DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UKLA i UZOOR Okruglim stolom obilježili završetak projekta Uhvati ritam

Udruženje klubova liječenih alkoholičara Slatina (UKLA) u partnerstvu s Udrugom za obrazovanje i održivi razvoj (UZOOR) tijekom ove godine provodila je niz edukacija i radionica u sklopu projekta „Uhvati ritam“ s ciljem osnaživanja kapaciteta za prevenciju svih oblika ovisnosti mladih.

Projekt “Uhvati ritam” u vrijednosti 10.617,82 eura odobren je Udruzi putem Poziva za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2022. godinu koji je raspisao Središnji državni ured za demografiju i mlade.

UKLA i UZOOR Okruglim su stolom danas obilježili završetak projekta „Uhvati ritam“, a isti je na temu „Ovisnost i mentalno zdravlje“ održao prim. dr. sc. Miroslav Venus, dr. med., ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Sveti Rok.

Na samom početku nazočne partnere na projektu, sudionike i izvoditelje radionica i edukacija, članove udruga, studente i učenike pozdravila je voditeljica udruge partnera na projektu UZOOR Danijela Maravić.

– Tema projekta je prevencija ovisnosti među mladima u sklopu kojega smo obuhvatili različite skupine mladih od 15 do 30 godina gdje nam je bila namjera pokazati načine i govoriti o prevenciji ovisnosti i o ovisnostima samima, te koje su zapravo posljedice tih ovisnosti za pojedinca i njegovo okruženje. Kroz radionice smo nastojali mlade osvijestiti o drugim, odnosno različitim mogućnostima provođenja slobodnog vremena, nekakvog rada na samome sebi i podići njihovo samopouzdanje i komunikacijske vještine kako bi se osvijestili i što spremniji pošli u svoje profesionalne razvoje, a isto na taj način bili zadovoljniji i uspješniji uz pretpostavku da onda neće biti izloženi raznim ovisnostima, – istaknula je Danijela Maravić.

O važnosti socijalnih vještina i kvalitetnog provođenja slobodnog vremena u prevenciji ovisnosti u sklopu Okruglog stola na temu „Ovisnost i mentalno zdravlje“ potom je govorio dr. Miroslav Venus.

– Danas smo održali završnu konferenciju jednog vrlo zgodnog projekta „Uhvati ritam“ u kojemu sam sudjelovao s temom koja se odnosi na ono čime se jednim dijelom ja osobno ali i mi u Zavodu za javno zdravstvo bavimo, a to je jedna teška tema, tema ovisnosti koju smo pokušali približiti na neki lakši način. Uvijek naravno kada je partner Udruženje klubova liječenih alkoholičara mora se naprosto progovoriti o jednoj ovisnosti koja je na području naše županije prilično raširena a to je alkoholizam. Prvenstveno tu mislim na kronični alkoholizam i na sve one dobre stvari koje klubovi liječenih alkoholičara inače rade u suzbijanju te pošasti, ali uvijek se osvrćemo i na alkoholizam kod mladih jer je on povezan i sa vršnjačkim nasiljem. Tu je naravno još jedna vrlo bitna stvar koja sve više i više uzima maha, posebno kod mladih, a to je kockanje te je u sklopu Okruglog stola bilo riječi i o tome. Htjeli smo malo i osuvremeniti te je prikazana i jedna kraća prezentacija vezana uz neke tzv. moderne tipove ovisnosti, strah od propuštanja, odnosno ovisnost o korištenju mobitela, pojasnio je dr. Venus.  

Na kraju se s nekoliko riječi obratila Ksenija Vujanović-Juras, predsjednica UKLA Slatina i voditeljica projekta “Uhvati ritam” te se zahvalila dr. Venusu, ali i svima koji su doprinijeli provedbi projekta, kao i na potpori radu Udruženja klubova liječenih alkoholičara koji postoji već gotovo pola stoljeća. Naime prvi klub UKLA Slatina iduće godine slavi 49. obljetnicu.

– Okrugli stol zadnja je aktivnost u sklopu ovoga projekta stoga hvala svima onima koji su s nama surađivali kao što su Zavod za javno zdravstvo VPŽ, Udruga osoba s invaliditetom Slatina, Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina, Hrvatski zavod za socijalni rad Područni ured Slatina, članovi UKLA, stručni suradnici u školama u kojima smo bili, studenti i učenici… Drago mi je što smo dovršili još jednu godinu sa još jednim projektom u kojemu je odrađeno puno aktivnosti, puno radionica, i mislim da je opravdao svoje postojanje, te da neće biti prvi i zadnji ovakav, – istaknula je Ksenija Vujanović-Juras.

Na Okruglom stolu su između ostalih bili i voditeljica Hrvatskog zavoda za socijalni rad Područnog ureda Slatina Ljiljana Randelj te predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Slatina Diana Zelenka.

(mf; Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button