DOGAĐANJANASLOVNICAUDRUGE

Udruga pčelara Lipa Slatina održala Redovnu izbornu skupštinu:

Na čelu udruge i dalje Dario Kovač

Udruga pčelara Lipa Slatina održala je Redovnu izbornu skupštinu koja je trajala od 12. do 20. veljače ove godine.

Naime, skupština je održana digitalnim putem s individualnim glasovanjem, a odvijala se kroz tri etape.
Tako je u ovoj sasvim neobičnoj godini koja je posljedicama uzrokovanih koronavirusom pogodila i slatinske pčelare izabrano rukovodstvo koje će Udrugu pčelara Lipa voditi u idućem četverogodišnjem razdoblju.

Novi predsjednički mandat ponovno je dobio Dario Kovač, dopredsjednik je Branko Teodorović, tajnik Slaven Zelenka, blagajnik Ratko Mirkajlović, a povjerenik za Pašni red Ivica Sertić.

Osim navedenih, članovi Upravnog odbora još će biti Anđelko Kokorić, Dražen Šušak, Zoran Suhi i Dražen Mikić.

Nadzorni odbor čine 3 člana: Miroslav Farkaš, Mario Marčinko i Ivan Bajt.

Članovi udruge su između ostaloga prihvatili izvješća predsjednika, blagajnika, Nadzornog odbora i povjerenika Pašnog reda o radu Udruge kroz proteklu 2020. godinu, kao i izvješće predstavnika udruge u Hrvatskom pčelarskom savezu, te predloženi Pašni red i program rada i financijski plan za 2021. godinu.

Prema riječima predsjednika Kovača protekla 2020. godina bila je po mnogočemu specifična.

– Naša je udruga s nestrpljenjem čekala tu godinu jer obilježavamo 50 godina od osnutka udruge. Imali smo brojne planove i aktivnosti, no kriza uzrokovana koronavirusom paralizirala je cijeli svijet, pa tako odgodila i naše planove među kojima je bilo i izdavanje knjige „O pčelarstvu na slatinskom području“ čime bi se zaokružila proslava ove velike obljetnice.
Unatoč svemu, do ožujka smo održali svečanu godišnju Skupštinu te dobili sredstva za planirane projekte putem natječaja Grada Slatine i Općine Nova Bukovica, nešto skromnija nego inače što je razumljivo s obzirom na smanjene aktivnosti uslijed novonastale situacije, – rekao je Kovač.

Tako je udruga umjesto održavanja tradicionalne manifestacije Dani livade ipak organizirala skromnije druženje svojih članova, te nabavila promidžbeni materijal. Predstavnici udruge posjetili su slatinskog gradonačelnika Denisa Ostrošića, sudjelovali na online Skupštini Hrvatskog pčelarskog saveza, te obavili godišnju evidenciju pčelinjih zajednica i pripreme za donošenje Pašnoga reda.

– Posebno nam je drago što smo u suradnji sa Stožerom civilne zaštite Grada Slatine i HPS-om za vrijeme zabrane kretanja izvan gradova i općina, uspjeli iskoordinirati propusnice kojima su naši pčelari mogli napustiti svoje općine i raditi na pčelinjacima koji se nalaze i izvan tog područja, – istaknuo je Kovač, te ocijenio prošlu godinu kao i onu prije nje, izrazito lošom što se tiče pašnih prilika.

Godina je započela solidnim izlazima pčelinjih zajednica iz zime, no u trenutku dolaska korona krize, uz zagrebački potres došao je i obilan snijeg koji je krajem ožujka, kao i mraz u travnju naštetio vegetaciji i pčelama te poharao glavnu pašu bagremom.

Manjak hrane utječe i na imunitet pčela, a vruće i sušno ljeto je pospješilo razvoj bolesti i nametnika tako da su gotovo svi pčelari novu zimu dočekali uz vrlo slabe pčelinje zajednice i sa znatno smanjenim brojem košnica.

Budući da su pčelari vječiti optimisti, u ovoj godini očekuju bolje vremenske, vegetacijske i zdravstvene uvjete, pa tako i povećanje svojih pčelinjih zajednica što će svima donijeti mednu 2021. godinu.

– Uz redoviti rad na svojim pčelinjacima i pružanje pomoći mladim pčelarima, te organizaciju edukacija i tribina, kao i sudjelovanje na raznim sajmovima, ukoliko to prilike budu dopustile, ove godine planiramo i označavanje svih pčelinjaka članova naše udruge kojih je trenutno 95. Tako će biti postavljene table sa svim informacijama o pojedinom pčelaru koje će ujedno upozoravati rekreativce, poljoprivrednike, šumare i sve ostale koji se nađu u blizini kako bi se izbjegle neželjene posljedice, – zaključio je predsjednik slatinskih pčelara Dario Kovač.
(Mihaela Feldi/Foto: Udruga pčelara Lipa Slatina, arhivske fotografije)

 

 

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button