DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina organiziralo 2. ciklus edukacija u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ – Prvoga dana tema je bila „Kako se nositi s epidemijom žrtava patološkog kockanja?“

Nakon prvog ciklusa edukacija u srpnju, Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina organiziralo je i drugi ciklus u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“.

Gost predavač i ovoga puta je prof. dr. sc. med. Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, sveučilišni profesor, predsjednik Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti, te autor ili koautor stotinjak stručnih radova koji je došao u pratnji tajnice Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara Dušice Cesarec.

Edukacija je zamišljena kao dvodnevni skup na kojemu će se obraditi dvije teme koje će se bazirati na modernim vrstama ovisnosti, odnosno ovisnostima o kockanju, te modernim ovisnostima o internetu i društvenim mrežama.

Jučerašnja edukacija koja je održana u restoranu Pinta u Slatini bila je na temu „Kako se nositi s epidemijom žrtava patološkog kockanja?“

Na samom početku nazočne je pozdravila predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras ukratko predstavivši ovaj prvi ovako veliki projekt Udruženja kojemu su partneri na projektu Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Slatina i Centar za socijalnu skrb Slatina dok su posrednička tijela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

U svom se uvodu u drugi ciklus edukacija poslužila riječima nedavno preminulog prim. dr. Roberta Torrea, specijalista psihijatrije sa subspecijalizacijom iz alkoholizma i drugih ovisnosti, te jednog od najvećih suradnika prof. Zoričića, kako bi odala počast ovom veliko čovjeku. Tom se prigodom prisjetila riječi Hrvatskog saveza klubova liječenih alkoholičara – „Otišao je čovjek koji je gledao dublje, šire i dalje od drugih.“

Osvrnuvši se na teme ovoga ciklusa edukacija istaknula je kako su klubovi liječenih alkoholičara u postavkama svoga rada otvoreni osobama i s drugim poremećajima.

– Alkoholizam je često povezan i s nekim drugim ovisničkim ponašanjima. Naravno, od kada je prvi klub osnovan 1975. godine do danas štošta se promijenilo u našem životu, pa smo se tako morali fokusirati i na suvremene ovisnosti koje su danas nedvojbeno jako važan rizični čimbenik. To je prije svega ovisnost o kockanju, a onda i ovisnost o društvenim mrežama, internetu i ostalim današnjim modernim ovisnostima.

Mi smo već otvorili vrata naših klubova onima kojima je potrebna pomoć i trenutačno imamo jednu osobu koja je ovisna o kockanju, dok o društvenim mrežama još nismo imali, no dobro su došli svi kojima je pomoć potrebna, – rekla je predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras.

Edukacija je okupila različite strukture društva koje su u svom svakodnevnom radu često u doticaju s problemima ovisnosti. Tako su skupu prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad i socijalnu skrb iz Slatine i Virovitice, policije, stručni i dostručni djelatnici iz obrazovnih ustanova, Doma zdravlja Virovitičko-podravske županije, predstavnici pojedinih udruga, članovi Udruženja klubova liječenih alkoholičara te predstavnici Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA koja je napisala projekt.

Potom je riječ preuzeo prof. dr. sc. med. Zoran Zoričić koji je na samom početku istaknuo kako su u prošlom ciklusu, kada se govorilo o pristupu i aktualnom trenutku ovisnosti u Hrvatskoj, specifične bile teme vezane za ovisnost o alkoholu i razvoj programa koji u okviru tih ovisnosti idu, a po kojima je Hrvatska prepoznatljiva zadnjih 60-ak godina, kako u regiji tako i šire.

– Ovoga puta ćemo se dotaći teme po kojoj nitko nije prepoznatljiv u svijetu jer je relativno novo što se tiče suočavanja s posljedicama ovisnosti igara na sreću, ali i novih, tzv. suvremenih medija, odnosno ovisnosti o računalnim igricama i internetu, – istaknuo je Zoričić te se osvrnuo na Klub liječenih ovisnika o kocki (KLOK), odnosno sustav tretmana za ljude koji ulaze u dimenziju patologije kockanja koji je razvio unatrag 15 godina u Zagrebu s nekolicinom prijatelja i kolega.

– To je postalo nešto što je i izvan naših granica prepoznato kao “hrvatski model” s relativno dobrim rezultatima koji su danas, nakon 15 godina, i znanstveno evaluirani. Možemo reći da imamo natprosječne rezultate u odnosu prema većini tih istraživanja vani. Uspješnost nam je negdje na razini od 55 do 60 posto – pojasnio je prof. Zoričić te dodao kako je u ovom trenutku oko 40-ak tisuća ovisnika patoloških kockara u RH, no patologija kockanja nije samo problem pojedinca, već i njegove cijele obitelji.

– Specifičnosti su ne kemijskih ovisnosti da je njihova pojavnost drugačija, ali je zapravo dosta toga slično kroz neurotransmitere, navike i razvoj ovisnosti tako da je puno dodirnih točaka s ovisnostima o alkoholu i drogama, – pojašnjava prof. Zoričić koji je u nastavku edukacije govorio o samoj pojavnosti ovisnosti o kocki, njezinim uzrocima i komorbiditetu, te upoznao polaznike s načinima kako se s tim može nositi, razlikama između institucionalnog i vaninstitucionalnog pristupa problemu, što je odgovornost samih priređivača, kao i regulatora tržišta, odnosno Ministarstva financija, te kako pomoći kroz grupe pomoći u prevenciji, tretmanu i rehabilitaciji samih patoloških kockara.

– Cilj nam je da polagano usvoje naš model, da ga razviju i da na taj način daju ovoj sredini kvalitetan model rada na prevenciji problema, na kurativi, znači na pomoći tim ljudima i obiteljima i na njihovoj rehabilitaciji – dodaje prof. Zoričić, napomenuvši kako je veliki problem vezan uz još uvijek neregulirano tržište jer Ministarstva financija je više bazirano na dobit od igara na sreću nego na socijalnu patologiju koju ta aktivnost proizvodi.

– Tu su depresije, suicidi, kriminalitet, svijet kamatarstva, znači cijela jedna psihosocio patologija koja se rađa i koju treba negdje sanirati. To su tragedije koje mi vidimo svakodnevno. To je ozbiljna ovisnost koja ostavlja posljedice na pojedinca, njegovu obitelj i cjelokupno društvo, – upozorava Zoričić, te ističe kako tim ljudima treba prići bez moraliziranja kroz motivacijski razgovor, kako bi se zaobišao otpor ovisnika, jer ljudi dolaze da ih izvučete od posljedica igre, ali ne i same igre.

– Teško je raditi s ljudima koji ne dolaze na liječenje samoinicijativno već zbog pritiska obitelji, jer oni sami ne vidi razloge, već u svojoj patologiji vide samo brojke, voćkice i vide dugove, odnosno novac koji bi imaginarno „trebali zaraditi“. I kada dobiju dobitak, umjesto da vrate dugove i stanu, oni nastavljaju dalje, te se iz njihovih fraza poput one „sad me baš krenulo“ vidi da se sami iz tog ciklusa ne mogu izvući. Stoga im je potrebna stručna pomoć, a moja je misija kao sveučilišnog profesora s dugogodišnjim iskustvom u ovom području prenijeti mlađim generacijama koje dolaze svoje znanje kojim će pomoći ljudima u problemu na svom području – zaključio je prof. Zoričić.

Edukacija u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ nastavlja se danas na temu „Nove ovisnosti: računalne igrice, društvene mreže, internet…“.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button