DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UOSIT Vretenac: Promocija slikovnice “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju”

Danas (utorak, 25. lipnja) je u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina održana promocija slikovnice “Simboli srca: Putovanje kroz kulturu i tehnologiju” Udruge osoba s intelektualnim teškoćama “Vretenac” koja je nastala u sklopu istoimenog projekta čiji je nositelj Udruga Vretenac uz partnerstvo Gradske knjižnice i čitaonice Slatina i financijsku podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske u sklopu “Poziva za predlaganje programa koji omogućuju pristup i dostupnost kulturnih sadržaja za osobe s invaliditetom i djecu i mlade s teškoćama u razvoju u Republici Hrvatskoj za 2023. godinu”.

Ciljevi programa su osnaživanje osoba s invaliditetom kroz kreativno izražavanje, promocija kulturnog naslijeđa Virovitičko-podravske županije, edukacija sudionika o upotrebi umjetne inteligencije i stvaranje inkluzivnog okruženja za sudjelovanje osoba s invaliditetom.

Isto tako, povezivanje s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Slatina radi pristupa kulturnim resursima te kreiranje trajne vrijednosti kroz stvaranje slikovnice koja će postati dio knjižnične građe, kako je u kratkom pozdravljanju napomenula ravnateljica GKiČ Slatina, Sanja Pajnić.

Slikovnicu su predstavili predsjednica UOSIT Vretenac dr.sc. Patricija Karaman kao voditeljica programa i dr.med.spec javnozdravstvene medicine Miodrag Beneš kao izvoditelj programa.

Ovom slikovnicom smo željeli da naši korisnici sudjeluju u stvaranju nekakvog kulturnog sadržaja i da budu aktivni dionici u izradi same slikovnice. Uz organizaciju dr. Miodraga Beneša korisnici su vrlo aktivno sudjelovali u aktivnostima vezanim za nastanak ove slikovnice kroz koju možete vidjeti dijelove i građevine grada Slatine koje su korisnici sami odabrali i za koje su posebno vezani, a koje na neki način i ističu njihovu osobnost – izjavila je u uvodnom dijelu predsjednica Karaman te nadodala izričit angažman dr. Beneša koji je s vretencima prolazio kroz sve faze nastanka svake slike ponaosob.

Moram istaknuti poseban trud svih korisnika koji su kroz sve radionice vezane za ovaj program i sam nastanak slikovnice bili izuzetno aktivni. Ono što smo mi postigli je stvarno rijetkost na području Republike Hrvatske jer smo među prvima primijenili umjetnu inteligenciju u stvaranju nekog sadržaja. Slikovnica sadrži najljepše građevine Slatine koje su svojevrsni simboli našega grada, ali ujedno i omiljene našim vretencima. Osim posebnih alata kojima su se korisnici koristili pri nastanku slika, vrlo je bitno istaknuti i stečeno iskustvo i znanje koje su usvojili, ali isto tako im je ukazano i na opasnosti korištenja umjetne inteligencije te kako je pravilno koristiti – istaknuo je dr. Beneš i potom svakom sudioniku uručio njegov primjerak slikovnice.

Koristeći suvremenu tehnologiju, stvorili smo jedinstven spoj tradicionalnih umjetničkih metoda i modernih tehnoloških inovacija. Naše slike sada prikazuju jedinstvene prizore našega grada i županije, pružajući pogled na mjesta koja u nam svima draga i značajna. Kroz ovaj program, ne samo da smo naučili nove vještine, već smo dodatno ojačali zajednički duh i povezali se kroz kreativni proces. Ova slikovnica će biti, ne samo vrijedan dokument kulturne baštine našega kraja, već i svjedočanstvo naših zajedničkih postignuća i napretka u korištenju tehnologije za kreativne svrhe – poručila je predsjednica udruge Patricija Karaman i tako dala završnu riječ ovoj lijepoj i posebnoj promociji naših “svemogućih” Vretenaca.

Svi zainteresirani koji nisu bili na promociji, slikovnicu mogu pogledati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Slatina.

(nm/Tekst i foto: Ratka Turk)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button