NASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina održalo „Dan otvorenih vrata“ povodom „Mjeseca borbe protiv alkoholizma“

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina danas je u svojim prostorijama održalo „Dan otvorenih vrata“ povodom „Mjeseca borbe protiv alkoholizma“ koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.

Kao i sve aktivnosti i ova je započela himnom Udruženja u izvedbi Krunoslava Matišića, a potom je članove i nazočne goste, pročelnika Stručne službe Grada Slatine Krunoslava Šaraboka, te predstavnike Doma zdravlja, Patronažne službe, Centra za socijalnu skrb, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruge umirovljenika Slatina i Dijabetičke udruge Slatina, pozdravila predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras, koja je tom prigodom istaknula statističku informaciju da je nasilje u opadanju, ali je pijenje kod mladih u porastu i da je Hrvatska po pijenju 16-godišnjaka 3. u Europi, što je poražavajuća činjenica koja dovodi do sve većeg broja osoba koje stradavaju od posljedica izazvanih alkoholom.
„Želimo pokazati svima da u našoj maloj sredini nije sve tako strašno, da su naši članovi, koji su u proteklih više od 40 godina rada Udruženja prošli kroz programe, danas ugledni članovi zajednice i sudjeluju u životu grada.“ – rekla je predsjednica Ksenija Vujanović-Juras, te se zahvalila Gradu Slatini uz čiju je potporu, između ostaloga, Udruženje ovoga vikenda gostovalo na 20. večerima pučke poezije u Murskom Središću gdje su pojedini članovi imali zapažen nastup. Isto tako zahvalila se prisutnim predstavnicima institucija i udruga na dosadašnjoj potpori u nadi buduće još kvalitetnije suradnje.

Rad Udruženja klubova liječenih alkoholičara Slatina od osnutka prvog KLA 31. siječnja 1975. godine predstavila je kroz zanimljivu prezentaciju imena „Slatinski alkohološki programi“, tajnica UKLA Slatina i pomoćnica ravnateljice za sestrinstvo Doma zdravlja VPŽ Višnja Kajzer.
Uz pomoć prof. dr. Vladimira Hudolina koji je Slatinu posjetio šest puta, prvi KLA Slatina utemeljila je dr. Marija Turk-Kuči, a danas ih je četiri. 1979. godine osnovano je i Savjetovalište za alkoholizam koje 1996. prerasta u Teritorijalni alkohološki centar.
Tijekom 40.-godišnjeg rada u KLA radilo je preko 20 stručnih suradnika koji su sudjelovali na brojnim edukacijama u Hrvatskoj i inozemstvu, te su za dobrobit brojnih članova pokazali izdržljivost i prilagodljivost, a svoj su timski rad temeljili na ljubavi, solidarnosti i prijateljstvu.
Tako su članovi UKLA sudjelovali na brojnim večerima pučke poezije, sportskim susretima, gostovali na društvima prijatelja UKLA, organizirali radionice s mladima, a pokrenuta je i izdavačka djelatnost u sklopu koje je izdano pet knjiga.

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, dr. Marija Turk-Kuči govorila je na temu „Zaštita starih osoba“ gdje je istaknula kako je potrebno poduzeti mjere kako bi se smanjila izoliranost i zanemarivanje starijih osoba koje su često zaboravljene i marginalizirane, te potaknuti društvo na brigu o zdravlju i životnim potrebama osoba starije životne dobi.

Druženje je začinjeno i stihovima nekoliko pjesama članova UKLA Slatina.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button