CORONAVIRUS INFONASLOVNICA

Uskoro zakonski prijedlog: Otplata starih dugova 241 tisuće blokiranih u mirovanju tri mjeseca

Otplata starih dugova za nešto više od 241 tisuću blokiranih građana čiji dug zajedno s kamatama iznosi oko 23 milijarde kuna trebala bi biti stavljena u mirovanje iduća tri mjeseca, a tu će mjeru pratiti i ukidanje blokada s bankovnih računa. Točan datum deblokada propisat će ministar financija nakon što izmjene zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima dobiju zeleno svjetlo u Saboru. Neslužbeno se doznaje da bi rasprava o hitnoj promjeni zakona trebala biti nakon Uskrsa. – donosi Večernji List.

Budu li imali prihoda, dužnici će u razdoblju privremene suspenzije ovrha moći slobodno raspolagati s cjelokupnim priljevom novca na svojim računima, a ne samo s onim dijelom koji se usmjerava na zaštićeni račun. Broj građana pod blokadom ostao je velik i nakon što je država prošle godine deblokirala sve one koji tri godine nisu imali nikakav priljev na računu ni novca od kojeg bi se taj dug vratio. Tada je deblokirano oko 50 tisuća građana, ali dug nije nestao te ga moraju vraćati ako se iznova zaposle ili steknu neke novčane prihode. Privremenom obustavom prisilne naplate Vlada velikoj vojsci blokiranih želi pomoći da lakše prebrode razdoblje posebnih okolnosti koje znatno utječe na njihovu financijsku situaciju, navodi se u radnoj verziji zakonskog prijedloga. Nadalje, odgoda se ne bi primijenila na alimentacije, obveze prema radnicima za blokirane obrtnike te na ovrhe vezane za provođenje kaznenih postupaka. Ministarstvo pravosuđa već je preporučilo pravosudnom sustavu da nastavi s radom na neodgodivim hitnim predmetima kao što su zaštita prava djece, prava radnika, kazneni postupci s pritvorskim elementima, a da se odgode svi drugi postupci koji ne zahtijevaju takvu hitnost, posebno ovrhe vezane uz iseljenja iz nekretnine.

Javni bilježnici i Fina će i dalje uredno zaprimati nove ovršne zahtjeve, ali ih neće slati na naplatu dok traje epidemija. Fina će i dalje nove zahtjeve za blokade, odnosno nove osnove za plaćanje, evidentirati u Očevidnik neizvršenih osnova za plaćanje, kako bi vjerovnik stekao mjesto u redoslijedu prema kojem će se kasnije nastaviti provoditi ovrha. Oko 241 tisuća građana u siječnju je bila blokirana zbog 16,8 milijardi kuna glavnice i 6,5 milijardi kuna kamate. Najveći su vjerovnici banke i financijski sektor, čija je nenaplaćena glavnica oko šest milijardi kuna. Dug veći od milijun kuna ima 1468 dužnika. Gotovo 90 tisuća blokiranih duguje za mobitele i internet. Inače, ušli smo u desetu godinu kako je na snazi sadašnji model ovrha te je preko blokade računa građana nakon 2011. godine od blokiranih dužnika naplaćeno 107 milijardi kuna. Uz 241 tisuću građana, među kojima su i obrtnici, blokirani su računi i 18 tisuća tvrtki čiji dug iznosi 5,7 milijardi kuna. Fina je postala važan servis i za Vladine mjere za pomoć gospodarstvu, pa se poduzetnici mogu putem Finina portala MJERE inicijalno prijaviti za prvu mjeru Vlade RH – kredite za likvidnost i radni kapital, a od 5. travnja za prijavu su dostupne još dvije nove mjere – odgoda plaćanja kredita i reprogram kredita. (mk, Izvor: Večernji List)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button