Home / DOGAĐANJA / Udruga „Vretenac“ Slatina predstavila aktivnosti gradonačelniku Ostrošiću
sdr

Udruga „Vretenac“ Slatina predstavila aktivnosti gradonačelniku Ostrošiću

Gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić jučer je između ostalih obveza imao i uredovni dan za prijem stranaka. Tako je između ostalih primio predstavnice Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Vretenac Slatina.

Tom su prigodom rad Udruge Vretenac, gradonačelniku prezentirale predsjednica Patricija Karaman, tajnica Ivana Sabolić i volonterka Julijana Pavlešić.

Kroz 10 mjeseci aktivnog djelovanja u prostorijama OŠ Eugena Kumičića Slatina Udruga je ostvarila značajne rezultate, te trenutno provodi 3 projekta.

“Vretenci upoznaju grad, grad upoznaje Vretence” projekt je Udruge namijenjen korisnicima starijim od 18 godina, a cilj projekta je vidljivost osoba s intelektualnim teškoćama, kao i upoznavanje lokalne zajednice s radom Udruge.
Uz ovaj projekt, ispred grada Slatine Udruga provodi i projekt “Igra, pokret, učenje” namijenjen mlađim korisnicima.
Na projektu ispred Virovitičko-podravske županije „Svjetlopis zavičaja u mojim očima“ radi se na medijskoj pismenosti korisnika.

Veliku pomoć i podršku Vretencima pružila je i Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Jaglac iz Orahovice, s kojom je Udruga u partnerstvu na projektu “Moj asistent 3”, u okviru kojega je Odbor za utvrđivanje potrebe za uslugom osobne asistencije Udruzi Vretenac odobrio 4 korisnika.

Ono na što su u udruzi posebno ponosni je prvi veliki samostalni projekt Udruge “Nijedan početak nije lak, pripremam se da budem đak” koji financijski podržava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Projekt će kroz 10 mjeseci provođenja aktivnosti uključiti 15-ak djece od 6 do 7 godina koja su trenutno u procesu odgode upisa u prvi razred, a žive u ruralnim područjima, području posebne državne skrbi, a nemaju vrtić. Time Udruga uz korisnike usluga Centra za socijalnu skrb Slatina, u projekt uključuje i Općine Mikleuš, Sopje, Nova Bukovica, Crnac i Gradina.
„To je prvi takav vid besplatne stručne pomoći i podrške na našoj županiji koja će biti pružena kako djeci u odgodi, tako i njihovim obiteljima. Kroz ovaj projekt Udruga je zaposlila jednu osobu, a stručni tim uz edukacijske rehabilitatore čine logoped, psiholog i pedagog.“ – pojasnila je predsjednica Karaman.

Osim što se radi s korisnicama, u rad Udruge uključene su i majke korisnika koje dolaze na radionice četvrtkom s kojima se priprema i radionica na temu „Što jednom kad mene više ne bude“. Isto tako u planu je održavanje brojnih edukacija na različite teme: o podršci roditeljima, o socijalnim pravima, o autizmu…

Udruga Vretenac sudjeluje i u sportskim natjecanjima na području grada Slatine ali i šire. Tako su članovi Udruge u svibnju ispred Hrvatskog saveza za osobe s intelektualnim teškoćama sudjelovali na natjecanju u Karlovcu te osvojili dvije zlatne medalje.

Ova vrlo aktivna Udruga zamislila je i niz drugih aktivnosti kako bi olakšala i poboljšala život svojim korisnicima, ali je za njihovo provođenje najveći problem nedostatak prostora. Upravo o toj temi razgovaralo se na jučerašnjem sastanku s gradonačelnikom Ostrošićem koji je istaknuo da će se Grad Slatina svojom potporom uključiti kako bi se Udruzi osigurao adekvatan prostor. (mf/Foto: Mihaela Feldi)

x

Check Also

Dar ljubavi kroz dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi na Valentinovo

14. veljače na Valentinovo Gradsko društvo Crvenog križa Slatina organiziralo je dvije akcije dobrovoljnog darivanja ...

Wordpress Content Copy blocker plugin by JaspreetChahal.org