DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA: Posjetili crkvu Gospe Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta i Knin

Nastavljajući svibanjsku tradiciju, roditelji poginulih branitelja Slatine i Orahovice posjetili su kraljevski Knin


Članovi Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatina – Orahovica od svog osnutka u mjesecu svibnju hodočaste u marijanska svetišta diljem Hrvatske, moleći se Majci Božjoj kao onoj koja najbolje razumije njihove patnje jer je i ona ostala bez sina. Prošle godine zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa takvo je hodočašće izostalo, ali tužnim roditeljima nedostajao je susret s Isusovom majkom pa su ovoga svibnja odlučili na čelu s predsjednikom Tomom Grahovcem nastaviti tradiciju.

Njihovo ovogodišnje odredište bila je novoizgrađena crkva posvećena Gospi Velikoga Hrvatskoga Krsnog Zavjeta u Župi sv. Antuna Padovanskog u Kninu, gdje ih je dočekao župnik i gvardijan franjevačkog samostana fra Josip Gotovac. On je svojim gostima pojasnio da je pralik Gospe u mjestu Biskupija nedaleko od Knina godine 1892. pronašao arheolog fra Lujo Marun i to je za sada najstariji poznati Gospin lik u hrvatskom narodu, što znači da hrvatski narod već od 11. stoljeća gaji veliku pobožnost prema našoj nebeskoj Majci Mariji.

– Ovo je zavjetna crkva za dar slobode cijeloga hrvatskog naroda. Gradnja je započela u rujnu 2011. godine, a završena je do Oluje 2015. godine, kad smo slavili dvadesetu obljetnicu oslobođenja. Crkvu je projektirao splitski projektant Jerko Rošin, a lijepu bjelinu unutrašnjosti projektirao je mladi Zagrepčanin iz Šibenika Ante Vrban. I ovaj nas prostor povezuje kao narod, usmjerava nas prema svijetloj, ljepšoj budućnosti. Kolikogod smo križa prošli, vi to najbolje znate jer ste izgubili svoje najmilije, sinove, članove obitelji, i ta bol ničim se ne može nadoknaditi, s tim ste osuđeni živjeti, ali opet – živimo vjerujući u ljepšu budućnost, u ovoj bjelini koju želimo poslije ovozemaljskog života u raju uživati.

U prigodnoj službi riječi fra Josipa sjedinjene su molitve za 32 poginulih i dvojicu nestalih pripadnika 136. slatinske brigade, kao i molitve svih roditelja koji su izgubili svoju djecu, svih žena koje su izgubile svoje supruge, i za sve koji su na bilo koji način izgubili život tijekom Domovinskog rata.

– A nama ova sveta misa treba biti utjeha da nastavimo normalno živjeti, ne zaboravljajući žrtve onih koji su dali život za domovinu. Knin je grad kroz koji se prolazi, ali tkogod dolazi ovamo, u ovu našu crkvu, dolazi s jedim ciljem. Drago mi je da će i hodočasnici iz Slatine ponijeti svojim kućama nešto lijepo, jednu utjehu iz Gospina svetišta. – rekao je fra Josip Gotovac.

Premda su im koraci sve teži, roditelji poginulih branitelja s područja Slatine i Orahovice posjetili su crkvu sv. Antuna Padovanskog, pomolili se kod spomenika poginulim braniteljima, popeli su se na povijesnu kninsku tvrđavu, a bili su i ispod 22 metra visokog slapa Krčić, kojim se istoimena rječica koju tvore vode s Dinare obrušava u rijeku Krku neposredno uz Knin. Vodič im je bio Slatinčanin Milan Grahovac, koji već više od pola stoljeća živi u Kninu, a nezaboravno su ih ugostili članovi Udruge umirovljenika Knin na čelu s predsjednikom Perom Antičevićem. 
(Petar Žarković, Glas Slavonije)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button