Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina pri kraju provedbe projekta Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti

Pri kraju provedbe projekta Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti Udruženje klubova liječenih alkoholičara (UKLA) Slatina rezimiralo je do sada provedene projektne aktivnosti.

Projekt ukupne vrijednosti 566.660,00 kuna provodi se od 2020. godine, a financiran je bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda (85%) i sredstvima Državnog proračuna (15%) u partnerstvu s Gradskim društvom Crvenog križa Slatina i Centrom za socijalnu skrb Slatina.

Ciljevi projekta su unaprjeđenje sustava podrške osobama s problemima ovisnosti i njihovim obiteljima, jačanje kapaciteta stručnih i dostručnih djelatnika kako bi se osigurala uspješna resocijalizacija osoba s problemima ovisnosti i smanjio rizik od dodatne stigmatizacije i socijalne isključenosti, kao i senzibiliziranje i educiranje lokalne zajednice i cjelokupne javnosti o alkoholom izazvanim poremećajima.

Nakon početne konferencije, u sklopu projektnih aktivnosti stručne djelatnice UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras i Višnja Kajzer održale su četiri preventivne radionice za učenike osnovnih i srednjih škola na temu ovisnosti te dvije radionice socijalnih vještina za članove UKLA Slatina pod nazivom Za nasilje nema opravdanja i Moć pozitivnog razmišljanja. Također je organiziran posjet učenika osnovne škole Udruženju KLA Slatina, gdje su se učenici imali prigodu upoznati s radom i članovima istoga.

U sklopu projekta organizirane su i edukacije za stručne i dostručne djelatnike, koje su okupile medicinsko osoblje, prosvjetne i socijalne djelatnike, predstavnike policije i udruga s kojima UKLA surađuje, kao i same članove UKLA Slatina. Edukacije je vodio prof. dr. Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, ujedno predsjednik Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske i Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti.
Održan je okrugli stol Aktualni trenutak ovisnosti u Republici Hrvatskoj te tri edukacije pod nazivom Kako što učinkovitije pristupiti ovisniku, Kako se nositi s epidemijom žrtava patološkog kockanja i Nove ovisnosti: računalne igrice, društvene mreže, Internet … Edukacije je završilo dvadesetak stručnih i dostručnih djelatnika koji su izrazili spremnost i u budućnosti sudjelovati u aktivnostima UKLA Slatina i podupirati rad udruženja.

U sklopu unaprjeđenja socijalnih usluga u zajednici za članove UKLA Slatina i članove njihovih obitelji uspješno su provedene edukacije a potom i deset kreativnih radionica košaraštva i deset kreativnih radionica krojenja i šivanja pod vodstvom slatinskih obrtnika koje su, prema riječima predsjednice UKLA Slatina Ksenije Vujanović-Juras bile izuzetno posjećene i omogućile njihovim članovima stjecanje novih vještina.

Posebno veliki interes izazvala su dva organizirana sportska susreta: jedan između članova UKLA Slatina i UKLA Virovitica te drugi za članove klubova liječenih alkoholičara sjeverozapadne Hrvatske kojem se odazvalo dvjestotinjak članova iz 12 KLA. Natjecanja su organizirana u šahu, stolnom tenisu, pikadu, visećoj kuglani, potezanju užeta i krosu, a najbolji natjecatelji nagrađeni su peharima i medaljama. Dakako, najvažnije je bilo, nakon duljeg vremena izolacije, druženje i razmjena iskustava u radu.

– Tijekom cijelog projekta medijski nas je pratio Informativni centar Slatina, a gostovali smo i na Plavoj televiziji, – istaknula je predsjednica Vujanović-Juras te najavila još nekoliko aktivnosti do kraja projekta.

Tako Udruženju predstoji još studijsko putovanje u Italiju i upoznavanje s radom talijanskih klubova liječenih alkoholičara te završna konferencija.

– Uvjereni smo kako je ovaj projekt dao doprinos preventivnim aktivnostima u svezi problematike ovisnosti, osnažio kapacitete osoba koje pružaju izvaninstitucionalne oblike pomoći skupinama u riziku od socijalne isključenosti, omogućio osobama s problemom ovisnosti ovladavanje novim vještinama i učvrstio promjenu njihova načina života, unaprijedio socijalnu usluge na području grada Slatine i cijele županije te senzibilizirao i osvijestio lokalnu zajednicu za probleme ovisnosti, – zaključila je predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras izrazivši nadu kako je ovo samo početak i da se raduju novim projektima.
(Mihaela Feldi, UKLA Slatina/Foto: arhivske fotografije)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button