DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina završnom konferencijom zaključila provedbu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina danas je u restoranu Pinta u Slatini održalo završnu konferenciju projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ odobrenog u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I, Europskog socijalnog fonda iz Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.“.

Izrazivši ponos što je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina dobilo i uspješno realiziralo prvi ovako veliki projekt, predsjednica istog Ksenija Vujanović-Juras pozdravila je prije svega članove udruge i članove njihovih obitelji, predstavnike partnera na projektu, zatim predstavnike udruga, te gradskih i županijskih ustanova kao i ostale uvažene goste među kojima se našao i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić koji je tom prigodom izrazio gradsku potporu radu UKLA Slatina.

Predsjednica Vujanović-Juras potom je kroz kratku prezentaciju predstavila aktivnosti projekta ukupne vrijednosti 566.660,00 kuna, financiranog bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna (15%), a koji se od 2020. godine provodi u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Slatina i Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Istaknula je kako su zacrtani ciljevi projekta kao što su unaprjeđenje sustava podrške osobama s problemima ovisnosti i njihovim obiteljima, jačanje kapaciteta stručnih i dostručnih djelatnika kako bi se osigurala uspješna resocijalizacija osoba s problemima ovisnosti i smanjio rizik od dodatne stigmatizacije i socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje i educiranje lokalne zajednice i cjelokupne javnosti o alkoholom izazvanim poremećajima, ispunjeni kroz četiri preventivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola na temu ovisnosti te dvije radionice socijalnih vještina za članove UKLA Slatina pod nazivom „Za nasilje nema opravdanja“ i „Moć pozitivnog razmišljanja“ koje su održale stručne djelatnice UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras i Višnja Kajzer.

Također je organiziran posjet učenika osnovne škole Udruženju KLA Slatina, gdje su se učenici imali prigodu upoznati s radom i članovima istoga.

Organizirane su i edukacije za stručne i dostručne djelatnike, koje su okupile 20 stručnjaka različitih profila, odnosno medicinsko osoblje, prosvjetne i socijalne djelatnike, predstavnike policije i udruga s kojima UKLA surađuje, kao i 9 članova samog Udruženja, koji su uspješno završili edukcije pod stručnim vodstvom prof. dr. Zorana Zoričića s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, ujedno predsjednika Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti.
Održan je okrugli stol „Aktualni trenutak ovisnosti u Republici Hrvatskoj“ te tri edukacije pod nazivom „Kako što učinkovitije pristupiti ovisniku“, „Kako se nositi s epidemijom žrtava patološkog kockanja“ i „Nove ovisnosti: računalne igrice, društvene mreže, Internet…“.

U sklopu unaprjeđenja socijalnih usluga u zajednici za članove UKLA Slatina i članove njihovih obitelji uspješno su provedene edukacije, a potom i deset kreativnih radionica košaraštva i deset kreativnih radionica krojenja i šivanja pod vodstvom slatinskih obrtnika koje su, prema riječima predsjednice UKLA Slatina Ksenije Vujanović-Juras bile izuzetno posjećene i omogućile njihovim članovima stjecanje novih vještina.

Posebno veliki interes izazvala su dva organizirana sportska susreta: jedan između članova UKLA Slatina i UKLA Virovitica te drugi za članove klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske kojem se odazvalo dvjestotinjak članova iz 12 KLA. Natjecanja su organizirana u šahu, stolnom tenisu, pikadu, visećoj kuglani, potezanju užeta i krosu, a najbolji natjecatelji nagrađeni su peharima i medaljama. Dakako, najvažnije je bilo, nakon duljeg vremena izolacije, druženje i razmjena iskustava u radu.

Završna aktivnost bilo je studijsko putovanje u Italiju od 21. do 23. lipnja ove godine i upoznavanje s radom talijanskih klubova liječenih alkoholičara u Padovi. Bila je to prigoda za razmjenu iskustava, ali i potvrdu da je slatinsko udruženje na pravome putu budući da su uočene velike sličnosti u radu talijanskih i slatinskih klubova koji su stara Hudolinova škola.

– Uvjereni smo kako je ovaj projekt dao doprinos preventivnim aktivnostima u svezi problematike ovisnosti, osnažio kapacitete osoba koje pružaju izvaninstitucionalne oblike pomoći skupinama u riziku od socijalne isključenosti, omogućio osobama s problemom ovisnosti ovladavanje novim vještinama i učvrstio promjenu njihova načina života, unaprijedio socijalnu usluge na području grada Slatine i cijele županije te senzibilizirao i osvijestio lokalnu zajednicu za probleme ovisnosti, – zaključila je predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras te naglasila kako je Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina nakon provedbe ovoga projekta još spremnije za pružanje pomoći rizičnoj skupini, te će moći nastaviti sa sličnim aktivnostima pomoću nabavljene opreme u sklopu projekta koja im ostaje u trajnom vlasništvu.

Na kraju se zahvalila svima koji su sudjelovali u provedbi projekta, te izrazila ponos na pohvalu koja je stigla i od prof. Zoričića.

– Nekim udrugama je ipak lakše raditi u Slatini nego nama zbog samog naziva „Udruženje klubova liječenih alkoholičara“, ali vi sigurno znate da smo mi Hudolinovi učenici, a on je uvijek govorio Višnji i meni „Male imajte na umu da je malo toga humano u našem društvu, a vi pokažite da su liječeni alkoholičari i njihove obitelji ti koji znaju biti humani“. Mislim da sam shvatila što je on time želio reći i stoga sam ponosna što se mi zovemo Udruženje klubova liječenih alkoholičara, – zaključila je predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras, a sve to potvrdila je i tajnica udruge Višnja Kajzer prisjetivši se i dr. Marije Turk-Kuči koja je bila začetnica slatinskih alkoholoških programa, te se također zahvalila svima koji su bili uključeni i pomogli realizaciju ovoga projekta.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button