DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UOSI Slatina – Kampanja „Milijarda ustaje“

SOIH – Mreža žena s invaliditetom obilježava 10 godina kampanje „Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama (One Billion Rising)“ i 20 godina pokreta V-Day-a iz kojega je izrastao „Milijarda ustaje“.
Kampanja se odvija u 200 zemalja svijeta, pa tako uspješno i u Hrvatskoj.

Ove godine Milijarda ustaje ima moto: Ustajemo za slobodu/RISE FOR FREEDOM s ciljem kreiranja nove kulture u kojoj nema nasilja, u kojoj stvaramo suosjećanje, borimo se protiv nejednakosti i čuvamo planetu Zemlju.

Milijarde ustaju (One Billion Rising) je globalna kampanja koju je 2012. utemeljila Eve Ensler za zaustavljanje silovanja i seksualnog nasilja nad ženama i to u okviru pokreta V-Day (Valentine’s Day). Kampanja je pokrenuta na Valentinovo 2012. i započela je kao poziv na akciju na temelju zapanjujuće statistike UN-a da će 1 od 3 žene na planetu biti pretučena ili silovana tijekom svog života. Sa svjetskom populacijom od sedam milijardi, to čini više od milijardu žena i djevojčica koje će tijekom svog života biti silovane ili pretučene. Te 2012. u prosincu je umrla Jyoti Singh, indijska studentica nakon što ju je šest muškaraca silovalo u autobusu u Delhiju pa je prva kampanja kroz stotine video poruka bila posvećena njoj. Kao i za milijune žena i djevojčica koje su preživjele, ali i za milijardu koje će ustati i za sebe kako bi se prekinula crna statistika nasilja.

U organizaciji hrvatske kampanje „Milijarda ustaje“ sudjeluju: CESI – centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba, Centar za ženske studije, SOIH – Mreža žena s invaliditetom, RODA – Roditelji u akciji, Udruga Romkinja Bolja budućnost, Ženska pomoć sada – SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja, U dobroj vjeri i Zaklada Solidarna.

Udruga osoba s invaliditetom Slatina, članica SOIH-a uključila se također u provedbu kampanje i osvještavanju o ne nasilju prema ženama i djevojčicama.
(mf/Izvor: UOSI Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button