KULTURA I OBRAZOVANJENASLOVNICA

Umirovljen stručni učitelj Industrijsko-obrtničke škole Slatina Ernest Balta

Nakon četrdeset i četiri školske godine provedene u učionicama i školskim radionicama prvi dan nove školske godine ujedno je i prvi dan mirovine nastavnika Industrijsko-obrtničke škole Slatina, stručnog učitelja savjetnika Ernesta Balte.  

Nakon studija na Pedagoškoj akademiji u Tuzli gdje stječe zvanje nastavnika tehničkoga obrazovanja, Ernest Balta zapošljava se u rujnu 1977. u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Feričancima na radnom mjestu nastavnika Tehničkoga odgoja. Sljedeću godinu provodi u orahovačkoj Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić, osam je godina nastavnik Tehničkoga odgoja u Osnovnoj školi „Davorin Trstenjak“ u Čađavici, a od prosinca 1988. stručni učitelj strojarske struke u Srednjoškolskom centru „Edvard Kardelj“ u Slatini, odnosno današnjoj Srednjoj školi Marka Marulića.

Posljednjih dvanaest godina svoga radnog vijeka, od 2009., nastavnik Balta provodi u Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina te 2009. napreduje u zvanje stručnog učitelja mentora, 2014. u zvanje stručnog učitelja savjetnika, koje i obnavlja 2019.

Otvoren konceptu cjeloživotnoga učenja, puno prije no što se počela naglašavati njegova važnost, nastavnik Balta pohađa stručne skupove i edukacije diljem Hrvatske i u inozemstvu te 1998. u Saveznoj Republici Njemačkoj polaže stručnu teoriju i praksu za zvanje multiplikatora dualnog sustava školovanja u trogodišnjim školama. Izuzetno je aktivan i kao voditelj Tehničke sekcije Učeničke zadruge Obrtnik te vanjski suradnik Hrvatske obrtničke komore.

U kolektivu Industrijsko-obrtničke škole Slatina svih je ovih godina osobito prepoznat njegov rad s darovitim učenicima zanimanja vodoinstalater i plinoinstalater koje je kontinuirano vodio prema uspjehu na natjecanjima na regionalnoj i državnoj razini. Čak četiri 1. mjesta, pet 2. mjesta i šest osvojenih 3. mjesta na državnoj razini natjecanja rezultati su njihova zajedničkoga rada od 2001. godine.

 Dobitnik je, 2018., zahvalnice Industrijsko-obrtničke škole Slatina za uspješan rad s učenicima i promociju ugleda škole. No, humanost, rad i doprinos sustavu obrazovanja nastavnika Ernesta Balte prepoznati su i izvan škole. Tako mu Grad Slatina 2013. dodjeljuje Srebrnu plaketu za dugogodišnji uspješan rad u strukovnom obrazovanju, a 2020. kandidat je za „Nagradu Ivan Filipović“ za značajna ostvarenja u odgojno-obrazovnoj djelatnosti. Za humanost i 45 darivanja krvi zahvalnicu mu 2020. dodjeljuje Hrvatski Crveni križ.

– Ernest Balta nesebičan je u dijeljenu znanja, odmjeren, sklon učenju do zadnjega radnog dana te uvijek uz svoje učenike, kao i na većini fotografija iz naše arhive, na tome mu zahvaljujemo te mu želimo što više lijepih i zdravih umirovljeničkih dana s dragim ljudima, – rekao je ravnatelj IOŠ-a Mladen Graovac uputivši čestitke prof. Balti u ime cijelog školskog kolektiva.
(mf/Izvor: IOŠ Slatina)  

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button