DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga vinogradara i voćara „Sv. Rok“ Kozice organizirala degustaciju mladih vina

Udruga vinogradara i voćara „Sv. Rok“ Kozice jučer (četvrtak) je u svojim prostorijama organizirala degustaciju mladih vina.

Na degustaciju je svoja vina donijelo dvadesetak članova, a ocjenjivanje  tridesetak uzoraka obavila je vrhunska enologinja Ivana Nemet, ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, izrazivši svoje mišljenje o svakome od njih uz sugestije i preporuke, na koji način bi kozički vinari mogli poboljšati i unaprijediti proizvodnju vina.

Već drugu godinu za redom enologinja Nemet je imala prigodu kušati mlada vina netom poslije berbe. Tom je prigodom pohvalila Udrugu vinogradara i voćara „Sveti Rok“ iz Kozica koja je od samih početaka okupljanja svojih članova, usmjerena na edukacije i predavanja koja se redovno organiziraju i odrađuju u njihovom prostoru.

– Ovaj termin kušanja je idealan jer su vina došla do završetka procesa fermentacije i većina su pretočena.
Jučerašnja degustacija ukazala nam je na to da se još uvijek najveći dio vina deklarira kao mješavina sorata, „stolno“ vino ili samo vino, a dio vina se deklarira monosortno i tako proizvodi. Tehnološki, sva kušana vina su došla do kraja proizvodnje, – rekla je enologinja Nemet naglasila kako se osvrt koji vinari dobiju u trenutku kušanja odnosi na trenutno stanje vina i nije ocjena koju vino dobije, a nije ni trajni komentar kvalitete s obzirom da su vina promjenjiva i stalno se mijenjaju.

– Uvidom u vina, svakako mogu reći da se u ovom kraju moramo još više usmjeriti na edukacije i prestati držati „receptura“ koje vinari prenose kao obiteljsko nasljeđe te prihvatiti novitete na tržištu enologije, ali isto tako i prihvatiti činjenicu da je došlo do klimatskih promjena, da vinogradi trpe različite tretmane nego što je to bilo prije 10-15 godina. Rokovi berbi su sve raniji, uvjeti proizvodnje sve izazovniji i bilo kakvo držanje za neka davnija vremena i proizvodnje „kako su naši djedovi radili“ sve manje drže vodu. Rezultat ovogodišnje degustacije ukazuje da još uvijek imamo problem s osnovnom operacijom sumporenja i pravim terminom pretoka, – pojasnila je enologinja, te dodala kako je uzorcima vina odnesenim u Tehnološko-inovacijski centar Virovitica odrađena laboratorijska analiza gdje su vinari uz osnovne parametre alkohola, ukupne kiseline, pH, slobodnog sumpora dobili uvid u još desetak parametara te mišljenje enologinje o stanju i potrebnim korektivnim radnjama.

Na ovaj način ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Ivana Nemet još je jednom dala svim vinarama savjet da se koriste usluge laboratorija koji je tu osnovan zbog njih i omogućuje im besplatnu pomoć, analitiku i savjetovanje kako bi se vina podigla na puno viši nivo, kakav ovaj kraj i zaslužuje.

Predsjednik Udruge vinogradara i voćara „Sv. Rok“ Kozice Josip Cader zahvalio se enologinji Ivani Nemet na još jednoj uspješnoj suradnji.

– Na ovaj način nastavljamo suradnju sa stručnjacima u području vinogradarstva i proizvodnje vina, a cilj ovakvih okupljanja je podizanje kvalitete samih vina. Iznimno sam ponosan na predanost i posjećenost članova udruge čija će vina vjerujem iz godine u godinu biti sve bolja i bolja, – istaknuo je Cader.

 Nakon degustacije mladih vina kozički su vinari nastavili svoje druženje uz prigodnu večeru na kojoj se između ostaloga razgovaralo o pripremama za nadolazeću proslavu Martinja koja će se u organizaciji ove udruge, a pod pokroviteljstvom Virovitičko-podravske županije i Grada Slatine održati u Mjesnom domu u Kozicama subotu, 8. studenog s početkom u 16 sati.

(Mihaela Feldi; Foto: Udruga vinogradara i voćara „Sv. Rok“ Kozice)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button
Pregled privatnosti

Ova web stranica koristi kolačiće tako da vam možemo pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo. Podaci o kolačićima pohranjuju se u vašem pregledniku i obavljaju funkcije poput prepoznavanja kod povratka na našu web stranicu i pomaže našem timu da shvati koji su dijelovi web stranice vama najzanimljiviji i najkorisniji.