DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila Međunarodni dan žena

Dana 8. ožujka 2023. godine, prigodom obilježavanja Međunarodnog dana žena, ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održana je akcija udruge S.O.S. Virovitica u kojoj su zaposlenice dijelile promotivne letke te građane informirale o radu i aktivnostima Udruge. Aktivnost je podržana donacijom Hrvatskih duhana d.d.

Međunarodni dan žena danas je globalni dan kojim se slave društvena, ekonomska, kulturna i politička dostignuća žena. Dan također obilježava poziv na akciju za jednakošću i ravnopravnošću.

Ideja o obilježavanju Međunarodnog dana žena prvi put se pojavila početkom 20. stoljeća, u razdoblju brze industrijalizacije i gospodarskog procvata, što je često dovodilo do prosvjeda protiv loših uvjeta rada.

Više od sto godina kasnije, borba se nastavlja. Iako je učinjen veliki iskorak u pogledu jednakih prava, prava glasa i društvenog, političkog i ekonomskog sudjelovanja žena, pokazatelji i dalje nemilosrdno ukazuju na diskriminatorne čimbenike kojima su žene danas izložene.

Činjenica je da žene imaju pravo na slobodan izbor i pravo odlučivanja o svom životu i zdravlju, pravo na odijevanje po vlastitom izboru  no svjedoci smo sve većeg utjecaja pojedinih skupina koje se svim silama trude osporiti ta prava.

Žene se danas suočavaju i sa sve više  prepreka vezanim uz postizanje majčinstva i njihovu dob. Sve ranije napuštaju tržište rada i često se nalaze u situacijama kada su premlade da bi dobile posao ili prestare da ga zadrže.

– Budimo hrabre i čuvajmo stečena ženska prava, ali i postavljajmo nove zahtjeve za njihovo unapređenje. Slijedimo žene koje su bile pokretači za ostvarivanje prava jer da nije bilo njih žene bi danas bile potpuno nevidljive u društvu i ne bi imale ni ova prava i mogućnosti koje danas imaju, – rekla je Desa Kolesarić, predsjednica Udruge S.O.S. Virovitica, te ispred Udruge svim ženama čestitala Dan žena.

(nm/Izvor: S.O.S. Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button

vip303 prada88 asiabet angkasa138 warung138 sikat138 bonus168 fit88 judicuan luck77 slot123 pragmatic77 winslot88 slot99 hoki303 dewa99 garuda99 mantra88 vegasgg gas138 bimabet megahoki88 jakartacash coin303 caspo777 casino88 parlay pragmatic kdslot