DOGAĐANJANASLOVNICA

Uskoro u Slatini “Dani indijske kulture”

Jučer je Slatinu posjetio indijski Veleposlanik Sandeep Kumar u pratnji savjetnika za gospodarska pitanja pri Veleposlanstvu Republike Indije u Zagrebu Maria Stančina.

Prvi kontakt s indijskim Veleposlanstvom ostvarila je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Slatina Danijela Fabric Fabijanac tijekom ovogodišnjeg Viroexpa, gdje se razgovaralo o mogućnosti prikazivanja indijskih filmova u slatinskom kinu, odnosno da se dio zagrebačkog festivala Bollywood prenese u Slatinu, te je u suradnji s Gradom Slatinom organiziran ovaj susret.
Veleposlanik Kumar tijekom boravka u Slatini prisustvovao je svečanom predstavljanju Hibrid klupe i rasvjetnog stupa u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina nakon čega je u Art dvorani kina održao predavanje učenicima-maturantima Srednje škole Marka Marulića Slatina na temu ‘’Indijska ekonomija’’.

U Gradskoj upravi upriličen je sastanak na kojemu su s indijskim veleposlanikom Kumarom razgovarali gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Dario Vrbaslija,  privremeni pročelnici Grada, Upravnog odjela za razvoj Marin Kokorić i Stručne službe Krunoslav Šarabok te ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac u pratnji voditelja kinoprikazivačke djelatnosti Saše Šoltića.

Na sastanku se razgovaralo o mogućoj suradnji koja bi započela organiziranjem “Dana indijske kulture” u Slatini u okviru kojih bi Slatinčani imali priliku naučiti nešto više o indijskoj kulturi kroz projekciju filmova, ples, izložbe, predavanja… što bi bila prilika za međusobnu razmjenu iskustava. Predstavnici Grada predstavili su kulturnu i turističku ponudu Slatine, a kako bi se ostvarila i moguća gospodarska suradnja delegacije Grada Slatine i indijskog Veleposlanstva obišle su slatinske tvrtke Marinada d.o.o. i Anka d.o.o.

Tvrtku Marinada d.o.o. Slatina predstavili su predsjednik Uprave Slavko Mađarić i direktorica proizvodnje Aleksandra Samardžija.
Tvrtka trenutno ima 250 stalno zaposlenih djelatnika, a tijekom sezone,  od lipnja do studenog dodatnih 150. Od ukupnog broja djelatnika cca. 35% zaposleno je u slatinskom pogonu.
U svom programu tvrtka ima dvije vrste djelatnosti, jedna je otkup i prodaja svježeg voća i povrća trgovačkim lancima u Hrvatskoj i šire, a druga prerada voća i povrća, što će ove godine tvrtci donijeti oko 45 milijuna eura ukupnog prihoda.
Povrće (krastavci, paprika, feferon…) se prerađuje u količini 15-tak tisuća tona, a značajna je i prerada voća (marmelade, džemovi, kompoti…). Većina sirovina nabavlja se od proizvođača u okruženju, a ostatak se uvozi. Od ukupne proizvodnje izvozi se oko 20% proizvoda u susjedne i zemlje EU te u manjoj mjeri u prekomorske zemlje.

Tvrtka je investirala u rekonstrukciju i opremanje slatinskog pogona u vrijednosti 7 milijuna eura i još toliko planira uložiti u gradnju novih skladišnih prostora.
Tijekom obilaska proizvodnih pogona, pakirnice i skladišta razgovaralo se o mogućoj poslovnoj suradnji s Indijom kojoj bi Marinada ponudila izvoz proizvoda iz slatkog programa, odnosno marmelada i džemova, a pokazan je i interes mogućeg uvoza povrća iz Indije.

Tvrtku Anka d.o.o. predstavio je direktor Ilija Džoić.
Riječ je o tvrtci koja se bavi proizvodnjom specijalizirane luksuzne opreme odnosno prikolica za transport sportskih konja i prenamjenom kamiona za transport istih. Glavnina same proizvodnje odvija se upravo u pogonu u Slatini gdje se naručene osovine i šasije kamiona opremaju prema specifičnim i individualnim zahtjevima naručitelja.
Tvrtka Anka trenutno zapošljava 28 djelatnika, što je znatno povećanje u odnosu na početnih 5 djelatnika prije tri godine.
Planovi za proširenje obujma proizvodnje su u fazi realizacije budući je u tijeku izgradnja još jednog proizvodnog pogona od 700 m2 što će u konačnici rezultirati novim zaposlenjima.
Vlasnik uz tvrtku u Njemačkoj koja posluje već 25 godina i pogon u Slatini posjeduje i tvrtku u Orašju u BiH.
Cijena radova na prenamjeni i opremanju kamiona za transport konja kreće se od 50 do 80 tisuća eura ovisno o željama naručitelja, tako da u konačnici jedan takav kamion može doseći i ukupnu cijenu cca. 180 tisuća eura.
Godišnji kapacitet prenamjene kamiona, gdje se prednji dio kamiona uređuje za boravak ljudi, a stražnji za konje je od 15 do 18, no ukoliko se radi s većim kamionima oko 12. Tvrtka Anka je jedina u Hrvatskoj koja se bavi takvom vrstom proizvodnje.
Novina u proizvodnom programu je proizvodnja lovačkih čeki na hidraulični pogon.

Neizostavan je bio i posjet Zavičajnom muzeju Slatina gdje je goste iz indijskog Veleposlanstva i domaćine dočekala ravnateljica Dragica Šuvak, a kroz stalni postav muzeja proveo kustos Srđan Đuričić.

Indijski veleposlanik Sandeep Kumar i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić izrazili su zadovoljstvo zajedničkim druženjem u nadi buduće suradnje, te se “Dani indijske kulture” u Slatini mogu očekivati u lipnju ove godine. (mf/Foto:Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button