DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

UDRUGA RODITELJA POGINULIH BRANITELJA Nastavlja djelo koje je započela Marija Maračić

Nakon ublažavanja epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu Slatina – Orahovica nastavila je održavati redovite susrete petkom, što čini od svog osnutka 1994. godine.

Sve te godine na čelu udruge bila je Marija Maračić, koja je bila glavni organizator i pokretač svih aktivnosti, od redovitog obilježavanja obljetnica i obilaska mjesta pogibije hrvatskih branitelja, posjećivanja njihovih obitelji i pomaganja u moralnom i materijalnom smislu, do brojnih hodočašća marijanskim svetištima i redovitih susreta petkom u prostorijama udruge. Njenom zaslugom primjereno su označena mjesta pogibije branitelja, udruga je dobila nove prostorije, u sklopu Zavičajnog muzeja otvorena je spomen-soba Domovinskog rata, a objavljena je i knjiga Pismo ratniku, koju je nazvala svojevrsnom Biblijom roditelja koji su ostali bez svoje djece.

Udrugu koju je smatrala svojim drugim domom napustila je kad je preminula početkom veljače ove godine, ali njezini supatnici nastavili su djelo koje je započela. Pod vodstvom novog predsjednika Tome Grahovca, dugogodišnjeg tajnika, članovi udruge i dalje dolaze petkom na sastanke, koji su im oduvijek uz upaljenu svijeću bili najveća utjeha i najbolja terapija njihovim bolima. Oni se međusobno najbolje razumiju jer ih je zadesila ista sudbina, zato će i dalje odlaziti na komemoracije, posjećivati mjesta pogibije i posljednja počivališta svojih sinova i kćeri, i dalje će organizirati marijanska hodočašća i zajedno moliti za spas duša svoje djece. Sve do ponovnog susreta s njima u vječnosti …
(Petar Žarković)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button