DOGAĐANJAKULTURANASLOVNICA

Ugledno društvo pohvalilo Jukićevih ”Sto lica oporbenog psa”

 

Jučer je putem platforme Zoom održano predstavljanje knjige Slatinčanina Olivera Jukića imena Sto lica oporbenog psa.

Biranim riječima o autoru i njegovoj posljednjoj zbirci kratkih priča objavljenoj koncem 2019. na promociji su govorili Sanja Vučković voditeljica Centra za kreativno pisanje Zagreb, Miroslav Mićanović urednik knjige čije je radionice pisanja prošao i sam autor te novinar, publicist i jedan od ponajboljih hrvatskih pisaca svjetskog glasa Miljenko Jergović, uz Gorana Tribusona jedan od glavnih uzora i ”krivaca” što se ovaj Slatinčanin, inače doktor znanosti i svima manje-više znan kao istaknuti znalac svijeta brojeva, pronašao u njemu posebno dragom svijetu slova kao aktivni i izrazito plodonosni faktor svijeta hrvatske književnosti.

Jukić i u ovoj zbirci priča piše, kako je istaknuo Mićanović, svojim pomalo ”kafkijanskim” stilom o svijetu periferije/provincije koji je prošao, ali koji još na neki način i dalje traje. Kad ti je autor Sarajevskog Marlbora, prema vlastitom priznanju književnog djela broj 1 uz koje je odrastao, konzument tvojih priča, ali i osoba koja uredno iste objavljuje na svom portalu (Ajfelov most), onda priča o Jukiću kao spisatelju dobiva jednu posebnu dodanu vrijednost.

A Jergović Jukića karakterizira kao pisca inženjerskog uma. Njegove fabule vidi precizno formuliranima, a rečenice pravo čisto literarnima svojstvenim rečenicama načitanog čovjeka. S obzirom na teme i takve velike fabule na malom prostoru, tvrdi Jergović, prava je šteta što se nije rodio i stvarao nekih 40-ak godina ranije, kada su takva djela uredno objavljivana u formi kratkih novinskih priča. Na tu konstataciju mogu se nadovezati i riječi Sanje Vučković s početka ovog neuobičajenog web predstavljanja da je svaka Jukićeva priča jedan mali zasebni roman.

 

Damir Jukić


 

 

Related Articles

Back to top button
Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org