udruge koji nas podržavaju i svi skupa jako dobro funkcioniramo. Sada želimo proširiti priču i pružiti priliku mlađim naraštajima da iskuse čari natjecanja i da uz to steknu nezaboravna iskustva – govori nam Dražen. Iako su bili na svjetskim natjecanjima ističu kako su u svemu tome najbitniji ljudi, druženje, poznanstva i razmjena iskustava.

Trenutno su u planiraju 5. po redu međunarodnog natjecanja “Zlatni orah”. Prva tri natjecanja su se održala u Orahovici, ali zamisao natjecanja je od početka bila da se mjesto održavanja mijenja po gradovima naše županije. Četvrto je bilo u Slatini, a budući da su imali dvije godine pauze zbog pandemije Covid-19, a priča je u međuvremenu narasla, idealna lokacija za ovo predstojeće natjecanje je Pustara Višnjica. Natjecanje će se održati 4. ožujka 2023. godine. Veliku podršku pri organizaciji ovog natjecanja dobili su od Grada Slatine i Virovitičko-podravske županije. Stručni pokrovitelj je Hrvatski kuharski savez, a zlatni pokrovitelj tvrtka Podravka iz Koprivnice.

Na natjecanju će sudjelovati ponajbolji slastičari, te vrhunski majstori slastica iz zemalja regije. U posebnoj kategoriji natjecat će se mladi slastičari, učenici strukovnih škola iz Vinkovaca, Osijeka, Virovitice, Pitomače, Slatine, Orahovice te Bosne i Hercegovine i Srbije. Zadatak je napraviti tortu od oraha. Mogu je i prethodno napraviti, a na taj dan još dodatno ukrasiti. Sam natjecatelj odlučuje o izgledu torte. Prilikom ocjenjivanja bitan je izgled, struktura, okus i tehnika. Plan je da tijekom poslijepodneva krene ocjenjivanje stručnog suda. U međuvremenu će za sve sudionike biti organizirana radionica iz slastičarstva.

– U cijelom natjecanju je najbitnije da ocjenjivanje bude fer i korektno zato smo uzeli vanjske suce i to su sve redom masterchefovi u svom poslu. Možemo reći da nam je žiri za ocjenjivanje stvarno jak. Alma Rekić koja je masterchef iz Slovenije, gospodin Nermin iz Sarajeva koji je predsjednik Udruge kuhara BiH, gospodin Jordan iz Srbije i naš poznati kuhar Branko Ognjenović – govori nam Sandra.

Među brojnim sponzorima koji se još uvijek javljaju s podrškom za ovo natjecanje, Dražen Šafar je želio istaknuti i partnerstvo Regionalnog centra za kompetentnost ugostiteljstva i turizma za istočnu Slavoniju.

Ova manifestacija će biti otvorena i za posjetitelje od 19.00 sati. Tada će se proglasiti i nagraditi prve tri najbolje torte, a posjetitelji će moći uživati delicijama 15 renomiranih restorana iz bliže i dalje okolice. Za kompletan ugođaj pobrinut će se i živa glazba. Bit će to jedna prekrasna gastronomska priča u kojoj sudjeluje naša kompletna županija zajedno s gradovima i općinama.

Pred kraj emisije Sandra i Dražen su se dogovorili da će 10-ak dana prije natjecanja podijeliti i 4 donatorske kartice koje ćemo podjeliti našim slušateljima u prigodnoj nagradnoj igri na Radio Slatini.

Kao poruku za slušatelje Sandra je istaknula da ništa nema smisla bez ljudi i posjetitelja i da se zato toliko i trude oko ovog natjecanja. Naravno da to sve rade i zbog mladih naraštaja jer “na mladima svijet ostaje”.

Dražen se još jednom zahvalio svima koji daju podršku ovoj nadolazećoj manifestaciji i istaknuo dugogodišnje prijatelje iz Bosne i Hercegovine koji su prijašnjih godina također medijski popratili ovo natjecanje.

Bilo je to jedno slatko i opušteno druženje gdje smo saznali detalje o natjecanju “Zlatni orah” za koje možda do sada nismo znali. Nadamo se da je to jedan razlog više da ga posjetimo u što većem broju i tako damo podršku našim ljudima koji se trude da naprave ovaj veličanstven događaj.

(nm/Ratka Turk)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button