DOGAĐANJANASLOVNICA

Udruga Living Life u suradnji sa slatinskim Crvenim križem i ovih božićnih blagdana razveselila djecu darovima

23. godinu za redom nastavlja se suradnja Gradskog društva Crvenog križa Slatina i Udruge LIVING LIFE iz engleskog grada Eastbourne-a koja od 1998. godine tijekom Adventa darovima uveseljava brojne mališane na širem slatinskom području.

Naime u ovo blagdansko vrijeme božićnim poklonima „Gift of love“ ove su godine obradovali više od 900 djece nižih razreda svih matičnih i područnih škola na širem slatinskom području.

Propovijedati Evanđelje i razveseliti darovima one koji si sami to ne mogu priskrbiti moto je ove kršćanske udruge koju vode supružnici Lyn i Mick Trott, kojima su uvijek na pomoći majka i kćer Marjorie i Stacey.

Potaknuti ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata i velikim brojem izbjeglica kojima je bila potrebna pomoć ova je udruga još u listopadu 1991. započela sa slanjem humanitarnih pošiljki koje su tegljačima stizale u ratom napaćenu Hrvatsku, te Bosnu i Hercegovinu, a Mick ih je do sada poslao više od 400. Kasnije je s ovom udrugom suradnju uspostavilo i Gradsko društvo Crvenog križa Slatina.

Tako su započele i donacije tzv. paketa u kutijama cipela koje su pristizale na slatinsko područje za svu osnovnoškolsku djecu. Darove su pakirala djeca iz osnovnih škola grofovije East Sussex koja su s ljubavlju darivala slatkiše, školski pribor, zimske kape, šalove i rukavice, sredstva za osobnu higijenu… i uvijek s blagdanskom čestitkom koja je obradovala svako dijete kada otvori svoju kutiju.

– Naša je suradnja zapravo počela posredstvom pok. Marije Maračić, dugogodišnje predsjednice Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Slatina-Orahovica. To su čudne Božje priče koje su nam poslale pomoć ovih dragih ljudi velikog srca i zahvaljujem im što su ostali vjerni Slatini i još uvijek dolaze ovdje i to ne samo za Božić već djecu prikupljenim paketima uveseljavaju i tijekom uskršnjih blagdana. Stoga ih pokušavamo ugostiti u Slatini najbolje što možemo, veselimo se zajedničkim druženjima u sklopu kojih im želimo još više približiti ovaj naš mali kutak svijeta smješten u prekrasnoj Slavoniji, – rekao je ravnatelj Gradskog društva Crvenog Križa Slatina Vladimir Jelenčić, poslavši pozdrave svoj djeci u Engleskoj koja su u kutijama cipela poslala zapravo svoju ljubav u Hrvatsku.

Dolaskom pandemije koronavirusom ovaj posao je postao sve teži, a budući da Velika Britanija nije više u sastavu Europske unije, te zbog problema na granicama, ove su godine po prvi puta darovi poslani špedicijom. Do sada je Mick Trott sa svojom obitelji sam dovozio pakete za djecu bez obzira što je put dug preko 1800 km u jednom smjeru čime je pokazivao koliko mu je stalo do djece u Hrvatskoj.

– Naši su paketi do sada sadržavali i slatkiše, no ove godine ne. Naime, zabranjeno je slanje slatkiša preko granice, odnosno za njih su potrebne posebne dozvole tako da je ovoga puta izostalo slatko iznenađenje u kutijama, – rekao nam je Mick Trott i rekao kako je unatoč svemu sretan kada vidi radost na licima djece kada otvore svoje darove.

– Ove smo godine stigli u Hrvatsku avionom i ni za što ne bi propustili podjelu paketa djeci u suradnji s Crvenim križem Slatina, a to želim nastaviti raditi sve dok dišem. Vjerujem u Boga, idem u crkvu i Bog mi daje snage da to mogu raditi i dalje, a Hrvatsku moja obitelj i ja vidimo kao naš drugi dom, – zaključio je Mick koji već 30 godina u Hrvatsku šalje humanitarne pakete i dječju radost u kutijama cipela.
(mf/Foto: Mihaela Feldi)

Možda će vas zanimati i ...

Back to top button