DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina organiziralo dvodnevnu edukaciju koja je započela Okruglim stolom na temu „Aktualni trenutak ovisnosti u Republici Hrvatskoj“

U sklopu svog projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina organiziralo je u restoranu Pinta u Slatini dvodnevnu edukaciju koja je jučer, 8. srpnja započela Okruglim stolom na temu „Aktualni trenutak ovisnosti u Republici Hrvatskoj“ koji je vodio prof. dr. sc. med. Zoran Zoričić s Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice u Zagrebu, sveučilišni profesor, predsjednik Saveza klubova liječenih alkoholičara Hrvatske, predsjednik Hrvatskog društva za alkoholizam i druge ovisnosti, te autor ili koautor stotinjak stručnih radova.

Na samom početku nazočne je pozdravila predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras ukratko predstavivši ovaj prvi ovako veliki projekt Udruženja kojemu su partneri na projektu Hrvatski crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Slatina i Centar za socijalnu skrb Slatina dok su posrednička tijela Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i Hrvatski zavod za zapošljavanje, Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije.

Istaknula je kako je ova edukacija nakon početne konferencije i radionica s osnovnoškolcima i srednjoškolcima, treće događanje u sklopu projekta, a budući da se poklopilo s datumom rođenja nedavno preminule utemeljiteljice slatinskih alkoholoških programa Marije Turk-Kuči koja je zaslužna za temelje svega onoga na čemu se zasniva i današnji rad klubova.

Doktorice Turk-Kuči nazočni su se prisjetili pjesmom „Otvori Marija vrata“ u izvedbi člana kluba Krunoslava Matišića, a potom je potpredsjednik Udruženja Miroslav Semak pročitao njezinu autorsku pjesmu imena „U nadi kiše“.

Okrugli stol je okupio različite strukture društva koje su u svom svakodnevnom radu često u doticaju s problemima ovisnosti. Tako su skupu prisustvovali predstavnici centara za socijalni rad i socijalnu skrb iz Slatine i Virovitice, policije, zatim prosvjetni djelatnici, članovi Udruženja klubova liječenih alkoholičara, te predstavnici Agencije za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA koja je napisala projekt. Što se tiče medicinskog kadra nazočile su patronažne sestre, dok je liječnike predstavljala dr. Elvira Koić, a udruge je predstavljala višegodišnja suradnica UKLA, predsjednica slatinskog Ogranka Matice hrvatske Zorica Varga.

Nakon što se predsjednica Ksenija Vujanović Juras zahvalila svima koji sudjeluju i pomažu u provedbi projekta, predstavila je prof. dr. Zorana Zoričića koji je potom preuzeo riječ i u samom uvodu kroz prisjećanje na pok. dr. Mariju Turk-kuči pohvalio rad Udruženja klubova liječenih alkoholičara u Slatini koja je bila mali butik hrvatske alkohologije kojemu se posebno posvetio pok. prof. Vladimir Hudolin.

– Vi ste bili ogledni model kako se u jednoj maloj sredini može umrežiti i funkcionirati ovakav program, a to ste ostali do danas, – istaknuo je Zoričić koji je potom govorio o fenomenologiji u društvu s naglaskom na zastupljenosti ovisnosti o alkoholu i psihoaktivnim tvarima, te novim modelima ovisnosti kao što su igre na sreću i mediji, odnosno internet i kompjuterske igrice.

Pojasnio je modele koji postoje, odnosno što su pozitivna iskustva hrvatskog modela, što se po njemu dobro radi i što bi se mogli bolje raditi, jer kako je rekao, ponekad ne treba „otkrivati toplu vodu“, već treba vidjeti tuđa i iskustva i komparirati se s njima.

Tako je, što se tiče ovisnosti o alkoholu, naglasio kako imamo model zagrebačke Alkohološke škole star 50 godina koji objedinjuje institucionalni i vaninstitucionalni dio tretmana čiji su sastavni dio početak tretmana kroz bolnice, i nastavak tretmana kroz klubove liječenih alkoholičara.

– To je ta Hudolinova škola koja je ogledni model kako u određenoj sredini treba raditi na prevenciji, tretmanu i rehabilitaciji osoba s problemom alkoholizma, a koji je ustrojen ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama, osobito Italiji, – rekao je prof. dr. Zoričić te se osvrnuvši na problem psihoaktivnih droga naglasio kako je u ovom trenutku situacija karakterizirana redukcijom broja opijatskih ovisnika koji su došli na nekih 4,5 tisuća godišnje koji se liječe u Hrvatskoj, dok je ta brojka unazad nekoliko godina bila 6,5 do 7 tisuća.
Naglasio je kako u opticaju imamo sve veći broj tzv. novih sredstava, a to su sintetski kanabinoidi i donekle amfetaminski dio koji je visok skupa s kokainom.

– Mi imamo dobre terapijske odgovore na problem opijatskih ovisnosti dok za ove nove ovisnosti još uvijek nismo našli rješenja, ne toliko što ih mi ne bi imali već više što nam se ti ovisnici ne javljaju. Tako da tu nema one toliko brze slike socijalnog propadanja koja bi alarmirala njihove obitelji ili društvo da ih na neki način prisile da se idu liječiti, – pojasnio je Zoričić.

Što se tiče industrije igara na sreću, odnosno ovisnosti o igrama na sreću istaknuo je kako postoje ogledni modeli koji su se razvili isto tako na iskustvu grupa samopomoći i uzajamne pomoći, odnosno klubova liječenih alkoholičara koji su modificirani i koji za sada funkcioniraju, ne sustavno na području cijele države već u nekoliko županija te se kao ogledni model nude i drugima da po uzoru na njih osnivaju slične grupe kako bi se pružila pomoć, na žalost sve većem broju takvih ovisnika.

Edukacija u sklopu projekta „Zajedno i mudro na putu bez ovisnosti“ nastavlja se danas na temu „Kako što učinkovitije pristupiti ovisniku?“.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button