DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UOSI Slatina: Održana završna konferencija projekta Pružanje usluga osobne asistencije osobama s invaliditetom – 4

Danas je u restoranu Višnjica Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala završnu konferenciju projekta Pružanje usluga osobne asistencije osobama s  invaliditetom – 4 (UP.02.2.2.14.0123), kojoj su uz članove UOSI Slatina i osobne asistente, nazočili i predstavnici Grada Slatine, gradskih institucija te udruga i ustanova.

Nakon pozdravnih riječi predsjednice UOSI Slatina Diane Zelenka u nazočnosti potpredsjednice Ksenije Vujanović-Juras s nekoliko riječi potpore projekt je u ime Grada Slatine pohvalila viša stručna suradnica u Odsjeku za gospodarstvo pri Upravnom odjelu za razvoj Grada Marija Fumić koja je tom prigodom istaknula dobru suradnju Grada Slatine s ovom hvale vrijednom udrugom koja se već dugi niz godina brine o najranjivijoj skupini našega društva kojoj je pomoć zaista potrebna. O suradnji s udrugom i zajedničkim projektima govorila je i socijalna radnica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Slatina Mila Ostojić, a konferenciji je prisustvovala i njezina kolegica Gracia Kopić.

Potom je projektne aktivnosti predstavila predsjednica Diana Zelenka, te tom prigodom naglasila kako projekt osobne asistencije osobama s najtežim oblikom invaliditeta UOSI Slatina provodi od 2006. godine, od kada u kontinuitetu pruža njegu, pomoć i podršku korisnicima, a upravo je iz te skupine nastavljen i ovaj projekt.

U sklopu projekta u trajanju od 20 mjeseci trenutačno je zaposleno 19 osoba, od ukupno 70 zaposlenih djelatnika Udruge kroz druge projekte.

Vrijednost projekta čiji je nositelj UOSI Slatina iznosi 1.955.863,09 kuna, a financiran je 100-postotonom potporom iz Europskog socijalnog fonda kroz operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

– Ciljanu skupinu činilo je 18 osoba s najvećim stupnjem i vrstom invaliditeta, te 18 osoba iz teže zapošljive skupine iz evidencije HZZ-a, odnosno osobnih asistenata. Uslijed više sile i nepredviđenih okolnosti broj korisnika u samom projektu povećao se za još tri korisnika budući da su neki članovi preminuli, a neki odustali od usluge, tako da je ukupan broj korisnika usluge kroz ovaj projekt 21, – istaknula je predsjednica Diana Zelenka te dodala kako su projektom osigurali neovisno življenje korisnicima usluge osobne asistencije i prevenciju smještanja u institucije budući da je, kako je naglasila „doma najljepše i nijedna institucija ne može zamijeniti obiteljski dom i prirodno okruženje kojemu svaki čovjek teži“.
Isto tako korisnicima je omogućena stabilnost i samostalnost u aktivnostima svakodnevnog života i socijalna uključenost, te rasterećenje obitelji, neovisnost u planiranju i upravljanju vlastitim vremenom.

– Poslovi osobne asistencije obuhvaćali su pružanje osobne brige, pomoć pri sitnim kućanskim poslovima, obavljanje kupovine, pomoć pri fizičkim potrebama, aktivnosti obavljanja administrativnih poslova, pomoć pri uspostavljanju i olakšavanju komunikacije, pratnju i pomoć pri različitim socijalnim aktivnostima i dr., a projekt se osim na području Slatine i okolnih općina provodio i u drugim mjestima od Virovitice do Slavonskog Broda, – pojasnila je Zelenka te naglasila kako je udruga provedbom projektnih aktivnosti promicala jednake mogućnosti i suzbijanje diskriminacije i stigmatizacije osoba s invaliditetom u lokalnim sredinama.

Isto tako UOSI Slatina koja je kao nositelj projekta isti samostalno provela u cijelosti, kroz partnerstvo s lokalnim udrugama, nacionalnim savezima, te nacionalnom krovnom organizacijom osoba s invaliditetom – SOIH, razvijala suradnju širenjem mreže socijalnih usluga na dobrobit osoba s invaliditetom i šire društvene zajednice.

Osim toga nizom edukacija, a osobito iz područja Neovisnog življenja i pružanja usluge osobne asistencije koju je održala predsjednica Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske Marica Mirić, potaklo se cjeloživotno obrazovanje korisnika usluge kao i samih asistenata.

Na kraju svog izlaganja predsjednica udruge Diana Zelenka uputila je posebnu zahvalu na korektnoj, hvale vrijednoj komunikaciji i suradnji, Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Uredu za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije, Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područnom uredu Slatina, zatim svim korisnicima, djelatnicima i volonterima, medijima, te ostalim službama koje su bile na raspolaganju i podupirale provedbu ovoga projekta.

O značaju provedbe i ukupne vrijednosti ovog projekta za korisnike iskazali su  oni sami istaknuvši kako im je osobni asistent promijenio život na bolje te bi željeli da se projekt nastavi ili da kroz neki drugi oblik suradnje osobni asistenti ostanu dio njihovih života.

Nakon službenog dijela završne konferencije upriličen je prigodni domjenak.
(mf/Foto: Mihaela Feldi – Sve navedeno izričita odgovornost UOSI Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button