Home / DOGAĐANJA / UOČI STOLJEĆA ŽUPE SV. JOSIPA – Restauracijom freski i zidnih oslika crkvi vraćaju izvorni izgled
CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), default quality

UOČI STOLJEĆA ŽUPE SV. JOSIPA – Restauracijom freski i zidnih oslika crkvi vraćaju izvorni izgled

Originalna boja stupova bila je u nijansi tople boje kamena, nebo je originalno bilo svjetlije plave boje

U svetištu župne crkve sv. Josipa sa svake strane oltara i iznad njega postavljene su građevinske skele pa se misna slavlja održavaju u pomalo neobičnom ambijentu. Nikom to ne smeta jer su vjernici naviknuti da je u tijeku opsežna obnova i rekonstrukcija crkve, a nakon svakog zahvata dio po dio te izuzetne sakralne građevine zasja u ljepšem sjaju i ona postaje ljepša, uređenija i na vremenske uvjete otpornija. Temeljitu obnovu crkve počeo je 2015. župnik vlč. Dragan Hrgić. Nakon stoljeća trajanja krovište je bilo u vrlo lošem stanju, prokišnjavalo je na više mjesta pa je te godine promijenjeno kompletno krovište i stavljena je krovna izolacija. Osobito je bila loša statika građevine, između cigala ispadao je pijesak i postojala je opasnost urušavanja crkve, a takvom stanju pridonijela je vlaga, koja je ponegdje dosegnula i dva metra visine. Zato je valjalo rješavati problem vlage pa je načinjen kompletan drenažni sustav oko crkve i sustav odvodnje površinskih voda. Postavljanje unutarnjeg drenažnog sustava značilo je dizanje poda i kopanje unutrašnjosti crkve u dubinu, spajanje na vanjski sustav drenaže, nasipanje kamena, više slojeva betona te postavljanje toplinske i hidroizolacije. Kad se već sve to radilo, bilo je šteta u jedan takav objekt ne ugraditi i podno grijanje pa je i to učinjeno. Zidovi su još uvijek obijeni kako bi se potpuno isušili.

Trenutačno su u tijeku pripreme za kompletnu restauraciju fresaka na zidovima, što znači da će se crkvi vratiti izgled identičan onome kakva je nekad bila. Taj vrlo opsežan i dugotrajan posao bit će obavljen po fazama, a prva će biti restauracija svetišta i glavnog luka ispred svetišta. Taj dio obnove bit će obavljen tijekom ljetnih mjeseci, kad je u crkvi manji broj vjernika, a trebao bi biti dovršen do jesenske proslave stote godišnjice župe.

– Prošle godine obavili smo konzervatorsko-restauratorska istraživanja i sondiranjem smo ispod sadašnjega vidljivog oslika pronašli originalni oslik, koji bi trebalo vratiti. Originalni oslik danas je samo djelomično vidljiv, ali su pojedini dijelovi preslikani pa bi te preslike trebalo ukloniti, a originalni oslik vratiti te ga i retuširati i rekonstruirati u dijelovima gdje ga nema, osobito u svetištu. Sve su to dosta veliki poslovi, prvo trebamo sanirati južni zid u svetištu, gdje je žbuka trusna, da bi se moglo krenuti u rekonstrukciju originalnog oslika – pojasnila je zagrebačka restauratorica Iva Prpić.

Prema riječima Dubravke Uvodić Vinković, također restauratorice iz Zagreba, na pojedinim mjestima može se vidjeti kako su nekada bili dekorirani zidovi, oslikani kvadrati bili su nešto manji, dvobojni i drukčije koncipirani, a osnovna boja bila je toplija:
– Stupovi su hladnosivi, a utvrdili smo da im je originalna boja bila mnogo ljepša, jedna nijansa tople boje kamena, nebo je bilo dva puta prebojano, a originalno bilo je svjetlije plave boje. Oko prozora nalaze se originalni ukrasi, koji će se retuširati.

Stručnjakinje se slažu da u crkvi treba vratiti cjelovitost dekorativnog oslika kako bi ona poprimila nekadašnji izgled.

– Svetište bi do jeseni trebalo zablistati u svom izvornom obliku. Ako nam financijske mogućnosti budu dopuštale, nastavit će se oslikavati i zidovi u lađama crkve. Tijekom ljeta ožbukat će se svi zidovi koji su bili obijeni radi isušivanja vlage, a s vanjske strane zidova obavit će se injektiranje i učvršćivanje u pojasu ispod prozora – pojasnio je župnik vlč. Dragan Hrgić.

Dva vitraja na obnovi u Osijeku

Trenutačno su na obnovi u Osijeku dva vitraja i očekuje se da će i oni do jeseni biti završeni, kao i vanjski okviri i stakla na prozorima svetišta. “Radovi na obnovi naše crkve izvode se uz pomoć darova vjernika, a u obnovu su se svojim donacijama i sufinanciranjem uključili pojedini slatinski obrtnici i tvrtke, Ministarstvo kulture, Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija, na čemu im od srca zahvaljujem”, kaže župnik Hrgić.
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

x

Check Also

Održana početna konferencija projekta Grada Slatine „Slatino, zaželi!“

Danas je u restoranu Stari podrum održana početna konferencija projekta Grada Slatine pod nazivom „Slatino, ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org