DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran” Slatina obilježila 30. godišnjicu osnivanja i rada

Udruga ratnih veterana “Hrvatski domobran” Slatina jučer (subota) je u Hrvatskom domu u Slatini obilježila svoju 30. obljetnicu osnivanja i rada.

Neposredno prije obilježavanja obljetnice, delegacija slatinskog “Hrvatskog domobrana” obišla je Križ mučenika na gradskom groblju i spomenik poginulim braniteljima Domovinskog rata u Parku 136. slatinske brigade i u znak sjećanja i zahvalnosti položila lampione.

Nakon hrvatske himne u izvedbi Dražena Nemeta na trubi i odavanja počasti prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i svim poginulim hrvatskim braniteljima Domovinskog i Drugoga svjetskog rata te preminulim članovima udruge, nazočne članove i uvažene goste pozdravio je predsjednik “Hrvatskog domobrana” Ivan Levar.

Predsjednik je zatim detaljno prepričao vremeplov događanja proteklih 30 godina postojanja slatinske Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran”, koja trenutno broji 87 članova te 20-ak simpatizera, a koja je osnovana u Slatini 22. prosinca 1992. godine, a registrirana nekoliko mjeseci kasnije, 17. ožujka 1993. godine. Prvi predsjednik bio je Dragutin Pelikan koji je svojom nesebičnom ljubavi i skrbi prema domovini i njezinoj slobodi zajedno s ostalim domoljubima osigurao sebi počasno mjesto u sjećanjima članova udruge.

Uz hodočašća i odavanja počasti na mjestima stradanja hrvatskog naroda, žrtava totalitarnih režima, te sudjelovanja na svim obilježavanjima značajnih datuma u našoj županiji i šire, predsjednik Levar kao jedan od najvećih uspjeha i najznačajniji rezultat rada istaknuo je izgradnju Spomen-grobišta ubijenim civilima za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata u Slatinskom Drenovcu 2017. godine.

– Bitna godina za Udrugu bila je 2018. kada je obilježena 25. obljetnica rada Udruge i 150. obljetnica postojanja domobranstva u Hrvatskoj, kada su na godišnjoj skupštini donesene važne odluke za nastavak rada. Jednoglasno je odlučeno da se udruga kao ogranak ugasi i donese odluka o osnivanju Udruge ratnih veterana “Hrvatski domobran” Slatina. Redovna je skupština istovremeno bila i osnivačka, a za predsjednika je izabran Ivan Levar. Iako postoji dugi niz godina, Udruga je registrirana od 31. siječnja 2019. godine kao samostalna udruga s pravnom osobnošću, – istaknuo je Ivan Levar, predsjednik Udruge.

S obzirom na ustrojstvene promjene, Udruga djeluje kao dragovoljna izvanstranačka i neovisna udruga pripadnika hrvatske domovinske vojske Prvog i Drugog svjetskog rata, Domovinskog rata, stradalnika na križnim putovima i za vrijeme komunističkog režima te članova njihovih obitelji, pravnih osoba i ostalih štovatelja i prijatelja hrvatskoga domobranstva. Udruga je u znak sjećanja izdala i nekoliko knjiga s tematikom stradavanja hrvatskog čovjeka i o teškim zločinima Drugog svjetskog rata i poraća.

Među istaknutim naslovima je knjiga s autobiografskim elementima Dragutina Pelikana “Jedna sudbina i tisuće…” tiskana 2001. godine u kojoj je svjedočio o stradanjima domobrana nakon Drugog svjetskog rata na križnom putu i robijama. Mira Pelikan iz slatinskog “Hrvatskog domobrana” i Miroslav Gazda iz orahovačkog izdali su “Spomenar hrvatskim žrtvama Virovitičko-podravske županije stradalim 1941.-1945. i 1991.-1995. godine”. Spomenar je tiskan 2003. godine, a drugo ispravljeno i dopunjeno izdanje 2011. godine. U bliskoj budućnosti očekuje se i treće izdanje, koje je spremno za tisak.

Predsjednik Levar se prisjetio i tragično preminulog bivšeg predsjednika Udruge Dragutina Pelikana.

– O 15. obljetnici dogodila se teška prometna nesreća kada je kod Donjih Meljana na autobus s 33 člana udruge, koji se vraćao s hodočašća iz Marije Bistrice, naletio kamion. Autobus je završio u polju, tri su putnika poginula, među njima i predsjednik udruge Dragutin Pelikan, a 29 osoba teško je ozlijeđeno.

Nakon ovoga nesretnog događaja, Udruga je 2007. godine tiskala Pelikanovu knjigu “Putevima pogibije hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije u Domovinskom ratu 1991. – 1995. godine”.

Tijekom proteklog vremena “Hrvatski domobran” Slatina surađivao je s mnogim udrugama. Iznimna suradnja ostvarena je s Hrvatskim časničkim zborom, braniteljskim i stradalničkim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te ostalim domobranskim udrugama iz našeg okruženja kojima se Levar zahvalio na suradnji i podršci.

Podršku radu udruge došli su dati mnogobrojni članovi i simpatizeri, uz koje slatinski dogradonačelnik Ilija Nikolić, dopredsjednik orahovačkog “Hrvatskog domobrana” Miroslav Gazda, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Slatine Vlado Međumurac, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Slatina-Orahovica Tomo Grahovac, predsjednik našičkog “Hrvatskog Domobrana” Željko Tomić, predsjednik Udruge “Hrvatski domobran” Koprivnica Ivan Biršić, predsjednik Udruge “Hrvatski domobran” Orahovica Stjepan Dujmić te dopredsjednik Udruge ličana “Vila Velebita” Slatina Martin Rukavina.

Gosti su kratko prigodno govorili te su pozdravili dugogodišnji predani rad Udruge, a među njima se istaknuo Miroslav Gazda, dopredsjednik orahovačkog “Hrvatskog domobrana”, ujedno i ugledni autor nekoliko knjiga o stradanjima hrvatskog naroda koji je ovom prigodom govorio o dugoj povijesti hrvatskog domobranstva.

Na kraju je predsjednik Levar zahvalio svima što su svojim dolaskom upriličili očuvanje sjećanja na nevine hrvatske žrtve Drugog svjetskog rata i poraća, kao i Domovinskog rata.

– Hvala vam što ste danas bili s nama prisjećajući se 30-godišnjeg puta naše udruge, ali i nepravde i neistine koja je hrvatski narod pratila tijekom njegove burne prošlosti, istodobno odajući počast svima onima koji su na putu ljubavi prema istini i slobodi branili našu domovinu i za nju položili svoj život.

(Tekst i foto: Nikolina Mažar)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button