Home / DOGAĐANJA / Upozorenje građanima – OPREZ zbog hladnoće, snijega i leda

Upozorenje građanima – OPREZ zbog hladnoće, snijega i leda

Iz Zavoda za hitnu medicinu Virovitičko podravske županije ispostava Slatina doznali smo kako je zbog nastalih vremenskih nepogoda ovih dana bilo nešto više intervencija u ambulanti Hitne pomoći, kao i povećan broj poziva građana, odnosno kućnih posjeta nego inače, ali za sada ništa ekstremno.
U svakom slučaju treba se pridržavati uputa liječnika te izlazak po ekstremnoj hladnoći treba izbjegavati, međutim za one koji moraju izaći preporučuje se oblačenje nepropusne, tople i komotne odjeće i obuće.

Srčanim bolesnicima kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti preporučuje se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima.
Ne ignorirajte osjećaj hladnoće kao ni drhtavicu koji nas upozoravaju da se trebamo utopliti ili prekinuti boravak na hladnoći. U slučaju pothlađivanja utopljavati se postupno zamatanjem u deku uz izvor topline, te konzumiranjem toplih napitaka, najbolje nezaslađenog čaja.
Preporučuje se kontinuirano uzimati dovoljne količine toplih napitaka, čak i ako ne osjećate žeđ, a alkohol i prevelike količine kofeina treba izbjegavati jer izazivaju širenje krvnih žila i daljnji gubitak tjelesne topline.

U slučaju ledene kiše, smrzavanja ili snijega potrebno je izbjegavati izlazak, osobito starije osobe, radi povećane mogućnosti ozljeđivanja odnosno padova i lomova, a ukoliko morate izaći činite to svakako uz dodatan oprez.(mf)

 

x

Check Also

Grad Slatina osigurao potpore za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na slatinskom području

Temeljem Odluke za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području grada Slatine koju je ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org