DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila Međunarodni dan žena

Dana 8. ožujka 2023. godine, prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održana je akcija udruge S.O.S. Virovitica u kojoj su zaposlenice dijelile promotivne letke te građane informirale o radu i aktivnostima Udruge. Aktivnost je podržana donacijom Hrvatskih duhana d.d.

Međunarodni dan žena danas je globalni dan kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Dan također obilježava poziv na akciju za jednakošću i ravnopravnošću.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana žena prvi put se pojavila početkom 20. stoljeća, u razdoblju brze industrijalizacije i gospodarskog procvata, što je često dovodilo do prosvjeda protiv loših uvjeta rada.

Više od sto godina kasnije, borba se nastavlja. Iako je učinjen veliki iskorak u pogledu jednakih prava, prava glasa i društvenog, političkog i ekonomskog sudjelovanja žena, pokazatelji i dalje nemilosrdno ukazuju na diskriminatorne čimbenike kojima su žene danas izložene.

Činjenica je da žene imaju pravo na slobodan izbor i pravo odlučivanja o svom životu i zdravlju, pravo na odijevanje po vlastitom izboru  no svjedoci smo sve većeg utjecaja pojedinih skupina koje se svim silama trude osporiti ta prava.

Žene se danas suočavaju i sa sve više  prepreka vezanim uz postizanje majčinstva i njihovu dob. Sve ranije napuštaju tržište rada i često se nalaze u situacijama kada su premlade da bi dobile posao ili prestare da ga zadrže.

– Budimo hrabre i čuvajmo stečena ženska prava, ali i postavljajmo nove zahtjeve za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju, – rekla je Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica, te ispred Udruge svim ženama čestitala Dan žena.

(nm/Izvor: S.O.S. Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button