DOGAĐANJANASLOVNICAPOLJOPRIVREDA

Usprkos za vinogradare i vinare izazovnoj godini, na ocjenjivanje pristigli kvalitetni uzorci

Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka vina i 7 uzoraka rakije.

Razgovarali smo s Ivanom Nemet enologinjom koja je u društvu članica komisije Rajkom Maravić i Antonijom Hanižjar danas odradila ocjenjivanje uzoraka koji su ove godine na poziv Udruge vinogradara i vinara „Slatinsko vinogorje“, Slatina pristigli na ocjenjivanje vina roda 2023. godine, a u povodu izložbe VINA SLATINSKOG KRAJA,  koja će se održati u Slatini krajem ožujka 2024. godine.

Na ocjenjivanje je pristiglo 25 uzoraka vina i 7 uzoraka rakije.

Ivana Nemet, enologinja i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici ovom prilikom rekla nam je:

Izazovna godina je iza nas ako ćemo gledati cijelu vinogradarsku godinu. Imali smo jako puno bolesti što je rezultiralo smanjenim prinosom, pa smo na testiranje dobili relativno manji broj uzoraka i to se ne odnosi samo na Slatinu već na cijelu županiju i šire.

Veliki sustavi također imaju problem sa manjim količinama uroda, a time i manjim količinama proizvedenog vina što posljedično može napraviti dosta veliki nered na tržištu vina u smjeru dizanja cijena ili povećanom uvoza vina koji često zna biti problematičan.

Osim bolesti tijekom prošle vinogradarske godine imali smo i dosta tuče koju su rezultirale velikom štetom koje se i dan danas saniraju i to je proces koji će potrajati i idućih nekoliko godina. Sve to skupa rezultiralo je da ove godine imamo dosta borbe na tržištu i smanjene količine i grožđa i vina.

Kod spomenute bolesti, konkretno plamenjače ne možemo kriviti konkretno vinogradare da su učinili neke greške jer sam raspored padalina bio je takav da je ponekad bilo nemoguće odraditi tretiranje i zaštitu vinove loze i dogodilo se što se dogodilo. Kako je krenula bolest, širila se do idućeg susjeda vinogradara i posljedice su vidljive. Nije riječ o previše padalina već se radi o njihovom izuzetno nepovoljnom rasporedu.

Usprkos svim poteškoćama, ono što je važno naglasiti da mali vinari uvijek naprave maksimum što me uvijek oduševi kao i sada u završnoj fazi ocjenjivanja. Nije došlo puno uzoraka, ali vidim da su svoje uzorke donijeli oni „hrabriji“ odnosno oni koji su znali što su napravili. Donijeli su one uzorke u koje vjeruju, pa tako imamo „zlatna“ vina, vina koja su se izdvojila. Nagrađen je trud i tehnološki dobro odrađen proces i čuvanje vina.

Na kraju možemo biti zadovoljni i sa brojem uzoraka koji je došao usprkos svim prije spomenutim nedaćama koje su nas zahvatile.

Što se aktualne vinogradarske godine tiče, Nemet je spomenula da se opet radi o jednom „simpatičnom“ početku godine gdje su već u drugom mjesecu temperature dosta visoke i ono što se inače radilo u trećem mjesecu ove godine voljela bih da se ove godine odradilo već tijekom veljače. Tu mislimo na rezidbu vinograda. Trebamo se prilagoditi uvjetima koje nam je priroda ponudila.

Što se sorti vinove loze odnosno vrste vina koja su već tradicionalno najzastupljenija na ocjenjivanju Slatina je tu poprilično jasna: bijela graševina i crna frankovka i to ne treba niti mijenjati i odgovara ovom dijelu Slavonije. Radujem se što su neki mlađi vinogradari spremni i na istraživanje pa smo dobili i uzorke vina pinot bijeli, chardonay. Dakle postoje i ljudi koji su spremni istraživati nešto novo iako frankovka i graševina ostaju dominantne sorte.

Sami rezultati ocjenjivanja biti će prezentirani na izložbi Vina slatinskog kraja koja će se održati krajem ožujka ove godine. (Tekst: Marijo Kokorić, Foto: Robert Turkalj)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button