DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGEŽUPANIJA

Udruga S.O.S. Virovitica obilježila Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Udruga S.O.S. Virovitica 25. studenoga (petak) je ispred Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica održala javnu akciju na kojoj su građane informirali i educirali o problemu nasilja nad ženama.

Javna akcija dio je aktivnosti projekta „Zajedno protiv nasilja – savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja” financiranog od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. Partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Virovitica. Tijekom akcije građani/ke mogli/e su dobili su korisne informacije o načinu prijave svakog oblika nasilja, gdje i kome se žrtve mogu obratiti za pomoć i podršku, te su podijeljeni informativni i promotivni materijali kao trajan podsjetnik na važnost pružanja podrške žrtvama.

Nasilje nad ženama najrašireniji je oblik kršenja temeljnih ljudskih prava (pravo na život, privatnost, dostojanstvo, slobodu izbora i drugo), događa se u raznim aspektima od ženskog i obiteljskog pa do društvenog života. Godišnje je tako u Hrvatskoj ubijeno 22 do 45 žena, a počinitelji su većinom njihovi sadašnji ili bivši partneri.

– O nasilju nad ženama govori se najčešće tek kada dođe do tragedije, na jedno prijavljeno nasilje ide čak 10 neprijavljenih. Zato o nasilju treba govoriti svaki dan te je potrebna konstantna edukacija, preventivne aktivnosti i osvještavanje građana kako bi borba protiv nasilja nad ženama bila što uspješnija. Nasilje ostavlja dugotrajne fizičke i psihičke posljedice stoga se trebamo potruditi pomoći ženama koje su u nevolji, – rekli su iz Udruge S.O.S. Virovitica.

Pomozimo jedni drugima, prijavimo nasilje ako sumnjamo da netko ga trpi, vjerujmo žrtvama kada traže pomoć i budimo im podrška.

(nm/Izvor: SOS Virovitica)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button