DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UOSI Slatina: Kampanja „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“

Zajednica saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH) ove godine po dvanaesti put provodi međunarodnu kampanju „16 dana aktivizma protiv rodno uvjetovanog nasilja“. Ona se obilježava svake godine od 25. studenoga – Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava, a ove godine se kampanji pridružila i Udruga osoba s invaliditetom Slatina.

SOIH – Mreža žena s invaliditetom, koje je UOSI Slatina član, brojnim aktivnostima provodi Kampanju posebno naglašavajući problem nasilja nad ženama i djevojkama s invaliditetom. Ova kampanja koju vodi civilno društvo diljem svijeta dio je šire kampanje „UNiTE by 2030 to End Violence against Women“ pod vodstvom glavnog tajnika UN-a, koja poziva vlade, medije, ženske organizacije, mlade, civilno društvo i cijeli UN na borbu protiv nasilja nad ženama i djevojkama.

Kroz višegodišnje djelovanje SOIH – SOS telefona za žene s invaliditetom žrtve nasilja uočeno je da u odnosu na žene bez invaliditeta, žene s invaliditetom trpe višestruko više nasilja u obitelji, u institucijama i društvu uopće. Rjeđe ga prijavljuju jer u pravilu ovise o nasilnicima, češće odustaju od prijave, a prilikom provođenja postupka, ne vjeruje im se. Posebnu teškoću predstavlja pitanje smještaja žene s invaliditetom – žrtve nasilja u sklonište.

Stoga, ove godine Kampanjom #pokrenite pozivaju Vladu Republike Hrvatske da skloništa za žene žrtve nasilja učini potpuno pristupačnim ženama s invaliditetom jer predstoji razdoblje kad će se u tu svrhu moći koristiti sredstva iz EU fondova.

Ne ostavljajući nikoga iza sebe, pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u ovogodišnjoj inicijativi usmjerenoj eliminaciji svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama pod sloganom „Pokrenite“. Fokus je na stvaranju smislene promjene kroz razgovore i edukaciju, s ciljem okončanja svih oblika nasilja i zlostavljanja nad ženama.

Aktivnosti koje se provode u Kampanji su:

  • dijeljenje bijelih vrpci mladićima u srednjim školama,
  • dijeljenje razglednica u dječjim vrtićima s porukom „Moj tata osuđuje nasilje! Zato potpisuje NE nasilju nad ženama“ koju djeca odnose kući i nakon što očevi potpišu vrate u vrtić i
  • snimanje video-poruke s izjavom “STOP nasilju nad ženama s invaliditetom”

Aktivnosti koje provode označene su na društvenim mrežama hashtagom #pokrenite kako bi pokrenuli promjene u društvu tijekom Kampanje povodom 10. prosinca – Međunarodnog dana ljudskih prava. 

(Nikolina Mažar/Izvor: UOSI Slatina)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button