NASLOVNICAOD SVEGA POMALORADIO EMISIJEUDRUGE

Upoznajmo jogu sa Svjetlanom Dupan – na Radio Slatini

Jučer smo u poslijepodnevnom programu Radio Slatine imali priliku bolje upoznati jogu kao umnu i tjelesnu aktivnost koja je sve popularnija u ovom vremenu brzine i stresa. Sa samom suštinom prakticiranja joge, njenim prednostima i učinkovitošću upoznala nas je Svjetlana Dupan – certificirana trenerica joge i predsjednica AUM-a, udruge za promicanje zdravog života i duhovni razvoj.

Naša gošća je na samom početku slušatelje pozdravila jogijskim pozdravom – NAMASTE koji u prijevodu znači “svjetlo u meni pozdravlja svjetlo u tebi”.

Definicija joge (po Patanjaliju) je smirivanje nemirnog uma i sastoji se od 8 dijelova. Sugovornica je dio po dio objasnila našim slušateljima. Ukratko, svi dijelovi joge zagovaraju načela po kojima bi ljudi i trebali živjeti. Nenasilje, istinitost, nekrađa, skromnost, čistoća (tjelesna i mentalna), duhovna strogost, stjecanje pravog znanja, vježbanje (asane tjelesne vježbe koje se vježbaju na jogi). Vježbe i kontrola disanja koje su pripreme za meditaciju i služe za smirivanje uma. Sve to zapravo služi našem mentalnom i fizičkom zdravlju.

Pravi indijski jogiji mjere život brojem udisaja i produbljuju osjećaj samosvijesti i smirivanja uma. Cilj joge je SAMADI – duboki mir i ekstaza ili stanje potpunog mira.

Naša sugovornica se posebno osvrnula na vježbe disanja. Za vježbe disanja se treba dobro pripremati i nije ih dobro prakticirati “napamet”. Obavezno ih treba raditi s osobom koja je stručna na tom području jer, u protivnom, osoba može imati zdravstvene posljedice.

Glavna podjela joge je na tradicionalnu i suvremenu jogu. Suvremena joga se sastoji od asana (vježbi istezanja) i vježbe disanja i ponekad meditaciju, dok tradicionalna joga je puno zahtjevnija i ona znači način života jer ima puno više elemenata koje mi svojim načinom i tempom života ne možemo ostvariti. Zato je potrebna izuzetna disciplina i sposobnost biti sam sa sobom..

Zanimljiva stvar je kako je 2016. godine Joga dodana na popis UNESCO-ve nematerijalne svjetske baštine, a 2015. godine premijer Narendra Modi je datum 21. lipnja proglasio Međunarodnim danom joge. Znakovit datum jer je to najduži dan u godini i dan s najduže sunčevog svjetla.

Pričali smo o vrstama joge:
RAJA JOGA – ovladavanje umom kroz meditaciju,
HATHA JOGA – tradicionalna joga i svaka je vježba zasebna,
ASHTANGA VINYASA JOGA – brza, svaki pokret prati jedan dah (pozdrav suncu),
KUNDALINI JOGA – najduhovniji oblik joge – pjevanje, meditacija, ponavljanje mantri, intenzivne vježbe disanja i osnovne asane,
TERAPIJSKA JOGA – liječenje prakticiranjem određenih položaja (bolovi u leđima, glavobolja, išijas, živčana iscrpljenost, povišeni krvni tlak, nesanica itd.).

Prirodno smo se nadovezali na Udrugu AUM u kojoj je Svjetlana predsjednica. Udruga je osnovana 2018. godine i bavi se promicanjem zdravog života i duhovnog razvoja. Po programu udruge, dva puta tjedno se održava joga za odrasle gdje se prakticiraju različite vježbe joge s različitim rekvizitima (stolice, pilates lopte, užad na zidu, remenje, joga s kolutom itd.). Također se jednom tjedno održavaju Pranajama meditacije na kojima se, između ostalog, prakticira zvučna meditacija. Instrumenti kojima se izvodi zvučna meditacija su: gong, tibetanske zvučne zdjele, koshi i zaphir zvona, nataraj, cimbalo, kišno drvo i bubanj.

Naša sugovornica je uspjela i neke zvukove demonstrirati u eteru, tako da su slušatelji imali prilike čuti zvuke kišnog drveta, tibetanskih zdjela te zaphir i koshi zvona.

Osim joge i meditacije, Svjetlana radi i s djecom. Program “Super kids” bavi se akro sportom, partnerskim sportom koji izgrađuje povjerenje i prijateljstvo među djecom. Za sada ima 8 djevojčica koje su aktivne u grupi i s njima priređuje prigodne nastupe. Program koji je trenutno u pripremi je program naziva “Relax kids”. To je Britanski program svjesne pažnje i rekreacije za predškolsku i osnovnoškolsku djecu. Zastupljen je u više od 37 zemalja svijeta, a u Velikoj Britaniji se primjenjuje na više od 500.000 domova i škola. Osnovan je 2001. godine s ciljem da se kroz jedan strukturirani i cjeloviti program provode različite aktivnosti koje potiču podizanje fizičke aktivnosti, kreativnosti, razvijanje samopoštovanja i samopouzdanja koje je vrlo bitno za djecu današnjice. Program je namjenjen svoj djeci. To je licencirani program u kojem se u 7 koraka s razlogom radi s djecom. Licencu za “Relax kids” Svjetlana je nedavno dobila i sada je trenutno u pripremama za izvedbu.

Za kraj emisije nam je demonstrirala vježbe disanja za odmor i koncentraciju. Nakon te vježbe disanja, koju prakticiramo 15-ak minuta, možemo osjetiti smirenost i obnovljenost i nastaviti s tekućim obvezama koje nas čekaju do kraja dana.

Slušatelji koji su jučer bili s nama mogli su naučiti puno detalja o jogi, uživati u demonstraciji zvučne terapije i naučiti vježbe disanja. Sugovornica je uspjela prezentirati samo djelić ove lijepe priče o jogi, ali nadamo se da će biti još prilike za druženje. Iako smo mala sredina, nemamo manju količinu stresa i užurbanosti i uskoro će sve više nas bar razmišljati o jogi.

Svjetlani želimo puno uspjeha i veselimo se ponovnom susretu!

Ratka Turk i Nikolina Mažar

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button