DOGAĐANJA

Upoznajte Vedranu Ivčević, prvog hrvatskog kvalificiranog shiatsu praktičara za konje

Četvrta epizoda dokumentarnog serijala ZOV DIVLJINE vodi nas u dom Vedrane i njezine kćeri Tine, koje su svoj mir krenule tražiti prije 15 godina, a prije 3 ga konačno i pronašle na seoskom imanju u mjestu Blatuša

„Konj je izuzetno senzibilna životinja od pola tone koja amplificira i reflektira natrag sve ono što sakrivamo sami od sebe. Ako želimo učiti o sebi… konji su izvrsni učitelji!“ otkriva Vedrana, prvi hrvatski kvalificirani shiatsu praktičar za konje, čiju svakodnevicu pratimo u četvrtoj epizodi ZOVA DIVLJINE. Ovo je, kaže, njen način da vrati konjima što joj dali, jer su joj upravo ove plemenite životinje pomogle da se bolje osjeća, otpusti stres i brige te se poveže sama sa sobom, ali i  prirodom. Nakon što je završila The School of Equine Shiatsu u Engleskoj, u suradnji s matičnom školom je pokrenula ogranak škole u Hrvatskoj. Jedna generacija studenata je završila školovanje, dok druga generacija trenutno upisuje treću godinu.

Sretnije su na selu, a ljepote Blatuše približile su i Danielu Lacku

Vedrana zaključuje kako im je život na selu ljepši, ispunjeniji i smisleniji. Svakodnevica im izgleda različito, ovisno o godišnjem dobu i projektima kojima se bave. A, ono što je stalno je nekoliko stvari koje Vedrana smatra izuzetno važnim sastojcima kvalitetnog života i dijeli ih s nama:

  • Dovoljno sna. Jutarnje buđenje bez alarma je nešto o čemu je sanjala dok je živjela i radila u gradu, a sada je njena svakodnevica.
  • Dovoljno slobodnog vremena. Imati vremena raditi stvari polako i bez žurbe. Imati vremena za promišljanje o životu, planiranje i donošenje odluka. Imati vremena za ne raditi ništa.
  • Raditi stvari koje imaju smisla. Kriterij za sve što radi je da njene akcije donose dobro ljudima, konjima i sveukupnom životu te da nikome ne čini štetu.
  • Vrijeme s konjima. Izuzetno joj je važno biti u svakodnevnom kontaktu s njima, a jahanje je samo jedna od aktivnosti. Druženje, čišćenje, hranjenje i četkanje, shiatsu, sve je to uključeno. Konji su njeni učitelji zena.

Što je to u seoskom životu da je i Tina već pri prvom posjetu zaključila da ovdje želi živjeti? Zašto je Vedrana bez razmišljanja zamijenila siguran posao u korporaciji s nepredvidljivim životom u prirodi? Kako će se snaći Daniel Lacko i što će novoga naučiti od njih, u svojoj potrazi za kutkom divljine? Odgovore nam donosi nova epizoda Zova divljine. Pridružite mu se dok istražuje ovaj netaknuti komadić raja i omogućuje nam da i mi uđemo u svijet u kojem Vedrana i Tina ponovno otkrivaju jednostavnost i ljepotu života u prirodi.

Četvrtu epizodu dokumentarnog serijala Zov divljine gledajte u utorak, 5. prosinca na HRT1, u 20:45.

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button