Uncategorized

Ukrajinci smješteni na Višnjici krenuli u školu

Od ponedjeljka, 28. ožujka ukrajinska djeca integriraju se u hrvatski školski sustav polazeći na nastavu u Područnu školu u Novakima i više razrede matične Osnovne škole Eugena Kumičića u Slatini.
Trojicu dječaka iz Ukrajine, smješteni sa svojim majkama na Pustari Višnjica, toplo su dočekali učiteljica PŠ Novaki Marinela Zrinščak Begovovac i 6-ro učenika ove škole.

U pratnji su bile mame Julija i Natalija i djelatnica Višnjice Silvija koja je na sebe preuzela prijevoz djece do 4 km udaljenih Novaka. Učiteljica Marinela koristeći najmoderniju IT tehniku kao što je pametna ploča i dr. svoje pouke djeci govori na hrvatskom i ukrajinskom, a tome pomalo uči i svoje učenike domaće i goste.
Stas, Rostuša i Andrij prihvaćeni od svojih malih kolega brzo su počeli svladavati školsko gradivo i sudjelovati u svim drugim aktivnostima, a njihov prijevoz u školu od petka je preuzela Općina Sopje.
Više razrede u Slatini pohađa 4 učenika, a 2-3 srednjoškolca kreću u matematičku gimnaziju u Virovitici. Nekoliko preostalih učenika pohađa on line nastavu koju internetom posreduju njihovi učitelji u Ukrajini. Dvije ukrajinske učenice Anastasia i Mariana sudjelovale su jučer sa svojim slatinskom suučenicima u podjeli narcisa na slatinskoj tržnici u akciji Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Uprava i osoblje Pustare Višnjica na čelu s Ksenijom Plantak daju sve od sebe da za 35 stradalnika rata u Ukrajini osiguraju što bolje životne uvjete na čemu su im oni jako zahvalni. Dio njih već je bio u Slatini kupujući što im nedostaje, zatim gledali film u slatinskom kinu, bili na liturgiji u pravoslavnoj crkvi, a djelatnici i volonteri Crvenog križa i Upravnog odjela za obrazovanje i demografiju VPŽ rješavaju i ostale „tekuće“ probleme.
(mf/Izvor: CK Slatina, vj)

Related Images:

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button