DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UOSI Slatina – Završna konferencija projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2

Jučer je u restoranu Višnjica Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala završnu konferenciju projekta – Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 2 (UP.02.2.2.09.0080), uz minimalan broj sudionika zbog epidemiološke situacije.
Tako su konferenciji nazočili dopredsjednica UOSI Slatina Ksenija Vujanović Juras, viša stručna suradnica u Odsjeku za gospodarstvo pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Slatine i voditeljica projekta „Slatino, zaželi!“ Marija Fumić, stručni tim Udruge osoba s invaliditetom Slatina, te osobni asistenti, korisnici i njihovi roditelji koje je na početku pozdravila predsjednica UOSI Slatina Diana Zelenka.

Projekt osobne asistencije osobama s najtežim oblikom invaliditeta UOSI Slatina počela je provoditi čim se pojavio u Hrvatskoj kao pilot projekt, još 2006. godine i od tada u kontinuitetu pruža njegu, pomoć i podršku korisnicima.
Upravo iz te skupine je i ovaj projekt koji je trajao 30 mjeseci, a obuhvaćao je 18 korisnika i 18 zaposlenih osobnih asistenata.

Projekt je u cijelosti provela UOSI Slatina koja kroz partnerstvo s lokalnim udrugama, nacionalnim savezima, te nacionalnom krovnom organizacijom osoba s invaliditetom – SOIH, razvija suradnju širenjem mreže socijalnih usluga na dobrobit osoba s invaliditetom i šire društvene zajednice, a financiran je iz Europskog socijalnog fonda, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u ukupnoj vrijednosti preko 2.000.000,00 kn.

Područje provedbe obuhvaća gradove i općine na području dvije županije, Virovitičko-podravske i Osječko-baranjske, odnosno gradove Slatinu i Viroviticu, općine Suhopolje i Pitomaču, te Našički Velimirovac.

Visoka razina kvalitete kojom je projekt uspješno proveden omogućila je njegov daljnji nastavak u ovoj godini prolaskom na novom natječaju, a edukaciju korisnika i asistenata provela je zajednica Saveza osoba s invaliditetom Hrvatske.

– Cilj projekta je omogućiti kvalitetniji život osobama s najtežim invaliditetom, olakšati život njihovim obiteljima i senzibilizirati javnost za njihove teškoće.
U ovoj godini udruga provodi 8 projekata na kojima je zaposleno 60 osoba, a želja nam je osmisliti nove projekte i programe, te osigurati što više sredstava iz Europske unije, resornog Ministarstva, lokalne zajednice i drugih izvora jer naš je glavni cilj usmjeren neovisnom življenju – viziji pokreta osoba s invaliditetom. Nadamo se da će se ostvariti i ozakoniti usluga osobne asistencije za sve osobe kojima je potrebna kako je i najavljeno u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava i socijalne politike Republike Hrvatske, – istaknula je predsjednica Diana Zelenka koja se na kraju zahvalila svima koji su sudjelovali u projektu i dali mu potporu.

Također je izrazila nadu novim europskim projektima koji će ovoj vrijednoj i vrlo aktivnoj udruzi donijeti i nova zapošljavanja što je vrlo bitno za cijelu lokalnu zajednicu.

Nakon prezentacije aktivnosti koje su provedene u sklopu projekta, svoja su iskustva osobnog asistenta podijelile nazočne osobne asistentice, kao i korisnici i njihovi roditelji.
Tom su prigodom izrazili uzajamno zadovoljstvo provedbom projekta koji ih je zbližio, te i jednima i drugima osigurao kvalitetniji život, što će se nastaviti i u narednom razdoblju nastavkom projekta Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom 3.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button