DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA Slatina održalo „Dan otvorenih vrata“ povodom „Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti“

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina jučer je u svojim prostorijama održalo „Dan otvorenih vrata“ povodom „Mjeseca borbe protiv alkoholizma i drugih ovisnosti“ koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca.

Kao i sve aktivnosti i ova je započela himnom Udruženja u izvedbi Krunoslava Matišića, a potom je članove i nazočne goste, pozdravila predsjednica UKLA Slatina Ksenija Vujanović-Juras, koja je tom prigodom istaknula kako će Udruženje krajem siječnja iduće godine proslaviti 45.-u obljetnicu osnutka prvog KLA u Slatini, kojega je 31. siječnja 1975. godine uz pomoć prof. dr. Vladimira Hudolina utemeljila dr. Marija Turk-Kuči, živući svjedok te duge povijesti, a i danas, iako u mirovini, velika je potpora stručnom vodstvu tima, kao i članovima klubova.

– Malo je udruga koje rade toliko dugo u kontinuitetu, nismo imali prekid u radu ni tijekom Domovinskog rata, koji se vremenom proširio na četiri kluba, a svojedobno ih je bilo i po poduzećima i općinama na širem slatinskom području. 1979. godine osnovano je i Savjetovalište za alkoholizam koje 1996. prerasta u Teritorijalni alkohološki centar pod vodstvom sestre Višnje Kajzer, koja je tijekom godina, kao i svi voditelji klubova, prošla dodatnu edukaciju iz alkohologije.
S ponosom mogu istaknuti da smo ekipirani u potpunosti za razliku od mnogih drugih sredina, tako da uz liječnike, medicinske sestre, psihologe imamo i socijalne radnice, a ukupno imamo 21 stručnog radnika koji se brinu o članovima kojima je apstinencija promijenila stil života i ponašanja. Isto tako što nam je izuzetno važno, nemamo problema s prostorom za rad na čemu zahvaljujem županijskom Domu zdravlja i Zavodu za javno zdravstvo,
– rekla je predsjednica Ksenija Vujanović-Juras te najavila niz događanja u sklopu programa obilježavanja velikog jubileja u idućoj godini.

Potom je tajnica UKLA Slatina i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Doma zdravlja VPŽ Višnja Kajzer, koja je i članica Odbora koordinacijskog tijela Virovitičko-podravske županije za multidisciplinarnu suradnju na području nasilja u obitelji i zaštite žena od nasilja, govorila nasilju, temi koja je u posljednje vrijeme sve više prisutna u medijima, te održala predavanje na temu „Za nasilje nema opravdanja“ s podnaslovom „Progovorimo o nasilju i prijavimo ga!“

U svom je izlaganju uz povijesne činjenice i znanstvene spoznaje o razornim učincima nasilja te obvezujućim i važnim zakonskim dokumentima i ustanovama za suzbijanje, prevenciju i prijavljivanje nasilja govorila i o uzrocima i motivima nasilnog ponašanja te uz psihičko, fizičko, seksualno i ekonomsko nasilje posebno govorila o obiteljskom nasilju, nasilju nad djecom i starijim osobama, kao i o vršnjaškom nasilju i nasilju u školama, te kako ga prepoznati i pomoći žrtvama nasilja. Istaknula je kako svatko ima pravo na život bez nasilja, te pozvala ljude da otvore svoja srca riječima, „Kada otvoriš srce iznenadiš se koliko ljudi stane u njega!“

Na ovogodišnjem „Danu otvorenih vrata“ Udruženju klubova liječenih alkoholičara Slatina svoju su potporu iskazali predstavnici županijskog Doma zdravlja, Patronažne službe, Centra za socijalnu skrb Slatina, Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Udruge osoba s invaliditetom Slatina, Udruge umirovljenika Slatina i Ogranka Matice hrvatske u Slatini, kojima se na dolasku zahvalila i dr. Marija Turk-Kuči koja je podsjetila na činjenicu da je na žalost alkohol toliko proširen da prati čovjekov život od rođenja do smrti. Istaknula je da UKLA uglavnom obiteljska zajednica gdje stručni tim svako sa svog aspekta djelovanja ulazi u vrlo duboke emocionalne i psihološke odnose s obiteljima koje dolaze u klub, te je na izvoru saznanja što se događa u obiteljima i zajedno proživljavaju njihovu patnju. – To nije nimalo lak posao, ali vrijedan je truda, – zaključila je dr. Turk-Kuči.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button