Home / DOGAĐANJA / Upriličen susret Udruga roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i Grada Zagreba

Upriličen susret Udruga roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i Grada Zagreba

Udruga roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica ugostila je jučer Udrugu roditelja poginulih branitelja Grada Zagreba.
Susret je započeo u Voćinu gdje su ih kod spomenika Voćinskoj žrtvi dočekali predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica Marija Maračić i predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Ogranak Voćin Darko Božičković koji ih je nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća, upoznao s ratnim događanjima u voćinskom kraju tijekom 1991. godine, te uz vlastita svjedočanstva ratnih strahota na tom području prikazao dokumentarni film „Zločin za koji nitko nije odgovarao“ koji je snimila zajednica Udruge HVIDRA Virovitičko-podravske županije.

Uslijedio je obilazak voćinske crkve Pohoda Blažene Djevice Marije gdje je župnik vlč. Mladen Štivin predvodio zajedničku molitvu.
U Četekovcu su također na mjesnom groblju kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilima zapaljene svijeće, a susret je nastavljen u Spomen sobi Domovinskog rata koja djeluje u sastavu Zavičajnog muzeja Slatina, gdje ih je ravnateljica muzeja Dragica Šuvak upoznala s koncepcijom postava Domovinskog rata koji je kao izdvojena cjelina dio stalnog postava muzeja koja je uređena zahvaljujući slatinskoj Udruzi roditelja poginulih hrvatskih branitelja gdje im je prikazan film „Naša djeco“ u produkciji Studija Marinianis.
U sklopu jučerašnjeg susreta gosti su razgledali i stalni postav Zavičajnog muzeja, te su molitvom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim braniteljima iz Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade odali počast svojoj djeci i svim poginulim braniteljima.

S tugom koja jednako boli i nakon svih ovih godina predsjednica slatinske Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Marija Maračić naglasila je važnost Spomen sobe koja služi i kao svojevrsna učionica povijesti, ne samo za učenike osmih razreda, već svih mladih generacija – da se ne zaboravi.
„Ovi susreti s udrugama iz drugih krajeva Hrvatske uz razmjenu iskustava služe i da se stradanja i žrtve slatinskog, a posebice voćinskog kraja otrgnu iz zaborava te da se sjećanje prenese dalje, kao što su svima dobro poznata stradanja Vukovara, Škabrnje…“– zaključila je Marija Maračić.

Što reći, gdje god dođete, tužno je, tužno i jadno. Ovo što mi zajedno dijelimo kao članice Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata redovito se svake godine nalazimo tri puta godišnje kroz programe susreta, tribina i obilaska bojišnice u BiH, gdje razmjenjujemo iskustva, te dogovaramo susrete svake godine u drugom gradu.
Cilj nam je da držimo do digniteta Domovinskog rata, da se žrtve njihove djece, naše braće i sestara ne zaboravi, jer dok je nas bit će i njih. Dok god se mi trudimo to ima smisla. Najveći je problem što se unatoč trudu svih braniteljskih udruga mladi ne uključuju, trebalo bi djecu više angažirati jer ako njima ne ostavimo i ne usadimo u glavu žrtvu poginulih branitelja sve će otići u zaborav.“-
rekla je predsjednica Udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata Grada Zagreba Irena Škarić. Zagrebačka udruga okuplja članove iz Zagreba i Velike Gorice, a od prvotnih 1300 članova sada broji 286 od kojih je najmlađi u 70-toj godini života. „Nažalost mnogi su se roditelji pridružili svojoj poginuloj djeci, zato je jako važno istinu o Domovinskom ratu i njegovim žrtvama prenijeti novim generacijama.“– zaključila je Irena Škarić.(mf/Foto: Darko Božičković i Mihaela Feldi)

x

Check Also

Devetnicom sv. Josipu započela proslava stotog rođendana Župe sv. Josipa

U srijedu 16. siječnja započela je velika devetnica – Devet srijeda sv. Josipu i završit ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org