DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga pčelara Lipa Slatina ove godine slavi 50. obljetnicu osnutka

U Gradskoj upravi Grada Slatine gradonačelnik Denis Ostrošić ugostio je predstavnike pčelarske udruge „Lipa“ iz Slatine, predsjednika Darija Kovača, blagajnika Ratka Mirkajlovića i člana Upravnog odbora Anđelka Kokorića.

Svake godine tradicionalno uoči godišnje izvještajne skupštine pčelari ove udruge pohode gradonačelnika kako bi ga upoznali s radom u protekloj i planovima za tekuću godinu, te mu uručili proizvode svojih članova i reklamni materijal, te ga pozvali na godišnju skupštinu koja je zakazana za predstojeću subotu 15. veljače.

Udruga pčelara Lipa Slatina ove godine obilježava 50 godina postojanja udruge tako da je glavni projekt usmjeren na ovu veliku jubilarnu obljetnicu u sklopu koje će se održati brojne aktivnosti poput tribina, edukacija, sajmova…
Prvi pčelari zabilježeni su još na popisu vlastelinstava u Slavoniji davne 1736. godine dok je organizirano pčelarenje počelo nakon Prvog svjetskog rata. Udruga pčelara Lipa Slatina osnovana je 28. veljače 1970. godine, a osnivač je bio Pčelarski savez Hrvatske Zagreb. U svojim početcima udruga je brojila 10 članova i 267 pčelinjih zajednica, a do danas taj se broj povisio na 100 članova s oko 4.500 pčelinjih zajednica i jedna je od većih udruga na širem slatinskom području.

Iako je prošla pčelarska sezona bila dosta loša zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta, predsjednik Dario Kovač ocijenio je 2019. godinu uspješnom budući da je udruga organizirala ili sudjelovala u brojnim aktivnostima među kojima je i slatinski Proljetni sajam na kojemu je glavna tema bila pčela, te je puno pomogao u promociji udruge i općenito pčelarstva na ovim prostorima.

Drugi veći projekt planiran za ovu godinu je baziran na izdavanje proširenog izdanja knjige „O pčelarstvu na slatinskom području“ u suradnji s autoricom, prof. Dragicom Šuvak, koji će biti popraćen promocijom knjige i predavanjima na spomenutu temu.

Udruga ima odličnu suradnju s Hrvatskim pčelarskim savezom čiji članovi ostvaruju razne pogodnosti koje im olakšavaju rad, kao i s Gradom Slatinom, čiji je uspješan nastavak na dobrobit svih pčelara na slatinskom području najavio gradonačelnik Ostrošić.

Na kraju susreta zahvalu Gradu Slatini uputio je predsjednik Kovač koji uvijek ističe da su pčele nemjerljivo blago svakog okoliša i bez kojih nema ni raznolikosti u prirodi, te ih svi zajedno moramo čuvati.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)


Možda će vas zanimati i ...

Back to top button