NASLOVNICASERVISNE INFORMACIJEŽUPANIJA

Umjesto deset – 29: Virovitičko-podravska županija za akademsku 2022./2023. godinu daje stipendije svima koji su ispunili uvjete natječaja

  • Povećani su troškovi života, inflacija je, a ako želimo pomoći mladima, ali i njihovim roditeljima, onda je ovo naša obveza i dužnost. Ove godine smo odlučili stipendiju dati svima koji su ispunili uvjete natječaja – pojasnio je virovitičko-podravski župan Igor Andrović, da umjesto, prvotno planiranih deset, za akademsku 2022./2023., stipendije dobe svi oni koji su zadovoljili uvjete natječaja – njih 29. Od toga sedamnaest ih je brucoša, a ostali su studenti viših godina. Najviše je onih koji studiraju medicinu, sedmero, po četvero ih studira informatiku i građevinarstvo… Stipendija iznosi 800,00 kuna za svih dvanaest mjeseci.

Virovitičko-podravska županija trenutno ima 41 stipendista, a s dodatnih 29, bit će ih 70. No, osim toga, Županija stipendira i 54 srednjoškolca, koji se školuju za deficitarna zanimanja. Na godišnjoj razini, za srednjoškolske i akademske stipendije VPŽ Izdvaja oko 900.000,00 kuna.

Ovogodišnje povećanje izdvajanja za stipendije nastavak je pozitivnog trenda Virovitičko-podravske županije. Prema podacima Ministarstva financija, Virovitičko-podravska županija, postotno, na razini Hrvatske, bilježi, najveći porast izdvajanja za stipendije i školarine. Naime, u 2017. godini, za stipendije i školarine, Virovitičko-podravska županija je izdvajala 349.780,00 kuna, pet godina potom, iznos se penje na 900.000,00 kuna ili povećanje za čak 158 postotnih poena.

  • Virovitičko-podravska županija pokazuje koliko nam je obrazovanje važno, od ulaganja u infrastrukturu i nove škole, stvaranja boljih uvjete rada profesorima i učiteljima, a time i stvaranja boljih uvjeta za naše učenike ili studente. Županijske stipendije se isplaćuje tijekom cijele godine, ne deset, već svih 12 mjeseci. Smatram kako je to kvalitetnije rješenje za socijalni status studenta, jer znamo koliko im je, posebno danas, svaka kuna važna. Jedino ulaganje u znanje i obrazovanje, vodi do razvitka i napretka našeg društva i cjelokupne zajednice, jer ulaganje u znanost i obrazovanje je ulaganje u gospodarstvo. Studenti koji „danas“ potpišu ugovore o stipendijama, već sutra, čim završe fakultet, mogu naći posao na tržištu rada u Virovitičko-podravskoj županiji, naravno uz uvjet da sve svoje obaveze izvrše, znači, da završe fakultet u roku. Naravno, očekujemo da se nakon završetka studiranja vrate ovdje u županiju i da nađu svoj posao gdje ćemo im mi, kao Županija, uvijek biti potpora – naglasio je župan Andrović.

Virovitičko-podravska županija pomaže i rad Studentskog restorana Škola, a već 13 godina postoji i „Virovitički model“ sufinanciranja rada Veleučilišta u Virovitici. Jedini je to takav model i primjer zajedništva u Hrvatskoj, prema kojem Virovitičko-podravska županija, te svi gradovi i općine s našeg područja izdvajaju za Veleučilište u Virovitici. Veleučilište u Virovitici, obilježilo je ove godine 15 obljetnicu postojanja, a za to vrijeme, tu u Virovitici, diplomiralo je ukupno 1.147 studenata.
mf (www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Kristijan Toplak)

Prijedlog liste stipendista u akademskoj 2022./2023. možete vidjeti OVDJE

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button