DOGAĐANJAFOTO GALERIJENASLOVNICAUDRUGE

Udruga umirovljenika Slatina proslavila 77. obljetnicu

Udruga umirovljenika Slatina svečanom je sjednicom proslavila 77. obljetnicu svoga postojanja i rada te ujedno obilježila Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada.

Svečanost je započela Hrvatskom himnom u izvedbi članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Dika Slatina, te odavanjem počasti preminulim članovima Udruge umirovljenika Slatina i poginulim hrvatskim braniteljima minutom šutnje.

Udruga umirovljenika Slatina osnovana je 1. svibnja 1946. godine s ciljem pružanja socijalne pomoći i podrške starijim osobama kako bi se poboljšao život umirovljenika na slatinskom području kroz različite projekte i aktivnosti.

Udruga danas broji 200-tinjak članova i kroz godinu za svoje članove organizira brojne aktivnosti, a najveća joj je obveza umirovljenicima olakšati svakodnevni život i pomoći im u ispunjavanju dana.

Upravo o tome govorio je predsjednik Udruge Vladimir Domić zaželjevši dobrodošlicu svim gostima.

Na samom početku zahvalio se svojim članovima koji nesebičnim radom pomažu rad Udruge, kao i donatorima i brojnim sponzorima, a osobito Gradu Slatini i gradskim ustanovama, susjednim općinama, kao i Virovitičko-podravskoj županiji i Matici umirovljenika Hrvatske na potpori kroz različite projekte.

– 77 godina rada jedne Udruge je puno, ali s usponima i padovima, s brojnim aktivnostima, putovanjima i druženjima godine kao da lete, – istaknuo je uvodno predsjednik Domić te se prisjetio svih postignuća koje su zajednički ostvarili tijekom ovih gotovo osam desetljeća.

– Naša Udruga nije samo mjesto gdje umirovljenici dolaze kako bi proveli vrijeme u druženju i razgovoru, već je to isto tako i mjesto gdje se razvijaju projekti koji doprinose boljem životu svih nas.
Smatram da smo tijekom svih ovih godina postigli mnogo. Organizirali smo brojne kulturne i sportske aktivnosti koje su obogatile našu zajednicu, pomagali smo svojim članovima na različite načine, a naši su članovi posebno sretni i zadovoljni svim izletima koje smo organizirali od posjeta brojnim svetištima i značajnim mjestima diljem Lijepe naše do ljetovanja na moru i redovitih kupanja u toplicama.

Osim toga za naše su članove iznimno značajne naše redovite zabave uz glazbu i ples, razne radionice i sportske aktivnosti te druženja s umirovljenicima iz drugih umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije i šire, a s kojima imamo jako dobru suradnju, – rekao je Domić.

Iako je puno toga na što se požalio, od malih mirovina, dugih lista čekanja na liječničke preglede, nedostatak lijekova i sl., ipak se prisjetio pojedinih projekata kao što su „Vedri dani treće dobi“, „Vitalnost u zlatnoj dobi“ i „Zlatne sedamdesete“ koji su uvelike doprinijeli poboljšanju kvalitete života umirovljeničke populacije na slatinskom području.

– Danas slavimo, ne samo našu prošlost, već i našu sadašnjost i budućnost. Pred nama su nove prilike i izazovi, no nema sumnje da ćemo ih prihvatiti s istom predanošću i elanom kao i dosad, – zaključio je Domić uputivši čestitke u prigodi 77. obljetnice svim članovima Udruge umirovljenika Slatina zaželjevši im obilje zdravlja i još puno sretnih zajedničkih dana.

Ovu veliku obljetnicu slatinskim su umirovljenicima čestitali i gradonačelnik Grada Slatine Denis Ostrošić, dožupan Virovitičko-podravske županije Marijo Klement te saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković koji su u drugom dijelu svečanosti pomogli predsjedniku Domiću uručiti priznanja koje je Udruga umirovljenika Slatina u povodu 77. obljetnice svog postojanja i uspješnog rada dodijelila zaslužnima.

U svojim su se govorima dotakli brojnih projekata koji su odrađeni u zajedničkoj suradnji, osobito gradonačelnik Ostrošić budući da je najviše projekata realizirano uz potporu Grada Slatine.
Osim toga u njihovim su se govorima mogle čuti samo riječi hvale za ovu udrugu i njezinog agilnog predsjednika Domića kojima su tom prigodom iskazali daljnju potporu od državne, županijske i gradske razine kako bi se u narednom razdoblju što više olakšao život umirovljenika, postao im ljepši i ugodniji te manje samotan.

Uz već spomenute uvažene goste među ostalim svečanosti su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić, ravnateljica POU Slatina Danijela Fabric Fabijanac i predsjednik Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije Antun Han.

U kulturnom dijelu programa nastupili su Folklorna skupina Matice umirovljeničkih udruga Virovitičko-podravske županije, Zbor Udruge umirovljenika općine Pitomača i Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Dika Slatina koji su svojim nošnjama, pjesmom i plesom te narodnim običajima oplemenili svečanost u prigodi 77. obljetnice Udruge umirovljenika Slatina.

Na kraju svečanosti održana je dodjelu zahvalnica i priznanja te srebrnih i zlatnih plaketa brojnim zaslužnim članovima, pojedincima, Gradu Slatini i Virovitičko-podravskoj županiji te ustanovama, udrugama i tvrtkama.

Zahvalnice su zaslužili: Snježana Medved, Antun Bot, Industrijsko-obrtnička škola Slatina, Zbor Udruge umirovljenika općine Pitomača, Folklorna skupina Matice umirovljeničkih udruga VPŽ i HKUD Dika Slatina.

Priznanja su zaslužili: Ivan Grahovac, Slavica Hajek, Stjepan Krahulec, Ana Hodak, Nada Nikšić, Damir Medved, Jelka Domić, Kata Straubing i Jadranka Grbac.

Srebrne plakete zaslužili su: Nikola Grahovac, Stjepan Kaiser, Antun Lic, Ivan Dorinko, Gradska razvojna agencija Slatine, Građenje Marković d.o.o. vl. Zdenka Markovića, Cestogradnja d.o.o. Slatina vl. Marija Koića, Apolonia d.o.o. Slatina vl. Nenada Bračuna, D&D ELMONT Slatina vl. Mihaela Dlaba, Gradsko društvo Crvenog križa Slatina, Pučko otvoreno učilište Slatina, Slatinski informativni centar d.o.o. i Mihaela Feldi.

Zlatne plakete su zaslužili: Vladimir Domić, Grad Slatina i Virovitičko-podravska županija.

U ime svih nagrađenih zahvalio se slatinski gradonačelnik Denis Ostrošić, a svečanost je završila prigodnim domjenkom u predvorju kino dvorane gdje su u posluživanju pomogli učenici Industrijsko-obrtničke škole zanimanja konobar.

Za veselu atmosferu pobrinuli su se članovi slatinske Dike te uz zvuke tamburice dobro raspoložene umirovljenike i njihove goste potaknuli na ples i pjesmu.

(mf/Foto: Mihaela Feldi, Robert Turkalj)

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button