DOGAĐANJANASLOVNICAPROJEKTI I NATJEČAJIUDRUGE

UOSI Slatina održala završnu konferenciju projekta Zaželi poželi II

Jučer (četvrtak, 17. kolovoza 2023. g.) je u prostoru restorana Višnjica na Pustari Višnjica, Udruga osoba s invaliditetom Slatina održala završnu konferenciju projekta pod nazivom Zaželi poželi II, UP.02.1.1.16.0479.

Nazočne je na početku pozdravila predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Diana Zelenka, koja je potom uz asistenciju Koordinatorice projekta Željke Butorac predstavila projekt.

Program zapošljavanja žena, prema Ugovoru s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike financiran je iz Europskog socijalnog fonda, operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Projekt je trajao osam mjeseci, odnosno od 01. siječnja 2023. g. do 01. rujna 2023. Iznos odobrenog projekta je 1.087.495,00 kn/144.335,39 €.

U projektu su, na području Grada Slatine i pripadajućih općina, zaposlene 22 žene s naglaskom na starije od 50 godina.

Kroz aktivnosti u projektu predviđeno je bilo pružanje usluge za ukupno 132 korisnika uz potporu i podršku 22 pripadnice ciljane skupine.

Te aktivnosti odnosile su se na poslove pomoći u kući, odnosno pružanje pomoći u održavanju čistoće stambenog prostora, pomoć u pripremi obroka u kućanstvu, organiziranje prehrane, dostava namirnica, dostava lijekova, plaćanje računa i sl., pomoć i pratnju u društvenim aktivnostima te pomoć u socijalnoj integraciji

Treba istaknuti da su zadovoljeni ciljevi projekta, odnosno osnažen je i unaprijeđen radni potencijal teže zapošljivih žena s područja Grada Slatine i pripadajućih općina, potaknuta je socijalna uključenost i povećana kvaliteta života marginaliziranih skupina. Isto tako, zapošljavanjem žena pripadnica ciljane skupine na razdoblje od 6 mjeseci, projekt je pridonio poboljšanju kvalitete života krajnjim korisnicima kroz pružanje pomoći u kući, ublažene su posljedice dugotrajne nezaposlenosti i siromaštva, te je ujedno potaknuta socijalna uključenost kako žena tako i krajnjih korisnika.

Projekt, odnosno rezultati i ciljevi koji su ostvareni njegovom provedbom pokazuju veliku korist za lokalnu i širu društvenu zajednicu.

– Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike s resornim Ministrom na čelu, najavilo je novi natječaj Zaželi kao nastavak postojećih projekata, te očekujemo nastavak uskoro po isteku aktualnog ugovora. Zahvaljujemo Ministarstvu, ugovornim tijelima, te partnerima na projektu koji su svi skupa omogućili da ovim projektom pomognemo našim sugrađanima i poboljšamo kvalitetu njihovog života,- kažu iz UOSI Slatina.

Uz članove UOSI Slatina, koja je nositelj projekta, konferenciji je prisustvovao i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, ispred kojeg je prisustvovala predstavnica Područnog ureda Virovitica Elizabeta Fallat Ilesh te  Hrvatski zavod za socijalni rad, Područni ured Slatina, čije su predstavnice također bile na završnoj konferenciji .

(Tekst: Tea Kiš Slačanac/Foto i Izvor: UOSI Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button