NASLOVNICAUDRUGE

UOSI Slatina – Završna konferencija projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2

Jučer je u restoranu Višnjica Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala završnu konferenciju projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2 (UP.02.2.2.02.0058), kojoj su uz članove UOSI Slatina i osobne asistente, nazočili predstavnici Grada Slatine, Općine Čađavica, gradskih institucija te udruga i ustanova.

Nazočne je na početku pozdravila dopredsjednica UOSI Slatina Ksenija Vujanović Juras koja je i vodila završnu konferenciju, a potom je o pojedinostima projekta govorila predsjednica Dijana Zelenka.

S nekoliko riječi potpore projekt je pohvalio te istaknuo dobru suradnju s Udrugom osoba s invaliditetom Slatina, u ime Grada Slatine, pročelnik Upravnog odjela za razvoj grada Marin Kokorić, a potom i Mirko Rončević, načelnik Općine Čađavica koja je i partner u projektu.

Projekt osobne asistencije osobama s najtežim oblikom invaliditeta UOSI Slatina provodi od 2006. godine, od kada u kontinuitetu pruža njegu, pomoć i podršku korisnicima, a upravo je iz te skupine i ovaj projekt koji je trajao dvije godine kroz koje je bilo zaposleno 17 asistenata i 1 voditelj.
Projekt je realiziran uz podršku jedinica lokalne samouprave, prema Ugovoru s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti 1.869.781,49 kn.
Visoka razina kvalitete kojom je projekt uspješno proveden omogućila je njegov daljnji nastavak.
Edukaciju korisnika i asistenata provela je zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske, a trenutno udruga pruža uslugu osobne asistencije za 32 korisnika kroz tri projekta.

„Cilj projekta je omogućiti kvalitetniji život osobama s najtežim invaliditetom, olakšati život njihovim obiteljima i senzibilizirati javnost za njihove poteškoće. U ovoj godini udruga provodi 9 projekata na kojima je zaposleno ukupno 66 osoba, a želja nam je osmisliti i nove projekte i programe. Naš je glavni cilj usmjeren neovisnom življenju – viziji pokreta osoba s invaliditetom. Nadamo se da će se ostvariti i ozakoniti usluga osobne asistencije za sve osobe kojima je potrebna, kako je i najavljeno u resornom ministarstvu.“ – istaknula je predsjednica Zelenka koja se na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i dali mu potporu.


Potom su svoja iskustva osobnog asistenta s prisutnima podijelile osobne asistentice ovog projekta Melita Prebeg, Slavica Mikić i Ivanka Konta, koje su naglasile kako su sa svojim korisnicima ostvarile prijateljske i gotovo obiteljske odnose.
„Tamo gdje je bolest u kući, ona mijenja život iz temelja, ne samo bolesnika nego i cijele obitelji. Mislim da su oni i pored svoje bolesti s kojom žive dugi niz godina zadržali jedan krasan duh, radosni, puni optimizma i mislim da su primjer svima nama koji se borimo s problemima života, imovine, novca, djece…, bolest je problem koji se ne rješava, bolest je problem koji traje, sve drugo je nevažno i prolazno.“ – rekla je Ivanka Konta te dodala kako se sve teškoće koje posao sam po sebi donosi, lakše podnose kada vidite da ste toliko nedostajali ovim dragim ljudima onda kada niste kraj njih i kada je pažnja i ljubav obostrana.


S nekoliko riječi obratili su se i korisnici u sklopu ovog projekta.

Ivo Petrak od mišićne distrofije boluje od svoje tridesete godine, za koju do tada nije ni znao. Već se 40 godina liječi od te bolesti i kako je rekao u svojoj 70-toj godini sretan je što se još uvijek može služiti rukama ako već ne može hodati.
U početku mi je bilo teško sve to prihvatiti i učlaniti se u udrugu, no na kraju sam se ipak učlanio i to mi je olakšalo život na čemu sam zahvalan Anđelki Zelenko i žao mi je što više nije među nama, a zadovoljan sam i sa sadašnjim vodstvom udruge, kao i sa svojim osobnim asistentom s kojim se odlično slažem i zaista mi je od velike pomoći te se nadam da će se projekt i dalje nastaviti.“ – rekao je Ivo Petrak.

Jadranka Srdoč volonterski se u rad udruge uključila prije 22 godine zajedno s članovima svoje obitelji ne misleći da će i ona jednoga dana postati član udruge zbog vlastite potrebe. Emotivnim je riječima kroz suze opisala vrijednost svoje osobne asistentice Melite Prebeg.
To je tolika podrška i pomoć koja se ne može riječima opisati. Svakodnevna njega i pomoć su me i održale na životu. Radovala sam se svakom novom projektu udruge i aktivnom sudjelovanju te se nadam da će u meni još biti snage za daljnje sudjelovanje i rad, a svima kojima je potrebna pomoć preporučujem da se s povjerenjem obrate udruzi.“ – rekla je Jadranka Srdoč te dodala kako u budućnosti želi realizaciju projekta osnivanja Centra neovisnog življenja.

Konferenciju je zatvorila dopredsjednica UOSI Slatina Ksenija Vujanović Juras riječima: „Jedna je istina u životu, a ta je da nikada ne znamo hoćemo li osobno zatrebati pomoć udruge osoba s invaliditetom ili neke slične udruge, zato je jako lijepo da u Slatini postoje takve udruge koje su uklopljene u svoju lokalnu zajednicu u kojoj mogu pružiti svu vrstu usluga za razliku od nekih sredina u kojima takvih udruga nema te je puno teže živjeti.“
Nakon završne konferencije održan je prigodni domjenak. Sve navedeno izričita odgovornost UOSI Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button